Dodaj do ulubionych

Moje dziecko nie chce spać

27.02.05, 12:01
Witam
Mam problem z którym juz sama nie potrafię sobie poradzić.Moja 11-miesięczna
córka nie chce spać.Wygląda to mniej więcej tak: wieczorem przez kilka godzin
próbujemy ją uspic ale bez rezultatu, bawi się smieje i ani mysli o
spaniu.Jak już jest całkowicie "padnięta" to wreszcie z płaczem zaśnie mi na
rękach.Śpi 2-3 godz i zaczyna się wstawanie.Podnośi pupę wysoko do góry łapie
się szczebelków w łóżeczku próbuje wstawać kręci się wierci aż zasypia na
kilka minut wyłącznie na brzuchu po czym po kilkunastu minutach znowu sie
zaczyna...........potrafi tak całą noc.

Mała przeszła w styczniu zakażenie dróg moczowych i myslałam że to może
to.Zrobiłam kontrolne badania-wszystko ok. Lekarka (byłam prywatnie)
powiedziała że to lęki nocne i dała jej Hydroxyzinum (5 ml przed snem). Mała
może trochę lepiej zasypia po tym syropie ale w nocy i tak sie budzi.
A lęki nocne? Po czym u takiego małego dziecka wychowanego w miłości w
kochającej się rodzinie lęki?
Proszę poradźcie mi coś. może ktoś też miał lub ma taki problem. Czekam na
każdą poradę. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • neferatti Re: Moje dziecko nie chce spać 27.02.05, 12:17
      A może to ząbki?
      • dziewczyna_z_sasiedztwa Re: Moje dziecko nie chce spać 27.02.05, 13:31
        Ząbki ma juz cztery i jak jej rosły to nie było raczej sensacji.A to jej "nie
        spanie" już długo trwa.
    • alpepe Re: Moje dziecko nie chce spać 27.02.05, 14:22
      opisz dokładnie dzień małej, ile śpi w dzień, o której, jak wygląda rytuał
      usypiania w dzień, czy ogleda tel. kiedy, czy jest głośno, ile osób jest w
      domu, czy ma dużo bodźców.
      • dziewczyna_z_sasiedztwa Re: Moje dziecko nie chce spać 27.02.05, 14:36
        Mała budzi sie ok 8.00-8.30 je sniadanko i bawi sie do ok.11.30-12.00. wtedy
        albo sama zaśnie albo biorę ją na ręce i wtedy zasypia.oczywiście po zjedzeniu
        obiadku. Z zasypianiem w dzień nie ma problemu.Spi czasami godzinkę czasami
        dwie.Ok 16.00 jedzonko i znowu spanie. Tu juz bywa gorzej ale do tej pory jakoś
        zasypiała.Od czasu kiedy daję jej Hydroxyzinum nie chce spać po południu.Męczy
        się do 19.30 i wtedy pada.To oczywiście teraz po tym leku.Wcześniej wieczorem
        wcale nie chciała zasypiać.
        No i tak: mieszkamy w jednym pokoju gdzie toczy się zwykłe życie.oczywiście
        kiedy przychodzi pora spania w dzień czy wieczorem zasłaniam okna gaszę światła
        i staramy się aby było cicho.Chociaż nie zawsze to możliwe.Telewizor albo radio
        kręci się na okrągło ale kiedy mała śpi wtedy ciszej.Jak była młodsza żadne
        hałasy jej nie przeszkadzały teraz widzę że musi być zupełnie cicho żeby
        zasnęła. Mała telewizją praktycznie się nie interesuje.
        Przez cały dzień jest tylko ze mną. Od niedawna chodzę z nią do moich rodziców
        z którymi ma bardzo dobry kontakt. Z mężem dziecko widzi się tylko wieczorami i
        czasami rano jak idzie póxniej do pracy.
        Też zastanawiałam się nad tym czy wieczorem nie ma za dużo bodźców i nie może
        zasnąć ale w nocy jest już bezwzględnie cicho a i tak się budzi.
        Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
        • alpepe Re: Moje dziecko nie chce spać 27.02.05, 15:14
          Dziecko jest coraz starsze i ma coraz wrażliwszy system nerwowy. Naprawdę nie
          mozesz zrezygnować z włączonych na okrągło odbiorników? Ja bym zrezygnowała też
          drugiej drzemki po południu. Poza tym, niewykluczone, że widok ojca, jego brak
          w innych porach mogą już mieć wpływ na nią, więc dziecko nie chce zasypiać. To,
          że śpi niespokojnie, świadczy o aktywności mózgu, który usiłuje przetworzyć
          doznania i przeżycia z dnia. Im mniej więc przeżyć w ciągu dnia, tym mniej
          pracy ma mózg smile
          Ja kombinowałabym też z wcześniejszym wybudzaniem dziecka, tak, aby przesunąć
          jej porę zaśnięcia. Jeśli dziecko ma taki stały rozkład dnia, jak napisałaś, to
          po prostu będzie wcześniej zasypiać i wy nie będziecie też tak tym
          zniecierpliwieni i zmęczeni.
          Zamiast leków uspokajających, bo to hydroxinum chyba ma takie działanie,
          radziłabym szklankę letniego mleka, niezbyt ciepłą kąpiel z olejkami
          uspokającymi (chyba widziałam taki płyn do kąpieli Nivea, ale nie jestem
          pewna), niebieską tkaninę na źródło światła i spokój....
          • dziewczyna_z_sasiedztwa Re: Moje dziecko nie chce spać 27.02.05, 21:33
            Wielkie dzięki! Przemyślę to co napisałaś.
            pozdrawiam
          • zzz12 Re: Moje dziecko nie chce spać 27.02.05, 22:23
            tez sprobowalabym pozostawic 1 drzemke w ciagu dnia (w miejce dwoch) i
            ewentualnie probowac przesunac kapiel na ciut wczesniejsza pore, bo kapiel
            orzezwia i rozbudza. Moze w nocy jest w pokoju za cieplo? Moze sprobowac
            dodatkowo wywietrzyc przed snem (choc przy 1-pokojowym mieszkaniu moze byc
            trudno).
    • lenadm Re: Moje dziecko nie chce spać 27.02.05, 23:14
      Witam
      Miałam taki problem jak Ty (chyba nadal go mam)smilesmileale jest troche lepiej.Moj
      maluch sypiał w dzień 2 razy,ale potem były problemy ze snem w nocy.Zmieniłam
      to.Teraz mały śpi raz ok. 13 po obiadku 2godziny i zauważyłam,że jest lepiej
      tzn.ok.20 po kolacji,kapieli i cycu zasypia i wybudza sie w nocy tylko 2 razy.
      (a robił to wcześniej co godzine!!!!)Aha!jak już sie wybudzi w nocy i nie chce
      spać daje mu pić(wodę z glukozą).Czasem biorę go do nas do łóżka i tam
      przesypia do rana.Staram sie nie robić tego co noc,bo za chwile moge mieć
      kolejny problem z tym,że nie chce spać w swoim łóżeczku,ale wszyscy to lubimy i
      nie ma nic piękniejszego niż widok swojego maleństwa zaraz po otwarciu
      oczu.smilesmilesmile jeszcze jedno ...ja nie przyciemniam pokoju jak mały spi w dzień
      (uważam że musi rozróżniac sen w nocy i drzemke w dzień) Pozdrawiam Dominika
      • bartolina2 Re: Moje dziecko nie chce spać 28.02.05, 10:37
        Mialam (mam) 100% taka sama sytuacje-tzn tez mam 1 pokoj, cora budzi sie mniej
        wiecej od 1,30 w nocy co godzine i robi te same rzeczy ale u mnie to moga byc
        zeby bo ma dopiero 1(ma 11m-cy),ale: trwa to juz jakies 2 m-ce, mala spi ze mna
        dziala na nia picie tzn. podaje jej picie jak sie obudzi-potrafi w noc wypic
        nawet do 400ml soczku-pokoj wietrzymy,w dzien spi 2 razy po godzince, ja juz
        czasami spie cala noc na jednym boku bo boje sie zeby mala sie nie obudzila -
        KOSZMAR !!!To w sumie dziwne bo rano wstaje zadowolona, a ja drze przed kazda
        noca-co to bedzie???
        POZDRAWIAM ANIA
        • dentystka2 Noz mi sie w kieszeni otwiera 28.02.05, 13:59
          gdy czytam o soczkach i wodzie z glukoza w nocy!!! Za kilka miesiecy na forum
          Zdrowie zaczniecie sie wypytywac o lapisowanie mleczakow i dobrych dentystow
          przyjmujacych male dzieci. A wlasnie w tym momencie SAME na wlasne zyczenie
          fundujecie wlasnym dzieciom prochnice. Jesli juz koniecznie chcecie cos dac
          dziecku w nocy do picia, to niech to bedzie czysta, przegotowana woda BEZ cukru
          i BEZ glukozy (glukoza to tez cukier i wcale nie mniej prochnicotworczy od
          sacharozy).
          • dziewczyna_z_sasiedztwa Re: Noz mi sie w kieszeni otwiera 28.02.05, 15:43
            No tu masz racje. Nie daję małej do picia nic co zawiera cukier. Soki kupuje te
            bez cukru ale.....smile Na początku żeby nie słodzić cukrem dawałam małej wodę lub
            herbatkę z glukozą. Dopiero niedawno ktoś mnie oświecił.
            Słodyczy też nie dostajesmile
          • lenadm Re: Noz mi sie w kieszeni otwiera 01.03.05, 23:07
            dzięki!!!naprawde byłam nieświadoma.Natychmiast to zmieniam.Pozdrawiam Dominika
    • dziewczyna_z_sasiedztwa Re: Moje dziecko nie chce spać 28.02.05, 13:06
      No właśnie!!! mała po całej nocy harców rano jest wyspana i zadowolona a ja
      padam na twarz. Nie mówiąc już o męzu który wstaje wcześnie do pracy.
      Pozbierałam te wszystkie rady i teraz będę próbować, bo te niedospane noce
      męczą mnie strasznie a dzidziusia do nas do łóżka też nie chcę brać bo jest za
      ciasno. Mała rozwala się jaka szeroka a my śpimy na brzegu łóżka bez ruchu żeby
      jej nie obudzićsmile
      • mamadawidka1 Re: Moje dziecko nie chce spać 28.02.05, 19:03
        Witaj
        Mamy moe podobny problem mó mały zasypia wieczorem bez problemu (chocia te tak
        mieliśmy pomógł nam syrop homeopatyczny SEDALIA do kupienia w aptece),zgadzam
        sie też że mogą to być ząbki. Mój mały śpi cały czas przez sen się wierci
        płacze siada i tak już od kilku miesięcy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka