Dodaj do ulubionych

Ból stawów - pomocy !!!

01.08.16, 18:22
Witam. Mam 37 lat. W październiku zeszłego roku byłem przeziębiony i brałem antybiotyk. Choroba przeszła, ale po około 2 tygodniach zaczęły mnie boleć stawy. Najpierw kolana i barki, a potem pozostałe stawy (łokcie, nadgarstki, biodra, stopy, palce u rąk i nóg) oraz kręgosłup. Doszedł też ból uszu, migdałów (wraz z ropną wydzieliną) oraz węzłów chłonnych podżuchwowych (węzły były też powiększone). Laryngolog przepisał mi Sumamed, który brałem w 3 dawkach (7 dni brania leku, 10 dni przerwy i tak 3 razy). Po antybiotyku przeszły problemy z migdałami, uszami i węzłami, ale ból stawów pozostał. Stawy bolały mnie z różnym nasileniem ? raz mniej, raz bardziej. Po około miesiącu wrócił ból uszu, migdałów (już bez ropnej wydzieliny) oraz węzłów chłonnych podżuchwowych (węzły powiększone). Laryngolog stwierdził że uszy i migdały są w porządku i że bóle te są spowodowane zapaleniem stawów szczękowo-żuchwowych. Dostałem witaminę B w zastrzykach i brałem ją przez 3 tygodnie. Po tym czasie kolejna wizyta u laryngologa i przepisany Bactrim na okres 10 dni. Lekka poprawa po antybiotyku, a po tygodniu powrót bólu uszu, migdałów i węzłów chłonnych. W tym okresie cały czas ból stawów z większym lub mniejszym nasileniem. W między czasie wizyty u reumatologa i masa badań (wynik poniżej). Około 2 miesięcy temu oprócz bólu wszystkich stawów, doszło też ich ?strzelanie? + ?strzelanie? kręgosłupa. A miesiąc temu pojawił się też ból stawów podczas ruchu (wcześniej tego nie było) ? najgorzej jest z kolanami i barkami. Oprócz powyższych objawów występuje też wzmożona potliwość (zwłaszcza w nocy), czasami uczucie zimna oraz duszność i ból w klatce piersiowej. Aha dodam jeszcze że jakieś 12 lat temu miałem kleszcza i brałem w związku z tym antybiotyk, ale nie pamiętam jaki i jak długo.
A teraz wyniki badań:
Bakteriologiczne
1. Morfologia krwi: wszystko w normie - powiększona jedynie ilość ?Inne(Eo,Bazo,Mono)#? - 15; norma 3-14
2. Wymaz z gardła - brak grzybów i bakterii (poza florą fizjologiczną)
3. Wymaz z języka - brak grzybów
4. Wymaz z migdałów - brak bakterii (poza florą fizjologiczną)
5. Bolerioza IgG (met. Western-blot) - negatywny
6. Bolerioza IgM (met. Western-blot) - negatywny
7. OB ? 2, norma 0-8
8. CRP ? 0,7; norma 0-5
9. ASO ? poniżej 50; norma 0-200
10. Chlamydia pneumoniae przeciwciała w kl. IgG 4,58 RU/ml
wynik ujemny: poniżej 16,0
wynik niejednoznaczny: 16 - 21,9
wynik dodatni: powyżej 21,9
11. Chlamydia pneumoniae przeciwciała w kl. IgM 0,06 RU/ml
wynik ujemny: poniżej 0,8
wynik niejednoznaczny: 0,8-1,1
wynik dodatni: powyżej 1,1
12. Chlamydia trachomatis przeciwciała w kl. IgG 3,63 RU/ml
13. Chlamydia trachomatis przeciwciała w kl. IgM 0,08 RU/ml
14. Mycoplasma pneumoniae przeciwciała w kl. IgG 29,71 RU/ml (jedyny wynik pozytywny)
15. Mycoplasma pneumoniae przeciwciała w kl. IgM 0,23 RU/ml
Reumatologiczne:
16. RF ? poniżej 20; norma 0-30
17. Anty-ccp ? poniżej 0,5; norma 0-5
18. Mukroproteiny ? 36; norma 0-110
19. Odczyn waalera-rosego ? ujemny
20. ANA-1 ? ujemny

Bardzo proszę o pomoc i sugestie odnośnie tego jakie badania jeszcze zrobić i ewentualnie gdzie szukać pomocy ? proszę o jakiś namiar na lekarza który jest mi w stanie pomóc lub szpital gdzie szukać pomocy. Moje stawy są w naprawdę opłakanym stanie, dosłownie czuje jak są zjadane ? żadne tabletki przeciwzapalne i przeciwbólowe które brałem nie pomagają (brałem Celecoxibum, obecnie biorę Naproxenum natricum).
Będę wdzięczy za każdą pomoc.
Obserwuj wątek
    • fionka21 Re: Ból stawów - pomocy !!! 01.08.16, 19:30
      Diagnozuj sie w kierunku chorób odkleszczowych.
      Wynik ujemny Western Blota nie wyklucza boreliozy. Wiarygodność tego badania jest rzędu 60-70%.
      Powtórz więc WB w innym labie.
      Możesz zrobić bardziej wiarygodne badania: LTT i CD57. Robi je Synevo, niestety są kosztowne.

Na podstawie Twoich objawów podejrzewam, że oprócz borelii masz też bartonellę i babezję.
      Badania w tym kierunku robi wysyłkowo Instytut medycyny Wsi w Lublinie.
    • mizares Re: Ból stawów - pomocy !!! 02.08.16, 20:38
      Czy w pierwszej kolejności nie powinienem jednak wykluczyć infekcji wirusowej lub bakteryjnej w obrębie górnych drug oddechowych (uszy, migdały)? Czy może to być reakcyjne zapalenie stawów, spowodowane właśnie przebytą infekcją?
      Na boleriozę zrobię jeszcze badanie CD57, bo dowiedziałem się, że żeby zrobić LTT trzeba przynajmniej przez 6 tygodni nie brać antybiotyków, a ja antybiotyki skończyłem 2 tygodnie temu.
      O bartonelli i babezji muszę dopiero poczytać :).
      Czy to, że z wymazów nie wyszły żadne bakterie daje pewność, że nie mam jakiegoś paciorkowca lub gronkowca, który też zaatakował stawy?
      • beat.a225 Re: Ból stawów - pomocy !!! 21.09.16, 21:09
        Ja mam podobną historie tak od ok 2 lat.do tej pory nie wiadomo co mi jest.bardzo pomógł mi apo naproxen i ćwiczenia pilates
        • beat.a225 Re: Ból stawów - pomocy !!! 21.09.16, 21:12
          Polecam reumatologa p.Pielaszek w szpitalu na spartańskiej w warszawie.przyjmuje też w domu.
    • mamuskapracujaca Re: Ból stawów - pomocy !!! 22.09.16, 10:03
      Może to Borelioza?
    • czytajka86 Re: Ból stawów - pomocy !!! 09.11.16, 19:02
      Dzien dobry. Mnie to wyglada jednak na borelioze. Negatywny wynik.boreliozy nie oznacza ze jej nie ma. Przeziebienie ktore zapoczatkowalo problemy moglo byc wywolane ugryzieniem kleszcza. mam podobne problemy teraz, tez sie diagnozuje, wyniki ujemne ale lecze borelioze....
      • kopciuszek125 Re: Ból stawów - pomocy !!! 14.11.16, 21:28
        Witam ja mam podobne objawy nie mogę już wytrzymać bólu stawów, najgorsze są ramiona bo nie mogę się uczesać ubrać. U mnie OB wyszło 50 a CRP 86 dostałam od lekarza antybiotyki trochę się poprawiło, dostałam skierowanie do laryngologa też dostałam antybiotyki bo podobno mam nieładne migdały, byłam u reumatologa też mi przepisał leki p/zapalne, ale to nic nie pomaga i ze stawami jest coraz gorzej . Za dwa tygodnie mam wizytę znowu u laryngologa, ale nie wiem już co brać żeby złagodzić ten ból
    • goodman41 Re: Ból stawów - pomocy !!! 15.11.16, 07:13
      "Reumatyzm gryzie stawy a liże serce" tak twierdzi medycyna akademicka, bo jakiś autorytet medyczny tak powiedział.
      W szkielecie człowieka krąży 5% krwi organizmu.
      Masz bóle serca. Nikt nie polecił badania wydolności serca.
      Jak serce ma zmniejszona wydajność, to w szkielecie człowieka płynie proporcjonalnie zmniejszona ilość krwi. Przy zmniejszonej ilości krwi komórki w szkielecie cierpią na niedotlenienie i zaczynają chorować.

Zwapnienie zastawek najczęściej powoduje niewydolność serca. Zastawki się nie domykają powodują zmniejszony wyrzut krwi do krwiobiegu. Jak sama nazwa zwapnienie wskazuje, ze to zjawisko zwapnienia powoduje wapń.
      Medycy pomylili przyczynę ze skutkiem.

Wysokie OB (Opad Biernackiego) tez powoduje nadmiar dodatnio naładowanych jonów wapnia. Erytrocyty we krwi maja ładunek ujemny i dodatnio naładowane jony wapnia zaczynają osiadać na erytrocytach w postaci słupków przypominających słupki z monet. Te słupki obciążają erytrocyty i cały zestaw, jako cięższy od plazmy, opada. Im więcej jonów wapnia w słupku tym szybsze jest ich opadanie.

Podstawą choroby stawów jest niszczenie chrząstki stawowej: zakłócony metabolizm substancji podstawowej chrząstki z utratą jej głównego składnika - proteoglikanów, które zapewniają hydro-filowanie (zwilżanie wodą) chrząstki, jej jędrność, elastyczność i tworzenia żelu. Mniejsza ilość proteoglikanów prowadzi do zaburzeń procesów dyfuzyjnych w chrząstce powodując jej suchość, rozszczepianie włókien i jej stopniowe zanikanie.

Jeśli następuje niszczenie chrząstki, to należy podjąć starania aby zapobiec temu procesowi. W tym celu należy uzupełnić kolagen w diecie ( np. uszy wieprzowe) i dostarczyć organizmowi mangan, który jest niezbędny dla tworzenia chrząstek.
      I uwaga!
      Nadmiar wapnia w organizmie redukuje poziom manganu. Produktem dostarczającym mangan jest wątroba.

Snajperku.
      Pisz o niedoborze wapnia, a ja będę pisać o skutkach nadmiaru wapnia. W ten sposób temat wapnia będzie przedstawiony w szerszym zakresie.
    • libuszka0 Re: Ból stawów - pomocy !!! 14.01.17, 16:51
      Witam, nie wiem czy jeszcze dolega Panu ból, jeżeli tak to może moja rada będzie przydatna.
      Mnie również dolegał ból stawów i było podejrzenie o chlamydię, jednak wyniki były ujemne. Mam 46 lat i w tym wieku to troszkę za wcześnie na tego rodzaju ból. Przeczytałam książkę Dieta bez pszenicy dr Davisa, wyeliminowałam to zboże z diety i po ok. miesiącu, dwóch, ból przeszedł. Minęło pół roku, bólu ani śladu, jednak jem bezglutenowo. Nie tylko mój przykład pokazuje, jak trujące to zboże. Moja mama ma 75 lat, bardzo dokuczał jej ból stawów, brała silne zastrzyki sterydowe, z trudem chodziła. Odstawiła pszenicę i stał się cud! Stawy przestały boleć. Polecam lekturę i dietę. Pozdrawiam i życzę życia bez bólu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka