Dodaj do ulubionych

Czy już odchudzać?????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

17.02.05, 20:02
Dziewczyny

Zapewne temat wałkowany X razy ale mnie dotyczy na świeżo, więc wybaczcie, że
się powtarzam.

Moja córeczka ma 3 lata i 5 miesięcy. Mierz 101 cm i wazy 19 kg.
I pediatra kzała ją ODCHUDZAć. Dodam , że mała nie je mnóstwa słodyczy <od
przypadku>, słodzone soki tez raczej wypadają <uwielbia miętówkę>. Ładnie je,
an apetyt nigdy nie narzekała. Była karmiona cycem <nigdy modyfikowanym>.
Teraz wypiaj rano i wieczorem mleczko<0,2%> z odrobiną kakao do smaku.
Chodzi do przedszkola wiec zjada tam obiadek i podwieczorek <tzn. raz zje raz
nie, wiecie jak to jest>

I już sama nie wiem co myśleć. A jeśli faktycznie odchudzić, to o zgrozo, jak
to zrobić z takim maluchem??!!!

Ściskam Iza
Obserwuj wątek
    • maadzik3 Re: Czy już odchudzać?????????????!!!!!!!!!!!!!!! 17.02.05, 20:10
      Mysle ze pediatra ktora zalecila odchudzanie powinna dac Ci tez szczegolowe
      wytyczne. Warto ja o to zapytac. Coz, zdroworozsadkowo probowalabym usunac caly
      cukier i sporo tluszczu (zwlaszcza nasyconego) z diety dziecka zostawiajac
      warzywa, owoce, tluszcz nienasycony (ryby, oliwa), pelnoziarniste produkty
      zbozowe i produkty bogate w wapno, poza tym chyba dodalabym malej jakies
      witaminki zeby miec pewnosc ze niczego nie zabraknie waznego w jej diecie.
      Niemniej jak pisalam wyzej wydaje mi sie ze specjalna (np. odchudzajaca) diete
      dla takiego malucha powinien ukladac lekarz.
      Magda
      • iizaa Re: Czy już odchudzać?????????????!!!!!!!!!!!!!!! 17.02.05, 20:14
        Masz racje. Ale mnie tez zastanawia czy takie "wymiary" to już powód do
        odchudzania. Próbowałam znależć jakąś przykładową normę, tak na oko, w
        przybliżeniu, ale nie znalazłam(((
    • e-mamulka Re: Czy już odchudzać?????????????!!!!!!!!!!!!!!! 17.02.05, 20:24
      A może więcej ruchu? zapiszcie się razem na basen albo zapisz córkę na jakieś
      zajęcia ruchowe, może w przedszkolu mają jakieś zajęcia dodatkowe. Moja córka w
      maju skończy 4 latka też widzę że sporo przytyła więc chodzę z nią raz w
      tygodniu na basen i do kolorado na godzinkę.
      Pozdrawiam
      • iizaa Re: Czy już odchudzać?????????????!!!!!!!!!!!!!!! 17.02.05, 20:29
        Też myślałam nad basenem, tylko trochę się boję, bo moje dziecię jest strasznie
        chorowite, właściwie ostatnio jest wciąż chore. Wiecie co ryczec mi się chce((((
    • tynia3 Re: Czy już odchudzać?????????????!!!!!!!!!!!!!!! 17.02.05, 20:30
      A ja bym jeszcze do innego pediatry poszła dla spokoju sumienia. Dzieci rosną
      skokowo, więc pewnie ją "wyciągnie". Skoro nie je słodyczy itp, to ruch
      powinien załatwić sprawę.

pzdr
    • kokolores Re: Czy już odchudzać?????????????!!!!!!!!!!!!!!! 17.02.05, 20:39
      101 i 19kg to troszke ponad norme,wiec troche wiecej spacerow bez wozka,troche
      mniej slodkosci i bedzie O.K.
      Nie martw sie!!
      Pozdr.
      Moja corka cale zycie(8 lat) za chuda.Tak zle i tak niedobrze!
      :o)
      • jemma Re: Czy już odchudzać?????????????!!!!!!!!!!!!!!! 17.02.05, 21:37
        Wiem co czujesz.Mi przy okazji szczepienia pediatra tez powiedział,że moją 5-
        latkę\116 i 23kg\mam koniecznie zacząć odchudzać.Wiem,że Marysia nie należy do
        chudzielców,ale to kwestia też mocnej budowy.Byłam w szoku,zapytałam tego
        mądralę jak mam to zrobić,a on w odpowiedzi zaczął prawie na mnie krzyczeć,że
        to moja wina,to 5 lat moich błędów żywieniowych.Nie uważam się za super
        mamę,ale tego nie można mi zarzucić-byłam czasem wręcz linczowana za:karmienie
        piersią do 3 lat,dawanie słodyczy tylko w weekendy,nie kupowanie\do tej pory\
        czipsów,pepsi....a ten mi tu bez żadnej rozmowy,pytań takie rzeczy gada,i to
        przy mojej przerazonej córce.Była też z nami moja starsza córka,która jest
        szczupła,ale ma też inną budowę no i przecież gdybym ja rzeczywiście popełniała
        takie ogromne błędy żywieniowe to starsza wyglądałaby trochę inaczej.Nie
        powiem,żebym się nie przejęła doktorkiem\on,za to na moje miał sporą
        niedowagę\tym bardziej,że nie dał mi dojść do głosu i normalnie
        porozmawiać.Mąż,gdy mu z płaczem to powiedziałam,jeszcze tego samego dnia
        zamówił wizytę domową naszego pediatry,który uspokoił mnie,rozbawiła go nawet
        trochę rzekoma otyłość małej.Porozmawiał spokojnie z nami,powiedział,że
        odchudzanie bez ścisłej kontroli lekarza u dziecka może przynieść więcej szkody
        niz pożytku,a nasza córka?no cóż,zalecił trochę więcej ruchu typu basen,rower.A
        ten pseudolekarz i na dodatek pediatra?wolę nawet o nim nie myśleć.
        • olamad Re: Czy już odchudzać?????????????!!!!!!!!!!!!!!! 17.02.05, 21:48
          Moje dziecię, lat 4 ma także 116 cm wzrostu i waży cos koło 24 kg. Żaden lekarz
          nie kazał mi jej odchudzać. Owszem, jest duża, mocno zbudowana, ale taka już
          jej uroda...
          Pozdrawiam,
      • iizaa Re: Czy już odchudzać?????????????!!!!!!!!!!!!!!! 17.02.05, 22:22
        troche wiecej spacerow bez wozka

Wózka nie mamy od dobrego pół roku wcalesmile).

Pocieszyłyście mnie trochę. Zastanowię się mocno co dalej i na pewno zahaczę o
        innego pediatrę.
        Jesteście wielkiesmile))
    • dziucholec1 Re: Czy już odchudzać?????????????!!!!!!!!!!!!!!! 18.02.05, 10:01
      No cóz co lekarz to inna decyzja...moja Mała w kwietniu skończy 3 lat i waży
      juz 20 kg. Sama sie zapytałam pediatry czy nie należy cos z tym zrobić -
      powiedział , że absolutnie nie.
      Ale może nasze dziewczynki mają coś nie tak z przemianą materii, bo moja też je
      bardzo niewiele,a jest taka ciężka...W każdym razie kręgosłup mi wysiada.

• sabe Re: Czy już odchudzać?????????????!!!!!!!!!!!!!!! 18.02.05, 10:10
        dziewczyny! ja w wieku lat dwóch -bilans dwulatka - ważyłam 16,5 kg. Jasne,
        czasy były inne, poza tym ja sie gruba urodizlam -5,1 kg, ale to z wiekiem
        mija! Byłam pulchniutka do 8-9 roku życia, a potem przez 3 lata urosłam ponad
        20 cm, a waga zosatła - skóra i kości na mnie wink przypomnijcei sobie,c zy
        podobnie nie było z Wami? Jeśli uyważacie, zę Waszemu dzicku niczego nie
        brakuje, jeseście pewne, ze nie choruje - np. na jakąś chorobę przemiany
        materii - ani nie objada się słodkościami i innymi zapychaczami, to nie
        martwcie sie na zapas - czas zrobi swojesmile
        pozdrawiam - zupełnie już normalna wagowo od lat kilkinastu
        sabesmile
    • mama.misia Re: Czy już odchudzać?????????????!!!!!!!!!!!!!!! 18.02.05, 13:22
      Dziewczyny macie rację, dziecka nie odchudza się jeżeli je normalnie i nie
      przejada się słodyczami. Przyjdzie czas to schudnie. U mojego wujka córcia
      wyglądała jea pulpecik od urodzenia. Teraz ma 4,5 roku i zrobiła się chudziutka
      jak szkielecik. Po prostu tak się rozwija.
      Jeśli twoja córcia je te 5 posiłków w rozsądnych ilościach w ciągu dnia to nie
      masz się czym martwić. Może pojawić się problem jak mała będzie jadła obiad w
      przedszkolu z tobą w domu i jeszcze z tatą który wrócił z pracy. Wtedy będzie
      przekarmiana - mój brat ma taki problem z synem. Najpierw cieszyli się, że
      zjada 4 obiady dziennie z każdym po kolei, a teraz mają poważny problem z
      otyłością u dziecka
    • agusia_o Re: Czy już odchudzać?????????????!!!!!!!!!!!!!!! 18.02.05, 13:51
      mojej koleżanki synek ma 2 lata i waży 19, 5 kg i nikt nie kazał go odchudzać ,
      poza tym skoro masz czyste sumienie dot, odżywiania włąsnego dziecka to byc
      może ma taką zaletę, że jest lekko przy tuszy ... po prostu w genach i tak
      będzie, apotem schudnie, jak przyjdzie na to czas. Lepiej sie ciesz, że jest
      zdrowym i weołym dzieckiem, są inne problemy lub będa inne=, żeby zawracać
      sobie nimi głowę.
    • lola211 Re: Czy już odchudzać?????????????!!!!!!!!!!!!!!! 18.02.05, 15:51
      Tak sie zastanawiam- skoro jak piszecie nie ma sie czym przejmowac, bo dziecko
      za jakis czas schudnie, to skad sie biora wieksze dzieci , majace nadwage? Mimo
      uplywu czasu nadal sa "mocnej budowy".Kilka moich kolezanek od malego
      puszystych nadal taka jest, nie schudły, a nadwaga jest dla nich sporym
      problemem, juz na cale zycie.
      • kubara1 Re: Czy już odchudzać?????????????!!!!!!!!!!!!!!! 18.02.05, 20:34
        wiecie, ja też się martwię. Ma małego pulpecika - niby zawsze w normie, ale
        przy innych dziewczynkach wygląda jak pączuszek. Nie odchudzam, staram sie by
        jak najwięcej biegała, je generalnei mało, słodycze w niewielkich ilościach, od
        czasu do czasu, bo pamiętam siebie, której zawsze ich zabraniano - i jak miałam
        okazję i rodzice nie widzieli to jadłam bez opamiętania.
        Mam nadzieję, że wyrośnie, bo ja całe życie walcze z wagą i generalnie jest to
        przechlapane. Boję się jeszcze jednego, że jak nie wyrośnie i będzie
        pulchniutka, to ja nieświadmie przneiosę na nią swoje, od dzieciństwa
        zakodowane kompleksy - że grubszy = gorszy, brzydszy itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka