Dodaj do ulubionych

stawianie nóżek do środka

11.01.05, 08:47
Nie wiem może jestem przewrażliwioną mamą, ale wydaje mi się, że Ola stawia nóżki do środka. Ale nie jestem tego pewna. Może sobie to ubzurałam. Mąż uważa, że Ola chodzi "normalnie". Ola ma 15 miesięcy. Chodzi sama od 11. Robi to bardzo ładnie, nie potyka się nie zaczepia nóżkami. Słyszałam, że dzieci, które noszą pieluchę mogą tak stawiac nóżki. Czy to prawda? A może powinnam z nią iść do ortopedy. Kiedy w ogóle należy skontrolować u ortopedy, że dziecko prawidłowo chodzi, stawia stopy? Czy istniej jakaś, na ten temat, nazwijmy to zasada, tak jak np. przy usg bioderek? Wiadomo, że usg bioderek robi się w określonym czasie.
Obserwuj wątek
    • agaklaudia2 Re: stawianie nóżek do środka 11.01.05, 10:21
      Proponuję zamienić kapciuszki prawy na lewy.U mojej córci pomogło!
    • pia_ Re: stawianie nóżek do środka 11.01.05, 13:35
      Moja córa tak nie robi, ale córki znajomej owszem i pytałam o to naszego
      pediatrę, która stwierdziła, że to częsta w tym wielu koslawość kolan. Dlatego
      jak juz maluch będzie potrafił, to zaleciła siedzenie po turecku, zabawy na
      skaczącej piłce (do kupenia w róznych rozmiarach w sklepach rehabilitacyjnych).
      A na teraz zachęcanie do korzystania z jeździka, konika bujanego itp,
      wszystkich zabawek, które ustawiaja kolanka na zewnątrz. A zakładanie butów
      prawy na lewy, to stary sposób i też pomaga, bo nic innego nie można zdziałać u
      dziecka w takim wieku.
    • anek.anek Re: stawianie nóżek do środka 11.01.05, 14:39
      Pójdź do ortopedy. Nie zakładaj dziecku butów na odwrót bez wyraźnego wskazania
      od ortopedy (a nie pediatry!). Często jest tak, że maluchy wykrzywiają stopy do
      środka na początku kariery chodziarza.
      Nawet jesli to nie będzie problem , to ortopeda może ci pokazać jak robić
      rozluźniający masaż stóp malucha.
      • sylyah Re: stawianie nóżek do środka 11.01.05, 16:14
        4 stycznia bylam z moja corka na wizycie kontrolnej z bioderkami,jest ok,mala ma
        15 miesiecy i tez stawia nozki do srodka,lekarz zalecil,by Julia siadala po
        turecku(juz wie jak to sie robi ale jest jej nie wygodnie i siada po swojemu ale
        staram sie jej zwrocic na to uwage i jak sie bawimy na siedzaco to razem siadamy
        po turecku chociaz na chwile).Nie nakladaj bucikow naodwrot,bo tak nie
        mozna.Niech w domu chodzi w bucikach wiazanych z wysoka zapietka i twarda
        podeszwa takie butki tez na podworku niech nosi(moja ma nosic przynajmniej
        przez dwa lata),dodatkowo uczyc malca chodzic na palcach (ale mi sie zrymowalo
        moja juz troszke potrafi oczywiscie trzymana za raczki)i na pietach.To na razie
        wszystko co mi lekarz zalecil przejdz sie do lekarza zawsze to lepiej jak na
        dzoecko spojrzy specjalista i poradzi ci co masz zrobic.a i jeszcze jedno moj
        lekarz stwierdzil ze w tym wieku czesto tak sie dzieje.Mam nadzieje ze ci
        pomoglam.Pozdrawiam i zycze powodzenia.
        • flurcia Re: stawianie nóżek do środka 11.01.05, 17:01
          Dziękuję. Ola chodzi właśnie po domu w bucikach za kostkę, ze sztywną pięta i podeszwą, bez palców. Po dworzu chodzi w kozaczkach, ale też mają wszystkie te właściwości, co wymienione przeze mnie buckiki domowe. Nie chće się chwalić, ale są dobrej klasy buciki z firmy dr Perner (memo, ego). Ola dostaje te buciki od swojego wujka.
          • anek.anek Re: stawianie nóżek do środka 11.01.05, 17:39
            A buty ze sztywną podeszwą zalecił Wam ortopeda?
            Dla zdrowych dzieci podeszwa musi być giętka, buty nie mogą byćza kostkę tylko
            muszą mieć dobrze usztywniony zapiętek. Bez wyraźnego wskazania ortopedy nie
            wolno takich butów zakłądać dzieciom, bo chociaż są dostępne bez receptysmile to
            można zrobić zdrowemu dziecku krzywdęsad
            • edytek1 Re: stawianie nóżek do środka 11.01.05, 20:01
              To częsta wada u dzieci zwłaszcza tych które zaczęły chodzić przed rokiem...
              Były długo prowadzane za rączkę. Moja corcia też to ma ( ma 2,8l)Co powiedział
              oropeda jeżdzidełko ok, ale dla dziecka małego , bo potem nogi są za długie i
              wręcz pogłębiają wadę. Buty , kapcie owrotnie , ale nie u wszystkich. Idż do
              ortopedy6 , bo nogi u takiego malucha są jeszcze miękkie. Za nic nie pozwalaj
              siedzieć malej na własnych stopach.
            • sylyah Re: stawianie nóżek do środka 12.01.05, 20:21
              > A buty ze sztywną podeszwą zalecił Wam ortopeda?
              > Dla zdrowych dzieci podeszwa musi być giętka,
              Jak sama napisalas dla zdrowych dzieci.Takie obuwie
              zalecil ortopeda.Pozdrawiam.
              • anek.anek Re: stawianie nóżek do środka 12.01.05, 20:26
                Zapytałam, bo coraz częściej spotykam maluchy w butach Postępu np. Dzieci,
                którym rodzice zakładaj je "profilaktycznie". celowo napisałam w cudzysłowiu,
                bo to raczej krok do schorzenia a nie "profilaktyka".
    • jolaw74 Re: stawianie nóżek do środka 11.01.05, 20:16
      Moja corcia stawia jedną nóżke do środka,byliśmy u ortopedy i powiedział że
      jest to do skorygowania przez odpowiednie buty ze sztywną pięta i przez
      ćwiczenia.Apsolutnie dziecko nie może siedzieć na nogach tylko po
      turecku.Uważam że powinnaś skonsultować to z ortopedą żeby wada nie pogłębiała
      się.Mama Natalki i Kubusia.
    • mamadawidka1 Re: stawianie nóżek do środka 11.01.05, 22:34
      Dziewczyny a czy do ortopedy trzeba miec skierowanie od pediatry??
      • anek.anek Re: stawianie nóżek do środka 11.01.05, 22:39
        państwowo niestety tak.
        • edytek1 Oropeda Warszawa 12.01.05, 09:49
          Jeśli jesteście z Warszawy to enel med ma promocje na konsultacja ortopedyczna
          dla dziecka jest za darmo. ( bez skierowanie) numer tle do enel- med ( odział
          blue citi) 311- 77- 77.( polecam doktora Matuszewwskiego ) miły i z podejściem
          do dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka