Dodaj do ulubionych

tylko kubusie

14.01.06, 20:24
moja czteroletnia córeczka pije bardzo dużo soków marchwiowych typu "kubuś",
nie wiem czy to może jej zaszkodzic, może ktos miał podobny problem ze swoim
dzieckiem
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: tylko kubusie 14.01.06, 21:04
      Za duzo marchwi jest niewskazane.
      • koralik12 Re: tylko kubusie 14.01.06, 21:11
        Na pewno? Skąd wiesz że za dużo marchwi jest niewskazane? Pytam bo mój synek
        bardzo dużo je marchewki, az jest cały żółtawy (ładny kolorek) a lekarz twierdzi
        że marchwi "przedawkować" nie można.
        • rafera Re: tylko kubusie 14.01.06, 21:17
          nadmiar marchwi jest szkodliwy dla wątroby. Dzieci do 3 roku życia nie powinny
          pić soków marchwiowych codziennie, albo jak każdego dnia, to pół szklanki, nie
          więcej.
          Wykazano, że u dzieci, które piją często "kubusiopodobne soki" jest podwyższony
          poziom Alat i Aspat we krwi, co wskazuje na nieprawidłowości w pracy wątroby lub
          jej przeciążenie. Lepiej więc nie presadzać z marchewką. Jak ze wszystkim zresztą.
          A wiadomość jest z pewnych medycznych, uczelnianych źródeł. pozdrawiam
          • koralik12 Re: tylko kubusie 14.01.06, 21:21
            To mnie trochę przestraszyłaś. Ale moje dziecko nie pije soków z marchewką tylko
            codziennie je "słoiczek" gerbera, w których jest marchewka. Może to nie jest za
            dużo?
        • lola211 Re: tylko kubusie 15.01.06, 10:42
          >az jest cały żółtawy (ładny kolorek)

To chyba znak, ze organizm sie pozbywa nadmiaru substancji (nie wiem-moze
          karotenu).
    • andzina Re: tylko kubusie 14.01.06, 21:18
      slyszalam opinie, ze zbyt duzo marchewki moze miec zly wply na watrobe - nie
      wiem tylko czy surowej czy w sokach czy gotowanej?

Pozdrawiam
      Andzina
      • rafera Re: tylko kubusie 14.01.06, 21:30
        gerberowe jedzenia są tak ułożone żeby były odpowiednie dla danej grupy wiekowej
        dzieci. Nie pamiętam dokładnie jak to jest z marchewką wogóle.( na studiach nie
        przypuszczałam, że będe miała dzieci i że takie wiadomości mi się przydadzą smile.
        Miałam być starą panną! smile). Pamiętam tylko o tych Kubusiach, bo do produkcji
        takiego soku używa się ogromnej ilości marchewki ( dobry wypełniacz i zagęstnik)
        a znikome ilości innych droższych owoców. Noi właśnie dlatego, jest to ciężkie
        do przetworzenia dla wątroby. A na dodatek u dzieci do ok. 3-4 roku życia system
        enzymatyczny nie jest jeszcez całkowicie wykształcony i to dodatkowo utrudnia
        działanie wątrobie. Myślę, że jak dziecko jest już zażółcone i jest to
        spowodowane na pewno piciem soków z marchewki, należałoby troszkę to ograniczyć.
        ytłumaczyć córce, że to przestaje być zdrowe, na pewno zrozumie. Albo
        rozcieńczać ukradkiem. pozdrawiam
    • mika_p Re: tylko kubusie 15.01.06, 03:23
      Swego czasu Junior pił jeden duży codziennie, pół na pół z wodą indifferent Tez był
      zółciutki. W pewnym momencie przeszlismy na niemarchewkowe kubusie, zółte i
      białe (wtedy jeszcze nie było fioletowych ani czerwonych wink ), a jak mu
      zeszło, to na zmianę, jeden dzien marchewkowy, jeden dzien biały/żółty.

Przy Małej będę mądrzejsza. Juz jestem i uwazam, zeby nie przesadzac z
      marchewką.
    • karina1974 Re: tylko kubusie 15.01.06, 11:41
      niech pije kubusie, ale w większości bez marchwi. My tak poimy nasza córcie
      (3,5l), która również uwielbia tego typu soczki. Po prostu na 3 soki 2 są bez
      marchwi smile
      Nadmiar marchwi moze uszkodzić wątrobę, pozatym żółty kolorek, wcale nie jest
      taki fajny wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka