goldmarkovic 14.01.06, 20:24 moja czteroletnia córeczka pije bardzo dużo soków marchwiowych typu "kubuś", nie wiem czy to może jej zaszkodzic, może ktos miał podobny problem ze swoim dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koralik12 Re: tylko kubusie 14.01.06, 21:11 Na pewno? Skąd wiesz że za dużo marchwi jest niewskazane? Pytam bo mój synek bardzo dużo je marchewki, az jest cały żółtawy (ładny kolorek) a lekarz twierdzi że marchwi "przedawkować" nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
rafera Re: tylko kubusie 14.01.06, 21:17 nadmiar marchwi jest szkodliwy dla wątroby. Dzieci do 3 roku życia nie powinny pić soków marchwiowych codziennie, albo jak każdego dnia, to pół szklanki, nie więcej. Wykazano, że u dzieci, które piją często "kubusiopodobne soki" jest podwyższony poziom Alat i Aspat we krwi, co wskazuje na nieprawidłowości w pracy wątroby lub jej przeciążenie. Lepiej więc nie presadzać z marchewką. Jak ze wszystkim zresztą. A wiadomość jest z pewnych medycznych, uczelnianych źródeł. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: tylko kubusie 14.01.06, 21:21 To mnie trochę przestraszyłaś. Ale moje dziecko nie pije soków z marchewką tylko codziennie je "słoiczek" gerbera, w których jest marchewka. Może to nie jest za dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: tylko kubusie 15.01.06, 10:42 >az jest cały żółtawy (ładny kolorek) To chyba znak, ze organizm sie pozbywa nadmiaru substancji (nie wiem-moze karotenu). Odpowiedz Link Zgłoś
andzina Re: tylko kubusie 14.01.06, 21:18 slyszalam opinie, ze zbyt duzo marchewki moze miec zly wply na watrobe - nie wiem tylko czy surowej czy w sokach czy gotowanej? Pozdrawiam Andzina Odpowiedz Link Zgłoś
rafera Re: tylko kubusie 14.01.06, 21:30 gerberowe jedzenia są tak ułożone żeby były odpowiednie dla danej grupy wiekowej dzieci. Nie pamiętam dokładnie jak to jest z marchewką wogóle.( na studiach nie przypuszczałam, że będe miała dzieci i że takie wiadomości mi się przydadzą . Miałam być starą panną! ). Pamiętam tylko o tych Kubusiach, bo do produkcji takiego soku używa się ogromnej ilości marchewki ( dobry wypełniacz i zagęstnik) a znikome ilości innych droższych owoców. Noi właśnie dlatego, jest to ciężkie do przetworzenia dla wątroby. A na dodatek u dzieci do ok. 3-4 roku życia system enzymatyczny nie jest jeszcez całkowicie wykształcony i to dodatkowo utrudnia działanie wątrobie. Myślę, że jak dziecko jest już zażółcone i jest to spowodowane na pewno piciem soków z marchewki, należałoby troszkę to ograniczyć. ytłumaczyć córce, że to przestaje być zdrowe, na pewno zrozumie. Albo rozcieńczać ukradkiem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: tylko kubusie 15.01.06, 03:23 Swego czasu Junior pił jeden duży codziennie, pół na pół z wodą Tez był zółciutki. W pewnym momencie przeszlismy na niemarchewkowe kubusie, zółte i białe (wtedy jeszcze nie było fioletowych ani czerwonych ), a jak mu zeszło, to na zmianę, jeden dzien marchewkowy, jeden dzien biały/żółty. Przy Małej będę mądrzejsza. Juz jestem i uwazam, zeby nie przesadzac z marchewką. Odpowiedz Link Zgłoś
karina1974 Re: tylko kubusie 15.01.06, 11:41 niech pije kubusie, ale w większości bez marchwi. My tak poimy nasza córcie (3,5l), która również uwielbia tego typu soczki. Po prostu na 3 soki 2 są bez marchwi Nadmiar marchwi moze uszkodzić wątrobę, pozatym żółty kolorek, wcale nie jest taki fajny Odpowiedz Link Zgłoś