0ania 31.10.05, 23:56 Mam synka, który ma piętnoście miesiecy i jeszcze nic nie mówi. Czy to normalne? Oczywiście śpiewa i mówi po swojemu,ale tak bardzo chciałabym usłyszeć świadome mama lub tata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lola211 Re: Czy to jest normalne??? 01.11.05, 06:54 Oczywiscie, ze normalne.Uzbrój sie w cierpliwosc, w koncu usłyszysz to co chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
76kitka Re: Czy to jest normalne??? 01.11.05, 12:03 z reguły w tym wieku dzieci już kilka wyrazów mówią, ale znam dzieci, które zaczęły dużo później mówić od razu całymi zdaniami. Powiedz o tym pediatrze, lekarz najlepiej Ci doradzi. Jeśli synek rozumie co do Niego mówisz i gada po swojemu to raczej wszystko jest OK, trzeba Mu widocznie troszkę więcej czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
rafera Re: Czy to jest normalne??? 01.11.05, 12:37 Chłopcy z reguły później zaczynają mówić. Nic się nie martw. Jeśli mówi po swojemu, tzn. że on uważa ,że się z tobą komunikuje, to tulko ty go nie rozuniesz Przyjdzie czas, że zacznie mówić, i to tak, że sama nie nadążysz za rozumieniem nowych słówek, które mały się nauczy. I jeszcze jedno: nie martw się, robili badania dzieciom, które późno zaczęły mówić pod względem ilorazu inteligencji i zakresem słownictwa w wieku młódzieńczym i późniejszym, i wynikało z nich, że takie osoby wcale nie były mniej byatre a ich słownictwo nie było uboższe. czekaj, więc na "waszą chwile" na pewno nastąpi. A jeszcze nie raz zachcesz żeby synek zamilkł. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bylinka Re: Czy to jest normalne??? 01.11.05, 14:02 MOj synek tez malo mowi, pojedyncze mama, tata, dada i tak troche po swojemu, ale on na dodatek z domu dwujezycznego i to podobno dodatkowo zwalnia rozwoj mowy. Ja sie nie martwie, lekarka tez. Moj brat zaczal mowic jak mial 3 lata, jego synek podobnie i obaj bystrzaczki. Uzbrojmy sie w cierpliwosc. Odpowiedz Link Zgłoś
edytais Re: Czy to jest normalne??? 01.11.05, 23:45 Moj brat nie mowil az do wieku 2,5 czy 3 lat, ale jak zaczal to super! Moja druga corka tez bardzo malo mowila do wieku cos ponad 2 lata. Myslalam, ze bedzie pozniej mowic niz jej starsza siostra w podobnym wieku, ale jak ta mlodsza sie pare miesiecy temu rozgadala! Mowi calymi zdaniami i gada lepiej niz jej starsza siostra w tym samym wieku. Bardzo mnie to zdziwilo... Odpowiedz Link Zgłoś