Dodaj do ulubionych

Co wpłynęło na Waszą decyzję ?

23.01.05, 18:03
Co wpłynęło na Waszą decyzją o przejściu na zwykłe mleko ( z kartonu lub
woreczka) czy tylko finanse a może macie jakieś argumenty przemawiające na
korzyść zwykłego mleka. Bardzo mnie to ciekawi bo jakoś nie moge się
zdecydować. Martynka ma 2,5 roku i daje jej kaszki mleczne pije też samo
mleko modyfikowane bo bardzo lubi. Może Wasze argumenty i doświadczenie
pomogą mi w podjęciu decyzji czy przejść na zwykłe mleko czy nie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • honda1998 Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 23.01.05, 18:26
      Ja stosowałam mleko modyfikowane do ok. 2 roku życia. Pomyślałam, że skoro mały
      je serki Danio, jogurty i inne desery to może pić mleko z kartonu. Nie było
      wysypek i innych objawów alergii więc przeszliśmy na mleko z kartonu.

nie pamiętam już co wpłynęło na Nasza decyzją sad częściowo pewnie finanse i
      brak alergii pokarmowej

pozdrawiam,
      • joasiiik25 Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 23.01.05, 18:59
        Kacper ma skonczone 9m i ze smakiem je mleczko z kartoniku, nie ma alergii
        pokarmowej. Pediatra tez nie widziala przeciwskazan. dodam ze maly nie chce
        jesc mleka modyfikowanego, dokarmiam go nadal piersia a mleko z kartonika
        dostaje raz na tydz w roznej postaci.
        U nas nie chodzilo o finanse a o to,zeby Kacper zaczal wkoncu jesc bo czasami
        jest.b. wybredny. Wazy 8kgsad
        • miriam_b Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 23.01.05, 19:52
          u nas na szczęście poprostu córka niecierpiała mleka modyfikowanego odkąd
          skończyła roczek bardzo przypadło jej do gustu łaciate 3,2%...a dla nas też
          wygoda bo dużo podróżowaliśmy i o wiele łatwoej było poradzić sobie z mlekiem
          w kartonie jeśli chodzi o przygotowanie no i córa wreszcie wypijała cała flachę
          i nie kręciła noskiemsmiledo dziś pije a ma 5 latsmile
          • syllllwia do Miriam_b 23.01.05, 22:14
            Nasza córka tez nie ciepri mleka modyfikowanego i już od dłuższego czasu nie
            katuję jej i siebie i po prostu nie podaję jej tego mleka. Zamiast niego
            dostaję w butelce kaszkę mleczno-ryżową ale musi być ona nie smakowa tylko
            zwykła. Mam jednak do Ciebie pytanie. Piszesz, że Twoja córka wypija flachę
            mleka z kartonu. Czy coś dodajesz do tego mleka czy podajesz je same w butelce
            tylko przegotowane lub podgrzane? Też chciałabym podawac swojej małej mleko.
            Raz już spróbowałam też z łaciatym, ale niestety po 2 dniach pierwszy raz
            zwymiotowała(na początku nie myślałam, że to wina łaciatego)i podawałam dalej.
            Niestety powtórzyła się akcja ze zwróceniem mleka.
            Może teraz bym znowu spróbowała, ale może z innym mlekiem.
        • weronikarb Joassik25 24.01.05, 11:24
          8 kg to bardzo duzo, moj ma 15 m-cy i wazy ciut powyzej 10 a w tym wieku mial 7
          z hakiem smile Jest zdrowym baaaaardzo zywym dzieckiem. Nie martw sie nie warto,
          sam zacznie jesc.
    • agab51 Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 23.01.05, 21:20
      Asia ma 2,9 i bardzo lubi płatki śniadaniowe, kółeczka, cyminimis, i inne słodziutkie.
      czy wyobrażasz sobie podać takie pyszne płateczki zatopoine w mleku modyfikowanym typu bebibo czy nan? bo ja niesmile
      tak więc od jakiegoś czasu na drugie śniadanko moja mała woła płatki z mlekiem, wiec mleczko krowie z kartonu podgrzewam i wsypuję płateczki, a mała wcina aż sie uszka trzesąsmile
      ale wcale nie zrezygnowała z butli z bebiko. nadal pije, bo lubi, tylko, ze teraz mniej go potrzebuje (ilościowo).
      pozdrawiam.
      aga, mama łakomczucha, słodkiego pimpusia big_grin
    • cubus1 Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 23.01.05, 22:50
      argumentow na korzysc niestety lub stety nie mam.
      jesli lubi zdecydowanie niech pije dokad lubi
      moj w wieku ok 2 lat zdecydowal ze niestety modyfikowane mu nie smakuje,kaszki
      jadl jeszcze do niedawna tj do 2,8 miesiecy teraz niestety jestesmy zupelnie na
      zwyklym smile
      • utalia Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 24.01.05, 00:00
        Moja coreczka pije zwykle mleko odkad skonczyla mniej wiecej rok Teraz ma
        prawie 2 lata. Co wplynelo na moja decyzje? Wogole nie podejmowalam takiej
        decyzji. Do pol roku karmilam ja tylko i wylacznie piersia. Pozniej do roku
        dokarmialam piersia, wiec nie bylo potrzeby jeszcze wprowadzac innego mleka niz
        moje. Natomiast kiedy zakonczylam ja karmic piersia, mniej wiecej po 1
        urodzinach po prostu naturalne dla mnie bylo, ze teraz bedzie pila zwykle mleko
        kartonowe. Nie przyszlo mi do glowy aby 'fiksowac" i beltac jej jaies sztuczne
        wstretne sztuczne mieszanki, ktore pewnie sa jeszcze bardziej szkodliwe niez to
        biedne mleko krowie, na ktore jest teraz az taka niezdrowa nagonka. Utalia
    • paulina62 Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 24.01.05, 10:32
      Z Waszych wypowiedzi wynika, ze podajecie mleko z kartonu UHT, a wszędzie
      czytam, że to mleko nie nadaje się dla dzieci poniżej 3 lat - nie wiecie o tym
      czy się tym nie przejmujecie? Bo Maja niedługo kończy rok i też zamierzam
      przejść na zwykłe. Ja i mąż kupujemy zwykłe w woreczku (do jedzenia np. z
      płatakami) i łaciate do kawy - które dać Majce? Przyznam, że jestem rozdarta
      między tym, co donoszą naukowcy w artykułach a tym, co robią mamy w większości.
    • weronikarb Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 24.01.05, 11:22
      Moj Dominik od ukonczenia 12 m-cy zaczelam podawac mu mleko zwykłe
      (wprowadzalam stopniowo). Co mnie sklonilo? Brak alergii i finanse, gdyz moj
      synek uwielbia mleko wypija na dobe 1 litr. Mleko modyfikowane zageszczalam mu
      koszka bebiko, jednak w smaku bylo wtedy takie sztuczne - czuc bylo ta kaszke.
      Teraz robie mu na kaszce mannie.
      Daje mu mleko w folii, gdyz gdy widze termin przydatnosci mleka pare m-cy i ze
      mozna przechowywac nie tylko w lodowce, to jakos nie moge uwierzyc ze jest to
      mleko, chocby niewiem jak ladnie sie nazywalo i niewiem jakiej super firmy bylo.
      Te z folii wiem ze ma przydatnosci pare dni i koniec.
      Pozatym czy wachalyscie kiedys zepsute mleko z kartonika? Ja z folii moge
      zrobic sobie kwasne (co moj synek tez lubi), a to jak sie psuje to jest taki
      smrod ze wytrzymac sie nie da BEEEEE
    • e_r_i_n Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 24.01.05, 12:17
      Mój syn do końca pierwszego roku życia był karmiony piersią, od 12 miesiaca
      zaczelam wprowadzac mleko UHT, z kartonu. O modyfikowanym w ogóle nie myslalam
      - uwazam, ze jesli nie ma alergii, jest ono zbędne.
    • lalka231 Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 27.01.05, 11:34
      ja jestem zagorzałym wrogiem mleka z kartonu popularnie nazywanego uht.sama
      czasami wypije kakao lub zjem płatki ale swojej córeczce go nie dam.nie djcie
      sie drogie mamy zwieść reklamom o tym ile to wapnia zawiera takie mleko bo o
      tym jak trudno jest ono przyswajalne i że własciwie bardziej szkodzi niż leczy
      nikt nie mówi bo to przecież bardzo dochodowy biznes.mleko pasteryzowane czy
      uht powoduje bardzo silne zaśluzowacenie ukł.oddech.stąd katary i liczne
      alergie.
      więc proponuje jednak zostać przy modyfikowanym mleku pomimo kosztów jakie sie
      z tym wiążą bo zdrowia sie nie da wycenic
    • martamaria10 Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 27.01.05, 12:37
      Gdy chciałam zapisać moją córkę do żłobka zapytałam, jakie mleko podają
      dzieciom. Usłyszałam, że zwykłe, ale jeśli chcę podawać modyfikowane, to nie ma
      problemu, ale sama muszę je przynosić. Więc zapytałam pediatrę, czy Ola może
      pić już zwykłe mleko. I, o zgrozo. Lekarka poprosiła mnie o nazwę i adres tego
      złobka, ponieważ musiała taki przypadek gdzieś tam zgłosić. Nie pamiętam już
      gdzie, chyba do sanepidu. Okazało się, że dzieciom nie wolno podawać zwykłego
      mleka do 3. roku życia. Nawet jeśli w momencie podawania takiego mleka nic się
      nie dzieje dziecku, może to mieć przykre konsekwencje w przyszłości. Poza tym,
      w zwykłym mleku przecież właściwie nic nie ma, a najmniej chyba wapnia.
      Natomiast wystarczy przeczytać, co jest w modyfikowanym, i to chyba powinno
      przeważyć. Wiem, że jest drogie, dla mnie to również spory wydatek, ale czego
      nie robi się dla ukochanego dziecka.
      Marta
      • mama1232 Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 27.01.05, 13:25
        Co to znaczy,że w zwykłym mleku przecież właściwie nic nie ma?
        jeśli chodzi o to,że na woreczku nie ma jego dokładnego składu tak jak na
        modyfikowanym to się zgadzam,ale z niczym poza tym...porównanie składu i
        wartośći mleka różnego rodzaju można bez problemu znaleźć w literaturze...
        Owszem w pierwszym roku życia nie zaleca się mleka krowiego,nie zaleca sie też
        w ogóle mleka z kartonu,tylko w woreczku,reszta ma charakter uznaniowy,czyli
        zależy od dziecka,matki oraz pediatry-jaką szkołę w tej materii przeszedł.
        Ja zamierzam wszystko wypośrodkować,czyli dam dziecku mleko z worka po
        ukończeniu prze nie drugiego roku życia
    • bethan Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 27.01.05, 13:37
      Dałam córce mleko z kartonu jakieś 4 miesiące prze 2 urodzinami. Powód nawet
      nie finansowy, podliczyłam że mniej więcej wychodzi tyle samo co modyfikowane,
      ale po prostu szybkie przygotowanie, bez tego całego mierzenia itp. Poza tym
      bywało często tak, że akurat w sklepie brakowało mieszanki, której używałam i
      trzeba było pędzić do hipera - czasem to zbyt kłopotliwe.
    • mamasebunia Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 27.01.05, 13:40
      Mój Sebuś nie wypił mleka modyfikowanego a zwykłe zaczął jeść z płatkami -
      dlategosmile
    • fruzia80 Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 27.01.05, 15:06
      Ja czasem daję małej budyn lub kaszkę mannę robione na mleczku od "swojskiej"
      krówki. Nadia skonczyła niedawno roczek. Jak myślicie, czy takie mleczko dobrze
      dawać dziecku? Ja byłam pewna, że to najzdrowsze dla dziecka, ale jak czytam
      wasze posty, to żadna takiego mleka dziecku nie podaje. Stąd moje wątpliwości.
      I jeszcze jedno pytanko, czy zawsze gotujecie mleczko krowie, czy poprostu
      podgrzewacie w w podgrzewaczu lub mikroweli?
      • kasiac21 Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 27.01.05, 16:35
        Myśle, ze nie masz sie czego obawiac. Tak sie zastanawiam nad tymi postami,
        gdzie kategorycznie zwyklego mleka nieeeee, a myslalyscie moze o tym jakie
        mlego wy pilyscie jak bylyscie w wieku waszych dzieci? Przeciez wtedy nie bylo
        takiego mleka, pilo sie zwykle i jakos zyjemy i mamy sie dobrze, wiec czasem
        mysle ze to wszystko to troche nakrecanie dla zyskow producentow mleka
        modyfikowanego i tyle, i sama mysle ze jak Kubus skonczy poltora roku to zaczne
        podawac mu mleko zwykle.We wszystki musimy miec troche umiaru i myslec rozwanie
        a nie moda i tym co zalecaja producenci.
      • kasiac21 Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 27.01.05, 16:36
        aha, ale zwykle mleko mysle ze absolutnie dobrze by bylo przegotowac zawsze,
        tak dla pewnosci, i to tyle
        • anna39 Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 02.02.05, 16:38
          Moja mała ma 9miesięcy i już od miesiąca dostaje mleko z kartonika i chowa się
          bardzo dobrze nie mea żadnych uczuleń.Wydaje mi się że to zależy od organizmu
          dziecka jak zareaguje, a nie od czasopism i reklam
    • akseinga Re: Co wpłynęło na Waszą decyzję ? 02.02.05, 17:35
      Dziękuję za odpowiedzi. Jednak w dalszym ciągu nie wiem w czym jest lepsze
      mleko zwykłe od modyfikowanego bądź odwrotnie. Większośc z Was piesze,że podaje
      mleko zwykłe bo dziecku nic nie jest, nie ma alergii i zdrowo się rozwija, do
      mnie to jakoś nie przemawia bo palący papierosy też nie ma objawów widocznych w
      krótkim czasie a przecież szkodzi swojemu zdrowiu bardzo.
      Poza tym sądząc po ilości wypowiedzi jednak większośc mam chyba się jeszcze nie
      zdecydowała na zwykłe mleko.
      Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka