Dodaj do ulubionych

87cm i 16 kg

23.02.05, 13:43
Właśnie przed chwilą wróciłam od lekarza... Trochę zdenerwowałam się. Wiem, ze
Radek do szczuplutkich nie należy, ale komentarz pielęgniarki dziecięcej był
taki, ze jak on może być tak gruby? Mozecie mi powiedzieć czy mając 87cm a
przy tym 16kg to strasznie dużo? Czy może któraś z Waszych pociech ma podobne
wymiary? Pocieszcie mnie. Proszę. Aha 17 marca Radek skończy 18 miesiecy.
Dodam, ze nie jest strasznie dużo. I jeszcze jedno jego waga urodzeniowa to
4300, a mierzył 61 cm.
Poizdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • madzia1708 Re: 87cm i 16 kg 23.02.05, 13:49
      to dużżżżżżżżo, ale to nie znaczy, że coś z Nim jest nie tak. Poprostu jest
      duży i tyle, a pielęgniarka powinna sie zająć tym, co do niej należy :o)
      Nie bierz do głowy, Radzio to duży facet bedzie ;o)
      Pozdrowionka Magda z Kacperkiem (18 m-cy)
      • ewma Re: 87cm i 16 kg 23.02.05, 13:55
        To troche dużo .moja córka ma 27 miesięcy i ma 93 cm i 16 kilo i też mi się
        wydaje że trochę za dużo. Pozdrawiam.

Ale dzieci różne przecież są........
    • zaga25 Re: 87cm i 16 kg 23.02.05, 13:55
      wg. siatek centylowych przy wzroście 87 powinien ważyć 14,5 kg a 16 kg przy
      wzroście 89. I to jest ta ostatnia linia. Czyli troszęczkę za grubiutki. Ale to
      nic nie przesądza. Usiądź, weż książeczkę zdrowia do ręki i wyznacz krzywą
      rozwoju swojego dziecka. Jeżeli równomiernie wzrasta to znaczy, że należy do
      tych większych dzieci i nie ma co się przejmować. Taka jego natura. Ale jeżeli
      na początku był w normie 50 centyl a potem coraz wyżej to pogadaj z lekarzem.
      • edytek1 Re: 87cm i 16 kg 23.02.05, 14:02
        Sporo, ale każde dziecko jest inne . Pielegniarkę należało objechać
        przykładnie . To nie jest jej obwiazek oceniać dziecko a jesli uwazasz, ze to
        problem to powinnaś porozmawiać z pediatrą. Zresztą pediatra powinien zwrocić
        na to uwagę ( ciut ponad siatkę z wagą ) porozmawiac o diecie małego i ilości
        ruchu. Nie martw sie na wiosne wszystkie dieci szczupleją
        9wiecej ruchu wyrażnie im służy)
    • e_mu Re: 87cm i 16 kg 23.02.05, 13:58
      O rany,to ja wazyłam 16kg mając 12 miesięcy!!!i jakos póżniej nie było tego po
      mnie widać,przynajmniej do ciążysmileZupełnie się nie przejmuj,przeciez od razu
      widac po wymiarach urodzeniowych ze to od początku duzy chłopaksmilenajwazniejsza
      jest w rozwoju jest harmonia,brak gwałtownych zmian
    • zaga25 Re: 87cm i 16 kg 23.02.05, 13:58
      Przepraszam napisałam tak jakby tylko 50 było normą a przecież 97 to też norma.
      Przepraszam.
    • jagienkaa Re: 87cm i 16 kg 23.02.05, 14:02
      ja bym się tym w ogóle nie przejmowała. Zrobi się trochę cieplej, Radek zacznie
      więcej biegać po dworze to się wyciągnie.
      Dla pocieszenia, ale w drugą stronę - mój Dominik waży 11,5kg (a rok temu 10,5)
    • mama_misi Re: 87cm i 16 kg 23.02.05, 14:02
      Rzeczywiście mały jest troszę przy "duży" jak na swój wiek, ale ile dzieci
      rodzi się z wagą 4100 i 61cm wzrostu. Nie zawracaj sobi głowy siatkami
      centylowymi. Jeżeli mały jest zdrów to wszystko jest ok. poprostu jest dużym
      mężczyzną.
    • mama_radka Re: 87cm i 16 kg 23.02.05, 14:12
      Dzięki za odpowiedzi. Rzeczywiście Radek zawsze waży nieco więcej niż powinien.
      Ale wiecie co tak sobie pomyślałam, ze takie gadanie pielęgniarki jest
      niepotrzebne, o wiele lepiej zrobiłaby gdyby usiadła ze mną i porozmawiałybyśmy
      o diecie Radka, czy coś zmienić, czegoś nie dawać. Z drugiej strony pocieszam
      się, ze będąc w jego wieku też do chudziudkich nie należałam, a potem w zerówce
      byłam jednym wielkim patykiem i tak zostało mi do ciąży....
      Pozdrawiam serdecznie
    • pia_ Re: 87cm i 16 kg 23.02.05, 14:35
      Ja na temat swojej córki słyszę komentarze typu "jaka ona wielka, jaka ona
      nabita, ma trochę ciałka, solidna kobitka" itp, a młoda (18 m-cy) ma 86 cm
      wzrostu i 13 kg wagi, czyli mieści się w normie, ale i tak ludzie wiedzą
      swoje sad
    • amb25 Re: 87cm i 16 kg 23.02.05, 15:03
      Mój dzidziuś ma 87 cm wzrostu i wazy 15 kg (2 lata). Ale można mu policzyć
      wszystkie żebra, szzególnie od czasu gdy nauczył się skakać.
    • mama_pysiaczkow Re: 87cm i 16 kg 23.02.05, 15:20
      Słuchaj to dobrze, ze jest duży - dużym jest lepiej w zyciu smile

Moje Maluchy (18,5 m-ca) mają 88 i 89 cm i waza 12-13 kg (nie są za chude ale
      grubaskami tez nie są). Jednak chłopak powinien być dobrze zbudowany smile))
      • edytek1 a u nas... 23.02.05, 17:43
        mała ok. 95 cm wzrostu ( zależnie od pomiaru) i ok. 15 kg wagi ( zależnie od
        pomiaru) i na jej temat słyszałam już wszystko od: "jaka klusia" do "kiedy
        wreszcie zaczniesz karmic to dziecko" wiec się nie przejmuj...
        Moja kolezanka " odchudzała" 18 m synka wazył 18 kg w wieku 18m przy 83 cm
        wzrostu.( Nie było to łatwe) Mały nie jadł kaszek poza śniadaniem po 18 tylko
        owocki i warzywka, żadnych słodyczy , słodkich bułek, poczków drożdzówek. Nie
        zrzucił wagi jak dorosły ale nie przytył nic przez rok rosnac 8 cm...
        • joanna1982 Re: a u nas... 23.02.05, 20:30
          Rzeczywiście troche dużo. Moje chrześniaczki (3 lata i 7 lat) odpowiednio 13 i
          19 kg. Ale każde dziecko jest inne. Pamiętaj tylko że dzieci "otyłe" (bez
          urazy) mogą mieć problemy z secem. Tak było z moją kuzynką. Poprostu serce nie
          było w stanie pracować. Więc ostrożnie z tym karmieniem.
          Pozdrawiam.
          A jeśli lekarz nic nie mówił to pielęgniarkę olać i tyle!
    • iberka Re: 87cm i 16 kg 23.02.05, 20:33
      patrzac na wymiary Kubeczka to duzo,Kuba ma ponad 3 latka i wazy 15 kg przy
      wzroscie 100 cm.Niemniej jednak komentarz pielgniarki byl nie na miejscu.
      iza
      • gagunia Re: 87cm i 16 kg 23.02.05, 21:01
        Kacper za tydzien skonczy 20 miesiecy wazy 14-15kg i mierzy 87cm. jak sie
        urodzil mial 59cm i 4470 wazyl. nie uwazam, zeby byl ani gruby ani chudy. jest
        mocnej budowy, grubkoscisty i jak ktos go podnosi to sie dziwi, ze to taki kloc.
        a zeberka i kregi w kregoslupie tez mozna mu policzyc.
        moim zdaniem wszystko zalezy od budowy.
        • aka10 Re: 87cm i 16 kg 23.02.05, 21:41
          Szczerze mowiac,to wazy duzo.Wlasnie patrze do ksiazeczki zdrowia dziecka i jak
          moj mial prawie 1,5 roku,wazyl 13 150 g i mierzyl 88,5 cm.I musze stwierdzic,ze
          dobrze wygladal tzn. wcale chudy nie byl.Gdyby wtedy wazyl 3 kg wiecej,to by
          bylo bardzo duzo,jak na niego.Uwazam, jednak,ze pielegniarka powinna byla jakos
          konstruktywnie z Toba porozmawiac,poradzic,co robic,zaproponowac diete.Samo
          stwierdzenie,ze dziecko jest za grube wiele nie pomoze.Pozdrawiam.
    • mbkow Re: 87cm i 16 kg 23.02.05, 22:12
      moj synek caly czas balansuje na granicy, w tej chwili ma kilo wiecej, niz
      powinien wg siatki centylowej. lekarz stwierdzil, ze niektore normy maja takie
      widelki wink slowa nie powiedzial, ze za gruby, ze cos robic (a pytalam).
      znajdujemy sie w 97 centylu, wiec 97% dzieci wazy mniej. to duzo wink
    • weronikarb Re: 87cm i 16 kg 24.02.05, 10:59
      Mamo Radka nie przejmuj sie pielegniarką. Radek widocznie tak ma. Ja natomiast
      non stop od wszystkich slysze: "jaki on chudziutki" "jaki nie dokarmiony" "czy
      mama ci glodzi" itp. teksty.
      Fakt jest bardzo drobnej budowy, wszystkie zebra na wierzchu ale jak wezmie sie
      go na rece to czuc wage.
      Maly na 15 m-cy mial 82 wzrostu (75 centyli) i 10,5 kg (10 centyli) czyli w
      normie to on napewno nie jest.
      Jednak to zdrowe, zywe dziecko (az za bardzo). Nie zmuszam do jedzenia, je ile
      i kiedy chce smile
    • ewitek01 Re: 87cm i 16 kg 24.02.05, 11:19
      synek ma 2 lata i 2 mies.
      waży 15,8 przy wzoście 94 cm;
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka