Dodaj do ulubionych

WYSYPKA:-((((

10.01.06, 14:58
Witajcie mamuski!!!moj maly od dwuch dni ma na policzkach takie krostki i
troche zaczerwiewniona buzke-niemam pojecia co to moze byc??na poczatku
myslalam,ze to od mojego jedzenia cos go uczulilo,ale sadze ze to nie od
tego.Dotej pory mial gladziutka buzke zero problemow.Czy mialyscie podobnie??
aha w dzien prawie tego nie widac,tylko w nocy jak budzi sie na
jedzonko.Pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: WYSYPKA:-(((( 10.01.06, 15:00
      w nocy?
      a smarujesz czyms buzke jak wychodzicie na dwor?
    • viviene12 ile ma Twoj Maly? 10.01.06, 15:19

• mmala6 Re: ile ma Twoj Maly? 10.01.06, 15:32
        dwa miesiacewink
        • viviene12 hehe 10.01.06, 15:40
          mmalasmile nie wiedzialam, ze Matek ma brata... Czysto teoretycznie to mozliwe...
          • mmala6 Re: hehe 10.01.06, 15:47
            Viv, wypluj te slowa! w te pedy!!
            • viviene12 ok, wedle zyczenia:-) 10.01.06, 16:06
              TFFFFFFFFFFFFUUUUUUUUUUUU-TFFFFFUUUUUUUUUUUUUUU!!!
              • kasiabambo Re: smaruje!!! 10.01.06, 16:49
                tak smaruje buzie ale tylko oliwka,bo po bambino kremie wysuszala sie mu buzka-
                a co myslisz ze to od tego???A jaki najlepszy krem na spacerki??
                • mooh Re: smaruje!!! 10.01.06, 17:03
                  My używamy maści Bepanthen, bo jest bardzo tłusta, bez środków konserwujących,
                  szybko sie po niej goją zadrapania, otarcia i inne takie,a poza tym nadaje się
                  również na pupę i moje piersi. Kupiłam jedną dużą tubę zamiast kilku kremów i
                  jest nam z naszym Bepanthenem dobrze.
                • mmala6 Re: smaruje!!! 10.01.06, 17:04
                  nie wiem czy od tego ale nie smaruj oliwka na mroz!!W ogole odstaw te oliwke do
                  buzi i daj buzce odpoczac.Sa opinie, ze nie powinno sie w ogole uzywac oliwek bo
                  zatykaja pory.
                  Moze byc od tego ale pewna nie jestem.Moj synek mial uczulenie a krem Bambino.
                  Uzywamy Nivea "NA KAZDA POGODE".Jest bardzo, bardzo fajny, wlasnie na mroz i
                  niskie temperatury.
                  Nie smaruj niczym dopoki nie kupisz czegos na mroz, zobacz w aptece albo
                  drogerii moze jest jeszcze cos oprocz Nivea.
                  Choc w zimie moj synek tez byl taki maly i chyba nic innego poza Nivea dla niego
                  nie znalazlam.
                  Obsereuj te buzke czy sie nie robi "brzydka" bo to pierwszy symptomy alergii.
                  • mamapauli1 Re: smaruje!!! 10.01.06, 18:56
                    Paula miała taką wysypkę kilka dni po urodzeniu ale sama zeszła.
                • kangur4 Re: smaruje!!! 10.01.06, 21:23
                  Mi dermatolog polecił na spacery krem Lipobase. To zupełnie obojętny krem, nie
                  alergizujący i nie zatykający porów:

www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Lipobase
                  Uwaga - tani to on nie jest, bo kosztuje 3 dychy, ale mi jedno opakowanie
                  wystarczyło na całą zimę.
                  • kasiabambo Re: Tutaj nie ma mrozu. 11.01.06, 12:08
                    Witajcie jeszcze raz,bardzo dziekuje za rady,odrzuce oliwke na twarz.Ja nie
                    mieszkam w Polsce i tutaj najnizsza temperatura to +2C wiec to napewno nie od
                    mrozu.Goraco pozdrawiam aha sprobuje smarowac mascia Bepanthen-tylko czy
                    smarowac ta mascia na dwor,czy po kompieli tez mozna.
                    • kangur4 Re: Tutaj nie ma mrozu. 11.01.06, 12:24
                      Kaśka, a jak wygląda ta wysypka?
                      Bo mozliwości jest sporo:
                      - uczulenie (nie wykluczałabym tak pochopnie. Może być tak, że dziecko nie
                      miało jeszcze tydzień temu na coś uczulenia a dziś juz ma).
                      - trądzik niemowlęcy, ale to chyba jednak nie to - mówisz, że nasila się w
                      nocy, a trądzik całą dobę jest taki sam.
                      - suche powietrze w sypialni - może trzeba nawilżyć?
                      - AZT, łojotokowe zapalenie skóry (ma ciemieniuchę?)
                      - uczulenie kontaktowe na płyn czy proszek w którym pierzesz pościel.
                    • mooh Re: Tutaj nie ma mrozu. 11.01.06, 12:26
                      Jak widzę, że Zosia ma suche i szorstkie policzki, to je smaruję również w
                      ciągu dnia w domu, ale bez przesady. Nie można zatykać porów mazidłami.
                      • kasiabambo Re: OBY to nie alergia:-((( 11.01.06, 15:25
                        Ta wysypka jest dokladnie na policzkach-zwlaszcza jednym.W nocy jest
                        zaczerwienione a w dzien prawie nie widoczne,tylko takie szorstkie
                        policzki.Zauwarzylam tez troszke na brzuszku i nozkach,ale juz chyba schodzi bo
                        takie sluche sie zrobilo.Myslalam ze to od proszku,ale od samego poczatku
                        uzywam tego samego,a ciemieniuche juz mial jakis miesiac temu i juz nie
                        ma.Martwie sie tylko tym zeby to niebyla jakas alergia.PA!!
                        • mmala6 Re: OBY to nie alergia:-((( 11.01.06, 15:34
                          Kasiu, jak w nocy wieksza, to moze jednak od czegos czym smarujesz malego
                          wieczorem.A czy ma tak sucha buzke, ze musisz smarowac?
                          Zapomniala, ze Ty nie ieszkasz w PLwinkW UK na pewno cos fajnego dostaniesz dla
                          maluszka.
                          Nie mialam na mysli konkretnie mrozu, tylko tej oliwki na dwor.Jakos mi tak nie
                          bardzo, moze dlatego, ze jestem uprzedzona do oliwek.A moze wlasnie ta nie sluzy
                          maluszkowi? Najlepiej zakupic (moze dostaniesz probke zamiast od razu kupowac
                          cale opakowanie) cos neutralnego np to co Kangur poleca.
                          Nozki i brzuch-moze to byla jedna bajka a moze bez zwiazku.Jak przechodzi to dobrze.
                          A w czym kapiesz maluszka?
                          Jak te suche cialko sie powtorzy to polecam Oilatum soft do kapieli albo cos
                          podobnego, zeby w skladzie mialo parafine.Swietne! My czasem dodajemy Matkowi do
                          kapieli zwykla ciekla parafine za jakies 1zl w aptecewink)
                          • kasiabambo Re: Wpadlam na trop!!!! 11.01.06, 17:31
                            Kapie go tlko w wodzie(nie dodaje do niej nic)i Polskie mydelko-bo uwazam co
                            nasze to najlepszesmile)ale wiesz piszac to wlasnie wpadlam na trop,bo od trzech
                            dni jak to sie zaczelo zmienilam mydelko na nowe-i moze to byc to!!ale dziwi
                            mnie tylko to,ze jesli byloby to uczulenie na to nowe mydlo to dlaczego na
                            buzi??ja nie myje mu buzki mydelkiem-czy to mozliwe?? jak myslisz!!!!
                            • mooh Re: Wpadlam na trop!!!! 11.01.06, 17:44
                              Jeśli wysypka jest tylko w nocy, to może pościel?
                              • kangur4 Re: Wpadlam na trop!!!! 11.01.06, 18:28
                                A mi cały czas chodzi po głowie, że to może być jednak AZS, potęgowane w nocy
                                przez zbyt suche powietrze. Szczególnie, że na ciele też zauważyłaś wysypkę.
                                • kasiabambo Re: Wpadlam na trop!!!! 11.01.06, 23:17
                                  A jesli jest to AZS-to co mam zrobic??
                                  • kangur4 Re: Wpadlam na trop!!!! 11.01.06, 23:51
                                    Wiesz, tak tylko mi chodzi po głowie, czy nie należałoby tego wykluczyć u
                                    lekarza. Atopowe Zapalenie Skóry to coś w rodzaju wysypki na podłożu
                                    alergicznym.

Zacytuję: "U niemowląt zaczyna się łuszczącą wysypką na zaczerwienionych
                                    policzkach, która stopniowo obejmuje całą buzię, przechodzi w zgięcia łokci i
                                    kolan, pod pachy. Skóra bardzo swędzi, dziecko stale się drapie, jest
                                    niespokojne, nie śpi".

Mam nadzieję, że Twoje dziecko nie ma tych objawów, bo AZS to niemiła choroba.
                                    I konieczna jest wizyta u lekarza, nie wolno nic robic na własna rękę, bo można
                                    zaszkodzić.

Ja też myślałam, ze moja córka ma AZS, ale okazało się, że to było łojotokowe
                                    zapalenie skóry, które całe szczęście przeszło (po odpowiednim leczeniu,
                                    oczywiście). Niestetety z diagnozą mieliśmy trochę kłopotów, bo pediatrzy od
                                    razu orzekli, że to uczulenie na mleko i że powinnam odstawić nabiał. (Zreszta
                                    przy banalnym trądziku niemowlęcym mówili to samo - oni chyba mają jedną
                                    odpowiedż na wszystkie dolegliwości). Przetuptałam się jednak do dermatologa,
                                    specjalizującego się w problemach skórnych niemowląt i ten orzekł (na moje
                                    szczęście, bo bardzo lubię nabiał), że to ŁZS. Upraszczając, ŁZS to taka
                                    ciemieniucha, tyle, że na twarzy (dlatego się pytałam czy macie ciemieniuchę).
                                    ŁZS to takie czerwone placki, w zaognionych najbardziej miejscach z żółtym
                                    strupkiem i zaczyna się najcześciej od brwi, więc u Was to raczej nie to.

Jeśli za kilka dni nie zauważysz poprawy - wybierz się do lekarza. Niech
                                    obejrzy i ewentualnie coś doradzi, szczególnie, że mieszkasz za granicą i nie
                                    wiemy jakie tam leki w aptekach sprzedają.

No i nawilżaj sypialnię - cokolwiek by to nie było, suche powietrze szkodzi.
                                    • kasiabambo Re: Wpadlam na trop!!!! 12.01.06, 18:22
                                      Dzis zauwazylam malutka poprawe,tzn-juz policzek-bo tylko jeden nie byl taki
                                      czerwony jak dzien wczesniej,a na brzuszu i nozkach sa juz te krostki takie
                                      suche.Jak nieprzejdzie do niedzieli-to pojde do lekarza.Pozdrawiam.
                            • viviene12 to mozliwe 11.01.06, 18:18
                              moze byc zupelnie gdzie indziej. Ostaw mydlo, pomyj sama woda kilka dni - ja nic
                              nie dodaje do wody w ogole i zobaczysz.
    • renatka_sz Re: WYSYPKA:-(((( 11.01.06, 19:20
      Kasiu, jak mój mały miał wysypkę (nie alergię, po prostu wysypkę niemowlęcą i do
      tego wysuszoną skóre),to lekarka poleciła mi preparat SILCOCK`S BASE. Może w UK
      też jest dostępny (my mieszkamy w Irlandii). Kupuje się go w aptece, kosztuje
      grosze, ok. 2,50 EUR. Jest naprawdę fajny, można go używać jako substytut mydła
      i jako kremik nawilżający. Mojemu małemu bardzo złagodził wysypkę i super
      nawilżył skórę, teraz ma gładką buźkę, ale nadal go używamy. Polecamsmile
    • magdalena_dem Re: WYSYPKA:-(((( 12.01.06, 21:00
      Mikołajek też miewał wysypkę na buzi, również myslałam że to uczulenie, a sie
      okazało, że to od smoczka. Gdy ssie wytwarza sie wieksza temperatura, a poza tym
      nie wyparzałam go zbyt często wink teraz robie to regularnie (ale bez przesady
      oczywiście)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka