Dodaj do ulubionych

2 latka a Wigilia

22.12.05, 09:09
Słuchajcie, co może jeść 2.5 latka z potraw wigilijnych ? Moje dziecko nie
jest alergikiem, ale to co sie je w Wigilie to same potrawy trudnostrawne -
grzybowa, ostry barszczyk, pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem,
kapusta z grochem. Czy wasze 2 latki to wszystko jadły ?
Obserwuj wątek
    • ada_zie Re: 2 latka a Wigilia 22.12.05, 09:16
      Gdyby tylko chciał jeść z pewnością dostałby wszystkiego po trochu, niestety
      jest niejadkiem i mogę tylko marzyć, ze wcina pierogi z kapustą czy kluski z
      makiem smile))
      Mam nadzieję, ze zje chociaz trochę ryb - bo je lubi.
      • mamaewy Re: 2 latka a Wigilia 22.12.05, 09:31
        Witam

Ewunia wprawdzie ma 2 lata i 8 miesięcy, ale od bardzo dawna je z nami
        wszystko. Jedyne co, to nie doprawiamy mocno potraw i staramy się robić je
        mniej tłusto

Pozdrawiamy

mamaewy
      • ibulka Re: 2 latka a Wigilia 03.01.06, 22:44
        Ja bym maluchom nie dawała kapusty z grochem czy grzybami, ale tradycja jest,
        że trzeba wszystkiego po trochu spróbować, no więc tak - Julka ma 2 latka i
        troche, Daria i Łukasz rok i troche, każde dostało pół pieroga,
        kilka 'ździebełek' kapusty, odrobine rybki itd... big_grin Wszystkiego spróbowali, a
        nic się nie działo. Natomiast Opłatek pochłonęła cała trójka w gigantycznych
        ilościach smile
    • msto05 Re: 2 latka a Wigilia 22.12.05, 09:31
      Moja Ola ma 2,2 i na pewno zje troszkę ryby po grecku, ryby mielonej w
      galarecie (oczywiście bez galarety) i babcia obiecała, że zrobi jej kilka
      pierogów ruskich. Jak będzie chciała spróbować śledzia, to też jej troszkę dam.
      Wydaje mi się, że może wszystkiego spróbować, ale z umiarem.
      Pozdr.
      • vaniliaa1 Re: 2 latka a Wigilia 22.12.05, 09:33
        Oliwka ma 25 m-cy i zje wszytsko bez wyjatkowwink
        w ubieglym roku juz wcinala pierogi z kapsuta")
      • mamaewy Re: 2 latka a Wigilia 22.12.05, 09:34
        właściwie jest jedna potrawa jakiej nie je: śledzie...
    • misiamama Re: 2 latka a Wigilia 22.12.05, 10:14
      Hej
      mój synek ma niecałe 2, myślałam że zje to co będzie chciał. zamierzam
      przygotowavc rybę w galarecie i stą dmoje pytanie- któras mam awyżej
      napisała "oczywiscie bez galarety" - dlaczego? Dzieci nie mogą jeść galaretki z
      ryby? a.
      • mama_kotula Re: 2 latka a Wigilia 22.12.05, 14:12
        No, też mnie kwestia niedozwolonej galarety zadziwiła, jako, że moje dzieci 2,5
        roku i 15 miesięcy) to wielbiciele galaretek drobiowych wszelakich od kiedy
        każde z nich mniej więcej rok skończyło.
        Na święta pewnie będą jeść wszystko, co zdołają ze stołu ściągnąć. Śledzie też,
        choć pewnie nie w oleju, bo nie lubią, kutii pewnie nie ruszą, bo to ulepek, a
        za słodyczami nie przepadają.
        Nota bene, Szymon zajadał się smażonym karpiem na Wigilię jak miał pół roku, a
        ja na to patrzyłam ze zgrozą, jako, iż karmił go tym lekarz pediatra big_grinDDDD
    • malika5 Re: 2 latka a Wigilia 22.12.05, 12:29
      A propos ostrego barszczyku- mój prawie dwulatek uwielbia ostre potrawy. Do
      tego stopnia, że wylizuje pieprz z młynka. Przypuszczam, że odziedziczył to po
      tacie... Jak myślicie czy to mu może zaszkodzić?
    • frawik Re: 2 latka a Wigilia 22.12.05, 12:38
      Witam,
      mój niespełna 16-miesięczny syn dostanie co tylko będzie chcial. Odkąd skończył
      roczek jada wszystko to co my. Więc tym bardziej dziwne byłoby odmawianie mu
      potraw wigilijnych
      życzę smacznego i dzieciaczkom (szczególnie niejadkom!) i ich rodzinom
      • agnieszka_gk Re: 2 latka a Wigilia 22.12.05, 13:05
        Dziewczyny, czy na prawdę nie macie obaw aby takim maluchom dawać grzyby,
        grzybową czy kapustę z grochem ? Moje dziecko tez je wszystko, ale to oznacza,
        że moja kuchnia się trochę zmieniła - generalnie złagodniała tak abyśmy wszyscy
        mogli jeść to samo.
        • vaniliaa1 Re: 2 latka a Wigilia 22.12.05, 13:14
          a czego sie bac????
          • agnieszka_gk Re: 2 latka a Wigilia 22.12.05, 13:23
            generalnie ciężkostarawności i podrażnienia, bądź co bądź, delikatnego i nie-do-
            końca rozwinietego jeszcze układu pokarmowego; przeciez po potrawach
            wigilijnych nie jeden dorosły ma problemy, i to bynajmniej nie tylko z powodu
            obżarstwa
        • frawik Re: 2 latka a Wigilia 22.12.05, 13:21
          u nas na Wigilii nie ma ani zupy grzybowej ani kapusty z grochem. ALe nawet
          gdyby byla grzybowa, to spokojnie dałabym. Ocz. mówimy o domowej grzybowej z na
          100% dobrych grzybów a nie jakiś średnio podejrzanych. I nie wiem czego miałabym
          się obawiać.
          Wigilia jest raz w roku i nawet niezbyt zdrowe rzeczy można skosztować
          • margarettka Re: 2 latka a Wigilia 22.12.05, 13:46
            U nas jest tak ze Ignas (22 mce) generalnie je wszystko, to co my.
            Ale wigilijne menu ma ograniczone wlasnie ze wzgledu na grzyby. Przez przypadek
            dowiedzialam sie, ze grzyby sa silnie alergizujace. Dodalam raz z 3-4 do
            krupniku i on nie zjadl ani kawalka grzyba, ale ten wywar tak go uczulil, ze
            mial biegunke i cala pupa byla jedna wielka czerwona rana. Leczylam to przez
            tydzien. Szczescie w nieszczesciu, ze wlasnie tak sie dowiedzialam, bo nawet
            nie chce myslec co by bylo gdybym mu dala sprobowac w wigilie kapusty z
            grzybami albo barszczu (u nas jest na wywarze z grzybow).

Takze polecam sprawdzenie, czy Wasze dzieci nie sa przypadkiem uczulone na
            grzyby. Na forum alergie dowiedzialam sie, ze suszonych grzybow nie zaleca sie
            w ogole do 7go roku zycia, taka jest teoria.
    • twinmama76 Re: 2 latka a Wigilia 22.12.05, 14:44
      Grzyby są silenym alergenem, w dodatku sa cięzkostrawne, podobnie jak groch.
      Jeżeli dziecko nie jest alergikiem i wczesniej juz próbowało podobnych potraw,
      bo można mu troszkę podać.
      W innym wypadku nie ryzykowałabym zdrowiem dziecka, które może potem bolec
      brzuch, może mieć swędzące zmiany na ciele, w skrajnych przypadkach może zacząc
      sie dusić. Wszyscy chcemy chyba mieć spokojne Święta, a Wigilia to z pewnością
      nie jest czas na kulinarne eksperymenty.
    • driadea Re: 2 latka a Wigilia 22.12.05, 18:38
      Moja będzie jeść wszystko, na codzień wszystko je od dawna i jest zdrowa.
      Pozdrawiam.
    • renata28 Re: 2 latka a Wigilia 22.12.05, 19:38
      Na pewno nie będzie jadła niczego z grzybami, bo są jak dla tak małego dziecka
      zbyt ciężkostrawne. Specjalnie dla niej zostanie zrobionych kilka pierożków z
      samą kapustą. Teraz ma prawie 1,5 roku, ale gdyby była rok starsza grzybów by
      też nie dostała. Potrawy z galaretą dostanie, ale tylko dlatego, że galareta
      jest robiona "naturalnie", bez dodatku żelatyny czy torebkowej galarety.
    • haganna Re: 2 latka a Wigilia 22.12.05, 23:35
      No i potem słyszę od szwagra opowieści jak to mama z rocznym dzieckiem
      przychodzi i mówi, że dziecko płacze, brzuch wzdęty, gorączka. Na pytanie co
      dziecko jadło robi "karpika" : "no, to co wszyscy".
      - To znaczy co?
      - No, bigos...
    • frawik Re: 2 latka a Wigilia 23.12.05, 08:32
      Też jestem przeciwna eksperymentowaniu w święta, ale jeśli dziecko jest
      przyzwyczajone do tego, że je wszystko i nie ma żadnej alergii, ani na suszone
      grzyby ani na inne produkty, smażony karp mu nie szkodzi, to nie widzę powodu,
      żeby dziecku odmawiac przyjemności zjedzenia czegoś pysznego. To oczywiście
      sprawa bardzo indywidualna, co kto może zjeść, a co mu nie służy. Ja piszę tylko
      o moim dziecku i nikogo nie nakłaniam do karmienia rocznego dziecka bigosem.
      Same najlepiej znamy nasze dzieci.
      Pogodnych i zdrowych świąt życzę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka