Dodaj do ulubionych

Bactrim – Lakcid

10.05.05, 13:21

Witam, wczoraj byłam z córeczką u lekarza bo katar i okropny „odrywający” się
kaszel. Pani doktor stwierdziła że oskrzela są czyste i że ma trochę
zaczerwienione gardełko, przepisała Bactrim, mam dawać 2 razy po 4 ml.
Wracając z apteki spotkałam koleżankę, która powiedziała że syrop te podaje
się w ostateczności kiedy dziecku już nie pomagają zwykłe syropy np.
prawoślazowy , wspomniała również że powinnam razem z tym syropem podawać
lakcid, bo jej pani doktor właśnie tak jej kazała robić. Czy to prawda? Czy
mogę wychodzić z córeczką na dwór jeśli podaję ten syrop, nie ma gorączki.
Obserwuj wątek
    • amb25 Re: Bactrim – Lakcid 10.05.05, 13:54
      Bactrim to na pewno antybiotyk, podobno łagodny, podobno inna nazwa biseptolu
      (ale nie wiem czy to prawda). Więc jakieś osłonowe na pewno wskazane.
      Ponadto (to usłyszałam od lekarki) lubi uczulać szczególnie po podaniu leku
      drugi raz (tzn. drugiej serii po pewnym czasie). I to prawda bo mnie też
      uczulił - wylądowałamw szpitalu. Więc moje dziecko nie dostaje Bactrimu.
      • ewa2003 Re: Bactrim – Lakcid 10.05.05, 14:02
        Witam
        Zaleca sie podawanie (osłonowo) Lakcid. Ważne jest aby w trakcie podawania
        Bactrimu nie podawać Wit. C bo się podobno coś tam krystalizuje w nerkach czy
        coś takiego. W każdym razie radzę nie podawać.wink Co do spacerków to można bez
        problemu - jak nie ma gorączki. Bactrim jes podawany w przypadku, kiedy nie
        potrzebna jest interwencja abtybiotyku - bactrim hamuje rozwój bakterii w
        organiźnmie - czyli pomaga organizmowi w walce z infekcją.
        Pozdrawiam
        Ewa
        • mama_misi Re: Bactrim – Lakcid 10.05.05, 14:21
          Bactrim to antybiotyk. Bardzo łagodny. Praktycznie to to samo co Biseptol ale
          rózni się jednym składnikiem. Moją córeczke uczula dlatego stosujemy Biseptol.
          Jka najbardziej stosuj leki osłonowe - Lakcid albo lakcidofil. Na spacer jeżeli
          dziecko nie gorączkuje możesz wychodzić.
          Pozdrawiam
    • martinetka Re: Bactrim – Lakcid 10.05.05, 15:46
      A jak się objawiało to uczulenie? Czy można podawać witaminę D3?
      Trochę żałuję że podałam go córeczce, czy można przerwać?
    • kanna Re: Bactrim – Lakcid 10.05.05, 16:18
      bactrim nie jest antybiotykiem, jest łagodniejszym srodkiem, moja doktor zawsze
      mówi "jak Bactrim naie zadziała, damy antybiotyk", ale zwykle działa. Mały nie
      dostaje nic osonowo i NIGDY nie miał problemów z jelitkami (choc po
      antybiotykach to u niego standard i zadne Lacidy i inne trilaki nie pomagaja sad

pozd. Ania
      • mama_misi Re: Bactrim – Lakcid 10.05.05, 22:02
        fakt Baktrim to nie antybiotyk, tylko lek przeciwzapalny. Przepraszam, za złą
        informację. Mała często dostaje biseptol a że dzieci z chorobą mojej córki sa
        przeważnie leczone antybiotykiem byłam pewna, że własnie tak jest. Po Bactrimie
        mała dostała wysypki na brzuszku.
        Pozdrawiam
    • bebeata Re: Bactrim – Lakcid 10.05.05, 16:58
      Bactrim nie jest antybiotykiem (jak napisała zresztą moja poprzedniczka), a
      Lakcid podaje się osłonowo własnie przy antybiotykach.
      Pozdrawiam, Beata.
      • igusiasylwusia Re: Bactrim – Lakcid 10.05.05, 23:31
        Ależ kobiety namieszałyście wprowadzając w błąd pewnie nie jedną Mamuskę , nie
        łądnie !! Bactrim to dobry syrop na mokry kaszel , podaje go mojej córce i nie
        uczulą ją i nie dodaję żądnego lakcidu bo jak już wiemy to nie antybiotyk ,
        proponuje przy mokrym kaszlu jak i innym , opukiwac plecy córce czyli ręke tak
        zgiąc jakby sie robio daszek i lekko acz stanowczo ostukac plecki a dziecko
        niech będzie przewieszone przez nogi --jak do klapsa smile)) , a wieczorami
        proponuje smarowac plecki Wikiem Wapuru lub czyms podobnym i tańszym !
        Powodzenia
        • marcelina-29 Re: Bactrim – Lakcid 11.05.05, 11:08
          Masz zupełną rację.To żaden antybiotyk ma działanie przeciwzapalne i
          przeciwbakteryjne.
          Zresztą bactrim podaje się również na zaburzenia jelitowo żołądkowe.Jeśli u
          dziecka zacznie się pojawiać ból brzuszka lub rzadkie stolce można dziecku
          podać coś z osłaniaczy bo niestety jak każdy lek może powodować tego typu
          objawy.
          Pozdrawiam.
        • gemmavera Re: Bactrim ? Lakcid 11.05.05, 11:32
          igusiasylwusia napisał:

> Bactrim to dobry syrop na mokry kaszel , podaje go mojej córce i nie
          > uczulą ją i nie dodaję żądnego lakcidu bo jak już wiemy to nie antybiotyk ,

O Bactrimie proponuję poczytać tu:
          www.leki.med.pl/lek.phtml?id=42&idnlek=105&menu=3
          Jak można tam wyczytać, Bactrim jest sulfonamidem (podobnie jak wspomniany
          powyżej Biseptol), rzeczywiście nie antybiotykiem. Ale także działa
          bakeriobójczo (chociaż słabiej), co oznacza, że nadaje się do leczenia wielu
          zakażeń bakteryjnych - nie tylko tych przebiegających akurat z mokrym kaszlem.
          Rodzaj kaszlu nie ma tu nic do rzeczy, bo nie mówimy przecież o syropie o
          działaniu mukolitycznym.

Lekarzem nie jestem, więc nie mogę twierdzić na 100%, ale tak na chłopski rozum
          wydaje mi się, ze skoro Bactrim działa bakteriobójczo, to może zabijać i te
          pozyteczne bakterie obecne w przewodzie pokarmowym. A to by oznaczało, ze
          Lakcid byłby jednak wskazany (w każdym razie na pewno nie zaszkodzi) -
          zwłaszcza że w opisie działań niepożądanych stoi "biegunki".
          POzdrawiam smile
          gemma
    • martinetka Re: Bactrim – Lakcid 11.05.05, 12:25
      Witam, dziękuję za wszystkie odpowiedzi, mam jeszcze jedno jedna z mam napisała
      że nie powinno się podawać witaminy C, a ja daję małej soczki do picia które
      zawierają witaminę C, czy nie powinnam przestać jej dawać, ale ona w zasadzie
      tylko to najchętniej pije.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka