Dodaj do ulubionych

SAMODZIELNE ZASYPIANIE

02.03.05, 15:04
Wiem to moja wina że synek w wieku 4 lat nie chce sam zasypiaś tylko ja muszę
go usypiać. Ale czy jest jakaś nadzieja i sposób aby 4-latka nauczyć
samodzielnego zasypiania (mamy dwa pokoje wiec zawsze jestem obok). Czy komuś
to sięm udło? Czekam na podpowiedzi i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • koralka Re: SAMODZIELNE ZASYPIANIE 02.03.05, 17:18
      Co to znaczy, ze musisz go usypiac? Noszac na rekach? Kladac z nim sie do lozka?
      • dorota53 Re: SAMODZIELNE ZASYPIANIE 02.03.05, 17:36
        Nie wiem czy to jakiś sposób, ale ja swojemu 3 latkowi opowiadam namiętnie,że
        wszystkie jego zabawki, misie z którymi śpi będą za nim bardzo tęskniły jesli
        opuści swoje łóżeczko i swój pokoik.Jeśli to nie działa to proponuje mu aby on
        poszedł do mojego łóżka a ja będę spała w jego łóżeczku z jego misiami.Może
        taka draka to nienajlepszy sposób ale zawsze działa. Zostaje u siebie, wtulony
        w misie prosi o zapalenie lamki i po 10 minutach odpływa. Powodzenia!
        • anuka01 Re: SAMODZIELNE ZASYPIANIE 04.03.05, 10:34
          Dzięki niesły pomysł, spróbuję. Mam nadzieję ze mi nie odpowie, że zabierze je
          z sobą do naszego pokoju. Bardzo dziękuję i pozdrawiam
      • barbaram1 Re: SAMODZIELNE ZASYPIANIE 02.03.05, 17:40
        Ja Cie doskonale rozumiem co znaczy zasypianie z dzieckiem.
        Ostatnio z coreczką (4-letnią) stosujemy taką oto metodę. Włączam jej bajki do
        słuchania i wychodzę z pokoju,obiecując,że jak się skończy płyta to znowu do
        niej wrócę. Metoda czasami działa, bo dziecko zasypia w trakcie słuchania. Ale
        niestety, gdy nie zaśnie w trakcie, to konsekwentnie wracam do jej pokoju. I tu
        jest etap, którego nie udało nam się jeszcze przeskoczyć, choć mam dużą
        nadzieję, że jest to kwestia niedługiego dla nas czasu
        • anuka01 Re: SAMODZIELNE ZASYPIANIE 04.03.05, 10:36
          Właśnie mi też nie, choć jak jest zmęczony to mówię mu, ze idę się umyć i zaraz
          wrócę, a Synuś oczywiscie zasypia. Niestety nieczęsto chce sam zostać w pokoju.
          Ja też liczę że to kwestia czasu i to niedługiego. Pozdrawiam
      • anuka01 Re: SAMODZIELNE ZASYPIANIE 04.03.05, 10:38
        Na noszenie jest za duzy, nie chce być sam ( ja go tego nauczyłam, przyznaję)i
        muszę leżeć obok niego aż zaśnie, a ponieważ pracuję to wieczorem każda minuta
        do wygospodarowania liczy się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka