mizares
01.08.16, 18:22
Witam. Mam 37 lat. W październiku zeszłego roku byłem przeziębiony i brałem antybiotyk. Choroba przeszła, ale po około 2 tygodniach zaczęły mnie boleć stawy. Najpierw kolana i barki, a potem pozostałe stawy (łokcie, nadgarstki, biodra, stopy, palce u rąk i nóg) oraz kręgosłup. Doszedł też ból uszu, migdałów (wraz z ropną wydzieliną) oraz węzłów chłonnych podżuchwowych (węzły były też powiększone). Laryngolog przepisał mi Sumamed, który brałem w 3 dawkach (7 dni brania leku, 10 dni przerwy i tak 3 razy). Po antybiotyku przeszły problemy z migdałami, uszami i węzłami, ale ból stawów pozostał. Stawy bolały mnie z różnym nasileniem ? raz mniej, raz bardziej. Po około miesiącu wrócił ból uszu, migdałów (już bez ropnej wydzieliny) oraz węzłów chłonnych podżuchwowych (węzły powiększone). Laryngolog stwierdził że uszy i migdały są w porządku i że bóle te są spowodowane zapaleniem stawów szczękowo-żuchwowych. Dostałem witaminę B w zastrzykach i brałem ją przez 3 tygodnie. Po tym czasie kolejna wizyta u laryngologa i przepisany Bactrim na okres 10 dni. Lekka poprawa po antybiotyku, a po tygodniu powrót bólu uszu, migdałów i węzłów chłonnych. W tym okresie cały czas ból stawów z większym lub mniejszym nasileniem. W między czasie wizyty u reumatologa i masa badań (wynik poniżej). Około 2 miesięcy temu oprócz bólu wszystkich stawów, doszło też ich ?strzelanie? + ?strzelanie? kręgosłupa. A miesiąc temu pojawił się też ból stawów podczas ruchu (wcześniej tego nie było) ? najgorzej jest z kolanami i barkami. Oprócz powyższych objawów występuje też wzmożona potliwość (zwłaszcza w nocy), czasami uczucie zimna oraz duszność i ból w klatce piersiowej. Aha dodam jeszcze że jakieś 12 lat temu miałem kleszcza i brałem w związku z tym antybiotyk, ale nie pamiętam jaki i jak długo.
A teraz wyniki badań:
Bakteriologiczne
1. Morfologia krwi: wszystko w normie - powiększona jedynie ilość ?Inne(Eo,Bazo,Mono)#? - 15; norma 3-14
2. Wymaz z gardła - brak grzybów i bakterii (poza florą fizjologiczną)
3. Wymaz z języka - brak grzybów
4. Wymaz z migdałów - brak bakterii (poza florą fizjologiczną)
5. Bolerioza IgG (met. Western-blot) - negatywny
6. Bolerioza IgM (met. Western-blot) - negatywny
7. OB ? 2, norma 0-8
8. CRP ? 0,7; norma 0-5
9. ASO ? poniżej 50; norma 0-200
10. Chlamydia pneumoniae przeciwciała w kl. IgG 4,58 RU/ml
wynik ujemny: poniżej 16,0
wynik niejednoznaczny: 16 - 21,9
wynik dodatni: powyżej 21,9
11. Chlamydia pneumoniae przeciwciała w kl. IgM 0,06 RU/ml
wynik ujemny: poniżej 0,8
wynik niejednoznaczny: 0,8-1,1
wynik dodatni: powyżej 1,1
12. Chlamydia trachomatis przeciwciała w kl. IgG 3,63 RU/ml
13. Chlamydia trachomatis przeciwciała w kl. IgM 0,08 RU/ml
14. Mycoplasma pneumoniae przeciwciała w kl. IgG 29,71 RU/ml (jedyny wynik pozytywny)
15. Mycoplasma pneumoniae przeciwciała w kl. IgM 0,23 RU/ml
Reumatologiczne:
16. RF ? poniżej 20; norma 0-30
17. Anty-ccp ? poniżej 0,5; norma 0-5
18. Mukroproteiny ? 36; norma 0-110
19. Odczyn waalera-rosego ? ujemny
20. ANA-1 ? ujemny
Bardzo proszę o pomoc i sugestie odnośnie tego jakie badania jeszcze zrobić i ewentualnie gdzie szukać pomocy ? proszę o jakiś namiar na lekarza który jest mi w stanie pomóc lub szpital gdzie szukać pomocy. Moje stawy są w naprawdę opłakanym stanie, dosłownie czuje jak są zjadane ? żadne tabletki przeciwzapalne i przeciwbólowe które brałem nie pomagają (brałem Celecoxibum, obecnie biorę Naproxenum natricum).
Będę wdzięczy za każdą pomoc.