Dodaj do ulubionych

chyba mnie to nie bawi

17.03.06, 20:35
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30525&w=37919033&v=2&s=0
a Was? lubicie takie wyliczanki?
Mnie sie nie chce. Bo co, mam pisac, ze swietnie rozwija papier toaletowy?
Albo moczy raczki w kiblu, jak sie uda? Albo kapitalnie sie bawi butelką po
szamponie...
Obserwuj wątek
    • be-ko Re: chyba mnie to nie bawi 17.03.06, 20:45
      Moja co prawda ma 7 m-cy, więc w kwestii tego, co potrafi/powinno robić/mówić
      itp. roczne dziecko się nie wypowiem.
      Ale fakt, troszke śmieszą mnie podobne posty. Ja rozumiem, że mamy ciesza się
      umiejetnościami swoich pociech, że są dumne z ich postepów ale bez przesady -
      nie żeby notować np. co i w jaki sposób wypowiada :-0!
      I tak jak napisałaś - to wyliczanka. Licytacja. A co wrażliwsza mama, której
      dziecko jeszcze nie mówi "titit!" może popaść w kompleksy
      • mmala6 Re: chyba mnie to nie bawi 17.03.06, 20:58
        Ja kiedys wyliczalam.Kiedys, jak na palcach jednej reki mozna bylo wyliczyc
        czego Matek sie nauczyl przez ostatni m-c.
        Teraz to sie co najwyzej pochwale wiekszymi osiagnieciamiwink (dzis byla BUDOWLA
        z 10 klockow!wink).
        Pam, Matek na pewno lepiej od Malgosi rozwija papier toaletowy! jestem tego
        pewna! on, na moje ostrzegowcze "Mateusz!" chce zwinac ten papier z powrotem i
        go tak pdorzuca do gory, hehehewink
        POza tym bardzo ladnie bawi sie druszlakiem i pieknie rysuje podloge chodzac z
        krzeslem biurowym, ktore stoi przy biurku z kompem!
    • hipcia5 zgadza się 17.03.06, 21:07
      zauważyłam właśnie że wśród matek pojawia się taki "wyścig szczurów" - kiedy pierwszy ząbek, kiedy pierwszy włosek, pierwsze słowo, pierwsze kroki itp itd. a jak coś tylko odbiega od normy to już źle. Mnie kumpela krytykowała że moje dziecko nie umie tego co powinno juz robić w swoim wieku- bo jej akurat wtedy to umiało. Totalny bezsens! każdy maluch rozwija się w swoim tempie(niemówię o poważnych odchyleniach od normy) i nie ma sie co martwić jak dziecko ksiązkowo się nie rozwija. Wiem że mamuski lubią się nawzajem porównywać, ubranka dzieci, swoje wózki, brzuszki kiedy były w ciąży, piersi smile no ale nie żeby wpadać w jakś paranoję i krytykanctwo! To tyle, ja mam pełny luz, może dlatego że mam już 2 maluchów, i przestałam sie przejmować co inni myśląsmile to tak na marginesie. Jasne że trzeba dziecko obserwować i jeżeli jest powód żeby się martwić no to go nie lekceważyć, ale nie da się wszystkich dzieci pod jeden mianownik włożyć.
      Pozdrawiamsmile ale mi się monolog trzasnąłsmileznowu....
    • pampeliszka Mmala, 17.03.06, 21:15
      ale Matek na pewno nie umie tak ładnie myc raczek w wc!
      Ja mysle, ze kazdego dnia takim maluch cos odkrywa i sie czegos uczy i czasem
      fajnie sie pochwalic- juhu, juz umie chodzic, albo juhu juz umie jesc łyzeczką,
      albo juhu bawi sie klockami. Ale zeby robic takie wyliczanki? Za duzo juz tego
      jest...
      • mmala6 Re: Mmala, 17.03.06, 21:32
        no fakt, on nie myje raczek w wc, choc go dzis przylapalam jak wkladal lapki pod
        deske!! no i swietnie wrzuca tam rozne rzeczy i patrzy jak sie unosza na
        wodzie....tiaaa....
        • mamapauli1 Re: Mmala, 18.03.06, 08:29
          Ja mam muszle klozetową na podwyższeniu wiec mnie ominie samo najlepsze, bo
          Paula nie umie jeszcze tam wchodzić.
    • tropikalna Re: chyba mnie to nie bawi 17.03.06, 21:40
      Masz rację Pam.
      A ja przez takie posty czasem zastanawiam się czy z Zuzką wszystko ok, bo
      przecież JESZCZE NIE CHODZI...
      a inne dzieci to już pisza listy do mikołaja...:0
      • pampeliszka Re: chyba mnie to nie bawi 17.03.06, 21:42
        Malgos, gdyby wiedzial, ze Mikolaj przynosi prezenty, np.puste i wymyte butelki
        po szamponach albo klucze albo ukochany papier toaletowy (ostatnio hity), to by
        co tydzien pisał...
    • mooh Re: chyba mnie to nie bawi 17.03.06, 22:10
      To mają do siebie fora rówieśnicze. Na Lipcówkach jest dokładnie to samo. Nie
      uczestniczę w wyliczankach, mam poza tym wrażenie, że niektóre "umiejętności"
      są mocno naciągane.
      • guruburu Re: chyba mnie to nie bawi 18.03.06, 07:43
        eee tam - a ja się zawszę chwale, że moja cóka śpiewa arię operową jak robi
        kupę wink AAAAA, aaaaa, AaAaAaA, AAAAAAAAAAAAAA,aaaa ... smile
        A już z tym rozwojem to w ogóle do... bO tak = teraz ma 6 miesięcy, kończy w
        srodę, pełza od 4,5 miesiąca - tydzioeń później zaczeła stawać na czworaka na
        łokciach zgietych a tydzień poźniej znów na wyprostowanych rękach. No i zasuwa
        w tempie przerażającym, najlepiej do kabli naturalnie. W sumie mała różnica z
        raczkowaniem. A siedzieć bez podparcia ani rusz... Wobec tego ja spędzam dnie
        szorujac brzuchem po podłodze... No mogła by już troszeczkę posiedzieć.
    • wiolkak Re: chyba mnie to nie bawi 18.03.06, 07:57
      te wasze klocki i papiery toaletowe to pikuś!
      nikt tak jak Kaśka nie grzebie w śmieciach!!!
      poza tym, jak mnie wkurzy i mówie do niej żeby się puknęła w głowę to wali się
      po łbie ile wlezie! to dopiero jest coś!wink))
    • xemm1 Re: chyba mnie to nie bawi 18.03.06, 08:58
      Też nie przepadam za takimi wyliczankami, lecz fora rówieśnicze faktycznie mają
      to do siebie i może z tego względu nie udzielam się na październiku 2004 wink
      Chociaż jakbym parę miesięcy temu napisała, ze Szymcio wylizuje podeszwy butów,
      to pewnie zrobiłabym furorę wink)))))) no w wc niestety nie myje rączek wink)))
      • hipcia5 Re: chyba mnie to nie bawi 18.03.06, 22:50
        widzę że moje dieci nie sa odosobnione- bo też zuźka lubi grzebać w śmieciach i lubi częstować się butami- swoimi ewetualnie obcymi.a raz mnie jozek rozbroił, bo jego pierwszego z kąpieli wyciągnęliśmy. A on ubiera się i ryczy:" Mama zuzia kibel myje, mama zuzia kibel myje" -zuźka wykopała go z interesusmile
    • mamapauli1 Re: chyba mnie to nie bawi 18.03.06, 08:59
      Właśnie Paula odkryła jak fajnie można rozwijać worki foliowe na śmieci. Ale
      miałąm zwijania.
    • kpaxstar Re: chyba mnie to nie bawi 18.03.06, 16:49
      Papier toaletowy tez był u nas hitem jakies 2 miesiace temu,tylko nie samo
      rozwijanie ale najlepszy był w smakusmile az wkoncu zaczelam stawiac go wysoko na
      półce- taka jestem hehe teraz jest faza "układania" słoiczkow i rzcania przed
      siebie To dopiero zabawa, a noz którys sie wkoncu stłuczesmile A wógóle jesli
      chodzi o wyliczanki to ja do listy Szymusia wpisałabym zdobytą dziś umiejętność
      samodzielnego włączenia i wyłączenia kompa smile)(normalnie nie pozwalam sie
      zblizac, bo mnowstwo kabli i wogole ale dzis sie zakradł pocichutku)
    • asia710 Re: chyba mnie to nie bawi 18.03.06, 17:25
      Przefrazowalam na moj matczyny uzytek slynna "desiderate":
      "Porównując swoje dziecko z dziecmi innych, możesz stać się próżny lub
      zgorzkniały,
      zawsze bowiem znajdziesz dzieci mniej lub wiecej rozwinietych od twojego"smile)
      www.polhome.com/desiderata.shtml
      pozdrawiam
    • kubona Re: chyba mnie to nie bawi 18.03.06, 21:45
      a ja mogłabym napisac, żę co? rewelacyjnie doprowadza mnie do szału? jak
      przeczytałam ten watek zrobiło mi sie strasznie do tego stopni, żę udałam się
      po mądre książki by się przekonać, żę moje diecko rozwija się
      prawidłowo..........
    • pulpcik Re: chyba mnie to nie bawi 18.03.06, 23:47
      eee, tak to jest na rowiesniczych, jak juz dziewczyny wyzej napisaly.
      sila rzeczy sie porownuje.
      na lutowym tez takie wyliczanki i to programowo co miesiac wink
      mnie to ani ziebi ani grzeje, ze czyjes dziecko umie chodzic juz od paru miesiecy czy gada zdaniami niemalze wink
      fajnie przeczytac i tyle.
      a jak moj ma osiagniecia jakies, to pochwalic sie milo wink
      kwestia podejscia - nie zaden wyscig szczurow, nie przechwałki - to nie tak.
      no ale trzeba poznac blizej osoby, z ktorymi sie na forum pisuje, wtedy taka wyliczanka nabiera innego znaczenia, bo nie dotyczy dziecka x pani y tylko konkretnego, znanego nam malucha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka