Dodaj do ulubionych

4 letni niejadek

10.05.22, 12:49
Witajcie, mój syn w listopadzie skończy 5 lat i od 2 roku życia nie je nic poza suchymi bułkami, jogurtami, frytkami i parówkami. Żadnych zup, mięs, a kiedy rozszerzalismy mu dietę to jadł wszystko co powinien i nagle odrzucił. Rozwija się prawidłowo i jest zdrowy, ale niepokoi nas to, bo raczej nie jest to normalne, że 5 latek nie chce zjeść choćby rosołu czy ziemniaków. Byliśmy na kilku wizytach u psychologów, ale każdy z nich uważa, że albo "mu przejdzie", albo sugeruje zespół aspergera, ale dziecko jak nie jadło tak nie je już od 3 lat. Mieliscie taki problem? Nie wiemy już z żoną co robić.
Obserwuj wątek
    • dewotka1948 Re: 4 letni niejadek 14.01.23, 12:41
      Postawić mu do jedzenia tylko rzeczy właściwe. Odżywcze, zdrowe, a nie zapychacze i chemię. Jak będzie prawdziwie głodny zje to. Nie dajcie się żeby gówniarz wprowadzał terror frytkowo bulkowy
    • polnedrogi Re: 4 letni niejadek 23.01.24, 10:50
      Przede wszystkim zachowac spokój. Nic na siłę. Dzieci doskonale wyczuwają emocje rodziców. Jeśli do jedzenia podchodzicie zbyt emocjonalnie, to maluch będzie je utożsamiał z czymś negatywnym. Nie wiem, na jakiej podstawie sugeruje Zespół Aspergera? Diagnoza wymaga specjalistycznych badań diagnostycznych. Polecam bardzo mądry artykuł na temat niejadków. Otwiera oczy na wiele spraw i poddaje pomysły jak sobie z tym problemem radzić. Link tutaj: polnedrogi.pl/z-zycia-wziete/skuteczne-sposoby-na-niejadka-moje-dzieci-jedza-twoje-tez-zaczna-jesc
      Jesli u syna obserwujecie także inne niepokojące objawy np. częste napady złości, niechęć do kontaktów z rówieśnikami, wrażliwość na dzwięki, hałasy, tłum, to warto udać się do specjalisty. Są to najczęściej pierwsze sygnały, że dziecko może cierpieć na Zespół Aspergera. Czy faktycznie tak jest, o tym decydują specjaliści, po badaniach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka