14.10.05, 19:34
Jak chronicie dziecka przed kominek? Córka ma 16 mes i cały cas idzie do
niego! TV i komp. zabespeczyliśmy po prospo wysokimi pudelkami, ale kominek!
Cały cas hodzi vokul i zadne zakazy nie działają. Mieszkame v domku, przed
nami cała zima, kominek niezbędny, a ona caly cas przy nim! Może kto już to
przeżyl? Prosze o porady!
Obserwuj wątek
    • bbb21 Re: kominek 14.10.05, 22:19
      mojemu synowi na samym początku zaczęliśmy tłumaczyć jak bardzo jest gorąco itp.
      przystawialiśmu mu rączki w odległości ok 30 cm od szyby , aby poczuł ciepło; za
      każdym razem , gdy się kręci wokoło (a nie robi tego przy bardzo bliskiej
      odległości od kominka) mówimy: tam gorąco, uważaj; jak na razie - skutkuje.
      Staje w dalszej odległości , wyciąga rączki i nie podchodzi. Ma 15 mies. , jak
      będzie dalej , zobaczymy. Proponuję zakupić ochronę przed kominek. Nie pamiętam
      nazwy.

Pozdrawiam
    • ullam Re: kominek 14.10.05, 22:26
      Mamy kominek i dwójkę dzieci. Jak Starszy miał 1,5 roku napaliliśmy w kominku i
      jak szyba była dość ciepła (mamy zamknięty kominek!) dotknęlismy rączką
      tłumacząc, że to jest gorące i nie wolno dotykać, że kominek może dotykać tylko
      tata. Podziałało i sam nas ciągle upominał. Zaznaczam, że syn nie należy do
      wielce usłuchanych, jest bardzo ruchliwy i mało posłuszny. Ale kominka sie
      pilnował. Niegdy też nie dotknał goracego kubka czy czajnika, bo tłumaczylismy
      tak samo. Kuchenki nie zabezpieczalismy, piekarnika też pilnował, ale obchodził
      kołem, bo gorący. Z Małą w tym roku nie spodziewam się problemów (ma 1,5 roku).
      Jest zdecydowanie bardziej posłuszna i już przerobiliśmy "gorace" na kubkach i
      kaloryferach. Ale każde dziecko jest inne. Życzę powodzenia. Acha! NA telewizor
      nie mam niestety sposobu. Nie jest goracy! Chodzą i wyłączają smile
    • 76kitka Re: kominek 15.10.05, 13:24

Ja pokazałam małemu co to znaczy gorące i zimne. Wzięłam ręcznik i gorącym żelazkiem go uprasowałam, tak, że parzył. Potem przytknęłam małego rączkę do tego ręcznika, małego zapiekło, zabrał rączkę kilka razy powiedziałam -gorące, a potem Mu pokazałam kominek i pokazałam, że to też jest gorące, już się nie kręci wokół niego.
      • kasper68 Re: kominek 15.10.05, 16:03
        W dużych centrach handlowych typu praktiker, castorama oraz w sklepach
        specjalistycznych można kupić trójskrzydłowe ekrany przed kominek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka