Dodaj do ulubionych

Czy to jest normalne???

31.10.05, 23:56
Mam synka, który ma piętnoście miesiecy i jeszcze nic nie mówi. Czy to normalne?
Oczywiście śpiewa i mówi po swojemu,ale tak bardzo chciałabym usłyszeć
świadome mama lub tata
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: Czy to jest normalne??? 01.11.05, 06:54
      Oczywiscie, ze normalne.Uzbrój sie w cierpliwosc, w koncu usłyszysz to co
      chcesz.
      • 76kitka Re: Czy to jest normalne??? 01.11.05, 12:03
        z reguły w tym wieku dzieci już kilka wyrazów mówią, ale znam dzieci, które zaczęły dużo później mówić od razu całymi zdaniami. Powiedz o tym pediatrze, lekarz najlepiej Ci doradzi. Jeśli synek rozumie co do Niego mówisz i gada po swojemu to raczej wszystko jest OK, trzeba Mu widocznie troszkę więcej czasu.
    • rafera Re: Czy to jest normalne??? 01.11.05, 12:37
      Chłopcy z reguły później zaczynają mówić. Nic się nie martw. Jeśli mówi po
      swojemu, tzn. że on uważa ,że się z tobą komunikuje, to tulko ty go nie
      rozuniesz wink Przyjdzie czas, że zacznie mówić, i to tak, że sama nie nadążysz za
      rozumieniem nowych słówek, które mały się nauczy. I jeszcze jedno: nie martw
      się, robili badania dzieciom, które późno zaczęły mówić pod względem ilorazu
      inteligencji i zakresem słownictwa w wieku młódzieńczym i późniejszym, i
      wynikało z nich, że takie osoby wcale nie były mniej byatre a ich słownictwo nie
      było uboższe.
      czekaj, więc na "waszą chwile" na pewno nastąpi. A jeszcze nie raz zachcesz żeby
      synek zamilkł. Pozdrawiam
      • anatemka Re: Czy to jest normalne??? 01.11.05, 13:48
        normalne, jak najbardziejsmile
        • bylinka Re: Czy to jest normalne??? 01.11.05, 14:02
          MOj synek tez malo mowi, pojedyncze mama, tata, dada i tak troche po swojemu,
          ale on na dodatek z domu dwujezycznego i to podobno dodatkowo zwalnia rozwoj
          mowy. Ja sie nie martwie, lekarka tez. Moj brat zaczal mowic jak mial 3 lata,
          jego synek podobnie i obaj bystrzaczki.
          Uzbrojmy sie w cierpliwosc.
    • anek.anek Re: Czy to jest normalne??? 01.11.05, 23:21
      normalne.
      • edytais Re: Czy to jest normalne??? 01.11.05, 23:45
        Moj brat nie mowil az do wieku 2,5 czy 3 lat, ale jak zaczal to super!
        Moja druga corka tez bardzo malo mowila do wieku cos ponad 2 lata. Myslalam, ze
        bedzie pozniej mowic niz jej starsza siostra w podobnym wieku, ale jak ta
        mlodsza sie pare miesiecy temu rozgadala! Mowi calymi zdaniami i gada lepiej
        niz jej starsza siostra w tym samym wieku. Bardzo mnie to zdziwilo...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka