bebunia2 25.04.05, 17:47 pytanie moze nie najwazniesze ale ciekawi mnie od ktorego miesiaca zycia dziecka kolor oczu nabiera ostateczny kolor?? czytalam gdzies ze od 2 miesiaca. synek ma 3 a oczy nadal grafitowe, jak po urodzeniu. jak bylo u was ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samki2 Re: kolor oczu 25.04.05, 18:35 no ja słyszałam ze od trzeciego miesiąca może się zmienić moja córeczka urodziła się niemal z granatowymi oczkami a od trzeciego miesiąca ma niebieskie troche jaśniejsze niż te po urodzeniu więc możliwe ze ten kolor poprostu trochę płowieje Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: kolor oczu 26.04.05, 00:02 Moja córa urodziła się z granatowymi oczami i tak miała pzez dobrych kilka miesięcy. Chyba po upływie ok. pół roku zaceło być jasne,że będzie miała zielone, tak jak jej tata. Odpowiedz Link Zgłoś
najderka Re: kolor oczu 26.04.05, 08:04 Moje córeczki podobnie jak inne niemowlęta urodziły się z ciemno granatowymi oczkami, od poczatku bardzo ciekawiło mnie jaki będą miały kolor oczu (ja mam niebieskie, mąż brązowe). Przy pierwszej okazji zapytaliśmy o to okulistę dziecięcego. pani doktor powiedziła , że zazwyczaj kolor tęczówki kształtuje sie do ok. 8 miesiąca, jednakże w przypadku naszych dzieci potrzeba było przwie roku by przekonać się, że oczy bedą jednak brązowe. Tak więc cierpliwości bo to jednak róznie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_adrianka Re: kolor oczu 26.04.05, 09:57 mi polozna powiedziala ze kolor oczu dziecka ma prawo sie zmienic nawet do roku. Odpowiedz Link Zgłoś
g.a.b.i Re: kolor oczu 26.04.05, 11:17 Moj syn urodzil sie z granatowymi a w 5 mies zycia zmienily mu sie na ciemny braz- prawie czarne. Za to corka juz w dniu wypisu ze szpitala miala wyraznie brazowe.. Tak wiec nie ma reguly... Odpowiedz Link Zgłoś
mamilka1 Re: kolor oczu 26.04.05, 11:19 Moja córcia ma nadl grafitowo- habrowe a skończyła już 13 miesięcy - ja z mężem mamy kolor zielony )). Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiksylwik a mojej siostrze 26.04.05, 13:59 kolor oczu zmienil sie w wieku okolo 12 lat !!!!!!!!!!!!!!!!! miala szare a teraz ma zielone - taka czysta trawiasta zielen. Odpowiedz Link Zgłoś
mzn1 Re: kolor oczu 26.04.05, 23:26 u mojej malej ok pol roku - ma brazowe oczka. maly ma 5 mies i ma nadal niebieskie Odpowiedz Link Zgłoś
maugerka Re: kolor oczu 27.04.05, 08:06 A ja Wam powiem, że nie ma na to żadnej reguły, bo mi się zmieniały kilkakrotnie w życiu oczy. Na początku miałam niebieskie do około 6 roku życia. Potem powoli zaczęły się zmieniać poprzez morskie po zielone. Po następnych kilku latach na tym zielonym tle wokół źrenicy zrobiła mi się jasnobrązowa obwódka i tak jest do dzisiaj. Mój synek natomiast od początku ma jasnoniebieskie i pewnie tak zostanie (obecnie ma 2 lata), bo tatuś też ma niebieskie a są do siebie bardzo podobni. Odpowiedz Link Zgłoś
martek40 Re: kolor oczu 27.04.05, 08:57 Przykład jednego z moich dzieci zadaje kłam opinii o kolorze oczu i ewentualnej jego zmianie w późniejszym czasie... Ula urodziła się z piwnymi i takie jej już zostały (ma 18 lat). Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: kolor oczu 27.04.05, 20:44 podobnie mój brat - czarne - nie odróżnisz tęczówki od źrenicy Odpowiedz Link Zgłoś