Dodaj do ulubionych

pieluchy jednorazowe

24.06.05, 21:45
Witam...chcialabym zapytac czy wasze dzieciaczki nosza tylko pampersy czy tez
pieluchy jednorazowe????bo slyszalam ze lepiej jest zakladac dzieciakom
jednorazowki tylko na spacerki pampersy (podobno to ze wzgledow higienicznych)
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: pieluchy jednorazowe 24.06.05, 21:58
      wlasnie ze wzgledow higienicznych warto uzywac pieluszek jednorazowych, tetra
      zaraz jest mokra, robi sie cieply i mokry oklad na tylku, swietne srodowisko
      dla bakterii i grzybow. juz nie wspomne o oszczedzaniu na czasie czy swojej
      wygodzie. trzeba tylko zmieniac je max co 3 godziny, i po kazdej kupie
      predziutko. w praktyce przy noworodku przewijanie przy kazdym karmieniu, czeste
      wietrzenie pupy, uzywanie dobrego kremu pod pieluszke, nie uzywanie zasypek (ew
      maki ziemniaczanej) i mycie woda a nie chusteczkami (chusteczki sa dobre do
      przewijania na spacerze) gwarantuja sukces!
    • driadea Re: pieluchy jednorazowe 24.06.05, 22:02
      A czym się różnią pampersy od jednorazowek? Przecież to to samo smile
      Moje dziecię wychowane jest na jednorazowkach (przeróżnych marek) i to wcale
      nie zmieniane co 3 godziny, ale wtedy, kiedy trzeba (raz 10 minut, raz 15
      godzin - zależy). Ma 20 m-cy i nigdy nie miała nawet najmniejszego problemu ze
      skórą.
      Pozdrawiam, Aga
      • paulinka32 Re: 15 godzin? 26.06.05, 12:21
        Ty chyba teraz sobie żartujesz? Ty też podpaski zmieniasz co 15 godzin? Sorry
        za przykład, ale mam nadzieje że to jakiś niesmaczny żart.
        • driadea Re: 15 godzin? 26.06.05, 12:29
          Nie, nie żartuję. Gdy moje dziecko spało bez budzenia się 15 godzin to nie
          zmienialam jej pieluchy. Gdyby w międzyczasie zrobiła kupę lub przesikala
          pieluchę, to bym ją wybudzila, ale jakoś nigdy się nie zdarzyło nic takiego.
          Podczas snu sika znacznie mniej niż w dzień - jak każdy czlowiek zresztą (krew
          miesiączkowa leci nieustannie, mocz nie, no przynajmniej tak jest w mojej
          rodzinie, może innym siki lecą cały czas? Wtedy na pewno trzeba zmieniać
          pieluszki często).
          Porownanie pieluchy z podpaską jest trochę nietrafione (wspólnym czynnikiem
          jest wyłącznie okolica załozenia) - patrz pierwsza część mojej wypowiedzi.
          Pozdrawiam, Aga
          • paulinka32 Re: 15 godzin? 26.06.05, 12:41
            Też miałam niemowlę i też używałam pampersów, ale nigdy wiecej niz 4 godziny
            pampersa na pupie nie miał. Chyba, że twoje dziecko ma 5 lat i przez te 15
            godzin śpi. Bo jakos nie wyobrażąm sobie by niemowlę tyle spało. Po prostu
            niechlujstwo i tyle.
            • driadea Re: 15 godzin? 26.06.05, 12:57
              Moje dziecko ma 20 m-cy i teraz śpi już mniej, ale jak miała około 5 m-cy spala
              bez przerwy 14-15 godzin, za to w dzień wcale. Nie należę do matek, które
              wybudzają swe slodko śpiące dzieci tylko dlatego, że NALEŻY nakarmić, zmienić
              pieluchę czy zważyć. Zawsze zmieniam pieluchę wtedy, kiedy trzeba (czyli gdy
              jest kupa lub pielucha jest pełna), moje dziecko przez niemal dwa lata nie
              miało najmniejszego nawet odparzenia, więc chyba moje niechlujstwo wyszło jej
              na dobre. Przynajmniej się w spokoju wysypia.
              Pozdrawiam, Agnieszka
    • ekan13 Re: pieluchy jednorazowe 26.06.05, 01:26
      A ja niestety się nie zgodzę. Moje pierwsze dwie córki wychowały się na
      pampersach i nic im nie było, natomiast trzecia ze względów zdrowotnych miała
      zakaz używania pieluch jednorazowych. W drugim tygodniu życia wyniki moczu
      wkazały bakterie i posiew dodatni i mała otrzymała antybiotyk. Pielęgniarka,
      która robiła zastrzyki zasugerowała, że to prawdopodobnie od pampersów . Oboje
      z mężem stwierdziliśmy, że baba się chyba z choinki urwała. Niestety antybiotyk
      nie pomógł tak jak drugi, trzeci i czwarty. Trafiliśmy do znakomitego
      nefrologa, jednego z lepszych w Polsce i pani uświadomiła nas, że to bardzo
      duże prawdopodobieństwo, że to jednak od jednorazówek. Jest coś takiego jak
      zakażenie wstępujące , które jest wynikiem stosowania właśnie jednorazówek.
      Lobby pampersowe jest jednak tak silne, że o tym się wogóle nie mówi, a
      niestety nie wszystkie dzieci mogą stosować jednorazówki. Nie zawsze
      bakteriomocz jest wykrywany a jest on min. powodem złego przybierania na wadze.
      Ja mimo wygody, nie stosuję jednorazówek(tylko na spacer i w nocy, ale w nocy
      także zmieniam kilka razy).
    • monika.pap Re: pieluchy jednorazowe 26.06.05, 11:44
      U nas golwnie byly stosowanie pieluchy jednorazowe,ale czesto zakladalam tez
      tetre,duzo prania duzo roboty ale moj 18 miesieczny synek pampersow urzywa juz
      tylko do spania a tak ladnie wola.

Monika mama Natali i Jakuba gg 8883531 lub monika.pap@interia.pl
    • izia30 Re: pieluchy jednorazowe 27.06.05, 09:49
      pampers to nazwa konkretnych pieluszek jednorazowych,
      dziewczyna pyta o pilegnacje noworodka, nie ma mowy o 15 godzinach
      moje dziecko ma 2 latka, jeszcze w pieluszkach, oczywiscie cala nic na 1nej, ale
      jak byla noworodkiem czy niemowlakiem to przewijalam ja na spiocha, to nic
      trudnego, i jak sie jest delikatnym to dziecko sie nie budzi.
      • wwiolka Re: pieluchy jednorazowe 27.06.05, 10:27
        I tu się mylisz. Mojemu 2 latkowi w nocy wszystkie szmery przeszkadzaja a co
        dopiero by było z nocnym przewijanie, Jednorazówke zakładam o 20 i sciągam o 6
        rano. jest pełna ale dziecku nic nie dolega. Dziecko w nocy śpi i tak jest
        dobrze. Od tego są przeciez jednorazówki!!!
        • izia30 Re: do wiolki 27.06.05, 11:35
          o jezu, przeciez wyraznie napisalam ze chodzi mi o noworodka, swojej dwuletniej
          corki przeciez nie bede budzic w nocy, chociaz jej szmary nie przeszkadzaja, po
          prostu od poczatku nauczylam ja spac przy odglosach domowych, i tak jest
          wygodnie bo nie trzeba szeptac, a wieczorem mozemy sobie obejrzec film uzywajac
          wszystkich glosnikow kina domowego!
      • driadea Re: pieluchy jednorazowe 27.06.05, 10:28
        Iziu30,
        rozumiem, że przwijalaś śpiące dziecko dlatego, że wystąpiła taka konieczność
        (pielucha była pełna, być może z kupą) czy dlatego, że minęło ileś tam czau i
        TRZEBA, nawet, jeśli pielucha jest sucha?

Bo ja wyraźnie pisalam, że ZAWSZE (corka ma prawie dwa lata i jeszcze nosi
        pieluchy) zmieniałam i zmieniam jej pieluszki wtedy, kiedy trzeba, tj. pielucha
        jest pełna lub obkupkana. A że moje dziecię nigdy nie robiło kupy przez sen, a
        i mniej w tym czasie sikała, to bywało, że całą noc miala jedną pieluchę (mowię
        o niemowlęctwie, teraz to oczywiste).
        Pozdrawiam, Aga
        • magda270519761 Re: pieluchy jednorazowe 27.06.05, 10:47
          moja corka ma pampersa od 20.00 do 8 rano , poprostu nie sika w nocy , ale za
          to do południa potrafi 3 zsikać , pierwsza córka też nie sikała w nocy , nie
          wiem od czego to zależy , jak jest ciepło to lubie włożyć raz dziennie np. na 2
          godz. tetrówke w takie majteczki i folią , kupiłam większe , żeby dochodziła
          powietrze i dupcia się troche wywietrzy
        • izia30 Re: do driadea 27.06.05, 11:38
          wszystko co napisalam dotyczylo okresu noworodka i wczesnoniemowlectwa, moja
          corka robila kupe przez sen, a ja to przez sen slyszalam, nie pytaj jak to
          mozliwe, bo nie wiem. jak miala 6mcy, to przesypiala juz noc na 1 pieluszce.
          • driadea Re: do driadea 27.06.05, 11:46
            Wiem, wiem smile
            Ale żeby nie bylo nieporzumień, bo już ktoś zarzucił mi niechlujstwo, to się
            wytłumaczyłam, niczym pani Prezydentowa przed Komisją śledczą (nie, żebym się
            do niej porównnywała, o nie!) wink
            Pozdrawiam i życzę milego dnia, Aga

P.S. Ja też, na szczęście dla siebie i dziecka, nigdy nie uczyłam jej spania w
            ciszy. Można było normalnie funkcjonować, gdy spała. I bardzo się z tego
            cieszę smile
            • syla27 Re: do driadea 28.06.05, 15:36
              a ja rozumiem driadea, bo jak małą kladę o 20 do spania, to rano po 12
              godzinach pielucha wcale nie jest przepełniona, nie opłaca mi się jej zmienić
              bo tak za ok 0,5h mała robi zazwyczaj kupkę, potem też zmieniam w zależności od
              potrzeb. Mała nigdy nie miała problemów z pupą, a nie używamy żadnych kremów,
              tylko czasem taką maść przepisaną przez p. doktor.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka