Dodaj do ulubionych

Ssa palucha-co robić???

18.06.05, 07:54
Moja córeczka w październiku skończy dwa latka.Od urodzenia ssa kciuka
notorycznie.Próbowałam wielokrotnie róznych sposobów,ostatnio kupiłam
pięknego,kolorowego smoczka...i nic.Mała myśli,ze to nowa zabawka,troche sie
pobawi i wypuszcza go.
Dziewczyny moze Wy przechodziłyście coś podobnego,pomóżcie mi co robić?
Zauważyłam ,że ząbki posunęły jej się lekko do przodu.Martwię się....
Obserwuj wątek
    • matusia3 Re: Ssie palucha-co robić??? 18.06.05, 07:54

• nchyb Re: Ssie palucha-co robić??? 18.06.05, 09:59
        Mój starszy syn ssał kciuka przez 6 lat. Byliśmy u ortodonty ( w wieku ok. 1,5
        roku), dostał taki aparacik - rodzaj smoczka z płytką. Miał go mieć, nie chciał
        za bardzo. Syn nie lubił ani tej szyny, ani zwykłego smoczka, piersi nie ssał
        tylko butlę. Zdaniem wielu autorytetów - krzywy zgryz murowany. Nie pomagały
        gorzkie lakiery na paluszki, chowanie rączek, obietnice.

Dzień przed 6 urodzinami sam doszedł do wniosku, że ssać niebędzie, przestał z
        dnia na dzień, dziś w wieku 11 lat, bez żadnych aparatów ma prosty zgryz, mimo
        że w wieku 2 latteż wyglądało, jakby miał górne ząbki wysunięte do przodu.

Drugi przykład,moja szwagierka ssała kciuka do ok.15 lat, też nie narzeka na
        zgryz.

Moja rada. Super się nie przejmuj, na wszelki jednak wypadek umów się na wizytę
        z dzieckiem do ortodonty.
        Pozdrawiam
        • reyka Re: Ssie palucha-co robić??? 19.06.05, 10:55
          dzieki za porade. moja mala tez ssie (ma 13 m-cy)i tez sie boje o zgryz.
          czytalam rozne opinie, za i przeciw - szczegolnie te przeciw dobijaly, ale
          widac nie zawsze jestntak zel jak by sie wydwalo. w tej chwili nie mam zamiaru
          jej oduczac , bo chyba zrobilabym jej wiecej szkody niz pozytku. pewnie jak
          bedzie starsza to jej moze jakos wyperswaduje albo przestanie sama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka