Dodaj do ulubionych

Dzieci leworęczne

04.11.05, 10:32
mam pytanie: kiedy zauwazylyscie, ze Wasze dzieci są leworeczne?zawsze
wydawalo mi sie, ze jest to cecha dziedziczna a unas w rodzinie wszyscy
praworęczni, tymczasem Jagusia ( 1,5 roku)zdecydowanie lepiej radzi sobie
lewą raczką. Tzn. jak próbuje jesc, to z łyżeczki trzymanej prawą raczką
wszystko spada, wczoraj sama wziela łyżke do lewej raczki i szok!!!Pieknie
jadła!!!Trafiala do buźki,i nic nie spadalo.Kredki przeklada z raczki do
raczki- jakby nie wiedziala w której ma trzymać. Po czym poznac ze dziecko
jest leworęczne?
Obserwuj wątek
    • osmag Re: Dzieci leworęczne 04.11.05, 11:08
      Dziecko do 2 lat powinno być raczej oburęczne. Powinnaś zachęcać ją do
      aktywności dwiema raczkami np. rysowanie, malowanie dwiema łapkami naraz, dużo
      lepienia, można robić ciasteczka itp.To przekładanie kredek świadczy o braku
      preferencji ręki dominującej.
      • fiola1 Re: Dzieci leworęczne 04.11.05, 13:20
        moja corcia od poczatku preferowala lewa reke,teraz ma 4 latka i stwierdzam z
        przekonaniem ze jest leworeczna,je,pisze,maluje lewa reka,podobno do 3 lat
        ustala sie prawo czy lewo recznosc
    • mamaptysia Re: Dzieci leworęczne 04.11.05, 12:38
      Ja slyszalm ze dzieci nawet do trzech lat moga sobie dobrze radzic robiac
      wszystko lewa reka.A pozniej zmieniaja na prawa ale nie koniecznie.Moj Patryk
      od urodzenia robi wszystko zdecydowanie lewa reka.Ma teraz dwa latka.U nas w
      rodzinie co prawda siostra meza jest leworeczna ale nie jest to chyba
      dziedziczne.
      • verdana Re: Dzieci leworęczne 04.11.05, 13:31
        Moje dziecko tez od urodzenia - grzechotka do lewej ręki, machanie lewa nogą
        częściej niż prawą. Przekładanie kredek i łyżki do lewej ręki świadczy, ze
        dziecko jest leworęczne, a nie oburęczne. Najlepiej po prostu nie zwracać uwagi
        czy jest prawo-czy leworeczne - nie ma to żadnego praktycznego znaczenia.
    • donatta Re: Dzieci leworęczne 04.11.05, 14:32
      Już koło roku wiedziałam, że moja najmłodsza córeczka jest leworęczna. A raczej
      podejrzewalam. Kredka - tylko w lewej, łyżeczka - w lewej. Nikt nie chciał
      wierzyć, dopiero kiedy podawałam jest coś do prawej ręki, a ona przekładała w
      lewą - przyznali mi rację. Teraz ma ciut ponad dwa lata i jest ewidentnie
      leworęczna. Ale piłkę kopie prawą nogą smile
    • babsee Re: Dzieci leworęczne 04.11.05, 19:00
      Dzieki za odpowiedzi. Rzecz w tym, że ona właśnie jakby nie była zdecydowana.
      Jak jej daje lyzke do rączki ( wszystko jedno ktorej) to trzyma,I to samo z
      kredką.Jednak jak ma wziąć sama, to przekłada z raczki do raczki- stąd moje
      pytanie.No coż, pożyjemy,zobaczymy.nie wiedzialam ze aż do 3 roku życia trzeba
      czekać.Dzieki.Pozdrawiam.
    • osmag Re: Dzieci leworęczne 05.11.05, 09:04
      Preferencja ręki potrafi kształtować się nawet do 7 r.ż.
    • palka_zapalka Re: Dzieci leworęczne 05.11.05, 09:19
      Ja zauwazyłam jak córka miała około roku też wszystko przekładała do lewej rączkiwink
      Jeśli z tym dziedziczeniem ciut prawdy to ma po kim wink ja leworęczna(
      oduczana)mąż moja babcia i prababciawink
      hahaha sami lewi.
      • awa32 Re: Dzieci leworęczne 29.11.05, 18:09
        a u nas odwrotnie!my z mezem oboje leworeczni,a synek roczny sklania sie
        bardziej ku prawej rece.przyznam ze odruchowo wkladam mu wszystko do lewej reki
        haha ale mysle ze natura nim sama pokieruje!czas pokaze...
        • boryska Re: Dzieci leworęczne 29.11.05, 19:04
          Mój syn około 3 roku życia zdecydował się na lewą rękę. Teraz ma 5 lat i rysuje
          i pisze i je lewą ręką, ale zdarza się cały czas, że łyżkę przekłada do prawej.
          Jest przebadany przez psychologa i jest lewooczny a prwonożny do tego smile
    • lady.ms Re: Dzieci leworęczne 29.11.05, 22:10
      miedzy 3 a 4 rokiem zycia ustala sie prawo lub leworecznosc, moj synek ma 2
      latka i jest obureczny jednak z dominacja lewej reki, no ale czekamy co bedzie
      dalej, nie nalezy przestawiac dziecka tak jak to kiedys robiono.
    • aj100 Re: Dzieci leworęczne 30.11.05, 08:53
      Tu znajdziesz informacje na temat kształtowania się lewo- i praworęczności:
      republika.pl/modnopole/dysleksja/lew3.htm
      A tu o postępowaniu z dzieckiem leworęcznym:
      republika.pl/modnopole/dysleksja/lew6.htm
    • mal20 Re: Dzieci leworęczne 30.11.05, 12:13
      rzuć dziecku piłke i zobacz którą nóżką kopnie, daj mu posłuchać cykania
      zegarka i zobacz do którego ucha przyłoży zegarek, pozwól mu zajrzeć przez
      wizjer i zobacz którym oczkiem patrzy, jeśli robi to lewą stroną to znczy
      bez wątpienia że bedzie leworęczny
      • aj100 Re: Dzieci leworęczne 04.12.05, 18:51
        Takie rady mogą spowodować bardzo niekorzystne następstwa. Lateralizacji nie
        sprawdza się w tak powierzchowny sposób. Jeśli dziecko jest obuoczne i
        zaproponujemy mu jedynie, aby zajrzało przez wizjer, możemy wyciągnąć z tej
        próby niewłaściwe wnioski. Sprawdzając dominację oka u dziecka, należy
        przeprowadzić kilkanaście prób (ok. 15-18) i jeśli otrzymuje się różne wyniki,
        powinno się powtórzyć je trzykrotnie, aby mieć całkowitą pewność. Podobnie
        postępuje się przy sprawdzaniu dominacji ręki (żeby wykluczyć oburęczność) i
        innych parzystych części ciała. Dopiero wtedy, indywidualnie dla każdego
        dziecka, proponuje się dalsze postępowanie.
        Jeśli chodzi o dominację ucha, sprawa jest dość skomplikowana, gdyż u większości
        praworęcznych osób prawe ucho jest ukierunkowane na odbiór dźwięków mowy
        ludzkiej, a lewe - na odbiór pozostałych dźwięków z otoczenia, np. szczekanie
        psa, hałas z ulicy, śpiew ptaków. Sprawa jeszcze bardziej komplikuje się, gdy
        badamy odbiór dźwięków muzycznych, ponieważ inaczej reagują osoby z
        wykształceniem muzycznym i pozostałe, które nie analizują muzyki tak jak
        zawodowcy. Jeszcze inaczej sprawa się przedstawia, kiedy słucha się piosenek.
        Słuchanie tykania zegarka nie ma nic wspólnego z badaniem dominującego ucha.
        Znacznie bardziej diagnostyczna będzie kilkukrotna obserwacja dziecka, jak
        zareaguje na głos dobiegający z tyłu wołający je po imieniu (dziecko z dominacją
        ucha prawego odwraca głowę przez prawe ramię). Warto również prowadzić
        obserwację dziecka słuchającego głosu przez słuchawkę telefoniczną czy
        podsłuchującego głosów dobiegających przez ścianę.

• aj100 Re: Dzieci leworęczne 04.12.05, 19:19
          Oczywiście podsłuchującego głosy (nie: głosów) dobiegające przez ścianę lub
          rozmowę przez drzwi.
          Sorry.
    • izzy69 Re: Dzieci leworęczne 01.12.05, 14:43
      Moja Amelka ma teraz niewiele ponad 5 m-cy i już od jakiś 2 m-cy ZDECYDOWANIE
      preferuje lewą rączkę. Nawet gdy zabawka położona jest bliżej prawej stara się
      sięgnąć lewą. Moja mama jest leworęczna . Nie zdziwię się wcale jak Amelka też
      będzie.
    • ladyq Re: Dzieci leworęczne 02.12.05, 09:53
      Ja też podejrzewałam, że moja Kaja będzie leworęczna, jak była w wieku Twojej
      pociechy to również łyżeczkę trzymała w lewej, kredki zawsze w lewej.
      Oczywiście pozostawiłam taki wybór jej samej ( nie przekładając jej niczego do
      prawej rączki), po jakimś czasie zaczęła się samoistnie posługiwać rączką prawą
      i dziś wiem napewno, że jest praworęczna. Wydaje mi się, że 1,5 roczny maluszek
      nie ma jeszcze odpowiednio wykształconej dominacji półkul mózgowych, dlatego
      jeszcze w tym wieku nie powinno się wyciągać wniosków czy będzie prawo czy
      leworęczny. To przychodzi nieco później.
      • ania800 Re: Dzieci leworęczne 03.12.05, 13:16
        u nas jest podobnie mały ma rok i 2 miesiaxe i już widać że woli lewą raczkesmile
        po mnie chyba bo jestem leworęczna wcale mnie to nie martwi i nie mam zamiaru go
        przestawiać na prawąsmile
        z opowiadań mamy wiem że tez wczesnie to zauważyła wtedy była moda na
        przestawianie dzieci ale ja sie nie dałam hehe moja lewa strona jest tak bardzo
        rowinęta ze nawet chleba prawą nie pokroję nic prawa jest bo jestsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka