Dodaj do ulubionych

pomocy juz tak dluzej nie moge!!!

28.03.06, 14:42
od jakiegos czasu moja mala (18mies.)budzi sie o3 w nocy i chce sie bawic,
wyglupia sie jak szalona ,a o spaniu nie ma mowy.nic ja nie boli,ani nie jest
glodna.tej nocy to juz przegiela od 3 do 7rano dawala popisy nie wiem co mam
z nia robic. moj maz i ja chodzimy jak zombi ze zmeczenia.poradzcie cos
drogie kobiety.
Obserwuj wątek
    • kaja2071 Re: pomocy juz tak dluzej nie moge!!! 28.03.06, 14:45
      to moze poprostu kładz ja pozniej spac? Albo jesli ucina sobie drzemke w ciagu
      dnia to z niej zrezygnuj? My mielismy taki sajgon z naszym 15 miesieczniakiem.
      Od kiedy wyeliminowalismy popoludniowa drzemke spi cala noc (a zdarzalo sie
      czesto ze budzil sie o 4 i szalał do 6-7 rano)
      • i.v.a Re: pomocy juz tak dluzej nie moge!!! 28.03.06, 16:16
        Daj jej na noc Viburcol w czopkach smile
        • ruta8 Re: pomocy juz tak dluzej nie moge!!! 28.03.06, 17:04
          moze nie potrzebuje juz spania w ciagu dnia. sprobowac zawsze mozna
          • weronikarb Ruta 29.03.06, 07:35
            Powiedz mi, mały uspia sam z siebie o 14/15 śpi do 16/17 i później idzie spać o
            23/24 chciałabym wyeliminować spanie w dzień i przesunąć to na wieczór. Jak
            zrobić, gdy o n poprostu kładzie się i idzie spać ??? Mam z tego powodu stresa
            jakniewiem, bo mało że z małym będę walczyć to z teściowa i mężem też sad Ale
            też chciałabym mieć wieczór dla siebie
    • nora01 Re: pomocy juz tak dluzej nie moge!!! 28.03.06, 21:28
      Potrzebna jest przede wszystkim konsekwencja.Mała musi wiedzieć, że noc jest od
      spania, a nie od zabawy. Dlatego należy konsekwentnie odmawiać jakichkolwiek
      rozrywek w nocy - nawet czytania. Jak mantrę nalezy powtarzać: w nocy się śpi!
      Mała powinna spać w odzielnym pokoju, nie należy jest brać do łóżka rodziców, a
      jeżeli przyjdzie odprowadzać. Jeżeli obudzi się w nocy - dać pić (najlepiej
      herbatke ziołową uspokajającą, usypiająco działa również mleko, ale psuje
      zęby), przytulić, zaśpiewać kołysankę, dać ulubioną maskotkę, można zapalić
      światło w przedpokoju - i wyjść! Jeżeli nadal hałasuje można przychodzić
      najpierw co 5 minut, potem rzadziej - być z nią nie dłużej niż minutę i zawsze
      wychodzić. Mała musi zrozumiec, że w nocy na absolutnie żadne rozrywki nie może
      liczyć.Działa!
    • ldzida12 Re: pomocy juz tak dluzej nie moge!!! 28.03.06, 21:41
      Cześć!
      Wiem co czujesz. A ile razy śpi w ciągu dnia? Bo jeśli śpi duzo to w nocy nie
      będzie Ci spała całej. Mój syn za to w dzień miewał sen nocny w dzień. Ten sen
      byl taki mocny, że nie można było go dobudzić, a z to w nocy spał lekko, że
      cokolwiek było głośno to się buidził i nie chciał spać. Więc go przestawialiśmy.
      Postaraj się żeby mało spał w dzień. Teraz już robi się cieplej, więc wychodź
      więce z nią na dwór. powodzenia.
      Lidia
    • dag78 Re: pomocy juz tak dluzej nie moge!!! 28.03.06, 22:16
      ja tez tak mialam jakis czas na szczescie sie uspokoilosmile
      Nigdy nie bralismy malej na noc do naszego lozka-akurat tu bylismy
      konsekwentni, a jak zaczynala szalec...pod lozeczkiem w pogotowiu czekaly
      ulubione zabawkismile czasem bawila sie dluzej, czasem krocej ale na koncu zawsze
      zasypialasmilea ja budzac sie gasilam lampke.
      To mija, ale jest uciazliwe wiec zycze powodzenia.
    • weronikarb Re: pomocy juz tak dluzej nie moge!!! 29.03.06, 07:33
      Mój starszy, ale mial takie nocki, że budził się w nocy i chciał oglądać bajki.
      Raz zrobiłam błąd i mu puściłam, oglądał/spał całą noc. Po 2 takich nockach (co
      1,5 h wstawac i włączać nowa), dopiero poszłam po rozum do głowy. "Co ty głupia
      kobieto robisz" pomyślałam, sama go przecież uczę smile No cóż kolejne noce na
      pobudki jeden tekst "w nocy bajki spią, dzieci też", ryczał "mama"
      odpowiadałam "co" "chodź" padała odpowiedź, tekst "po co mam przyjść jak Ty
      masz spać" smile I pomogło po kolejnych 2 rano jak wstaje to się pyta "mama bajki
      już wstały?"
    • aaga8 Re: pomocy juz tak dluzej nie moge!!! 29.03.06, 08:25
      w tym wieku jedno spanie w dzień nawet 2-3 godziny to norma
      ale podobnie jak kilka osób wypowiadających się powyżej uwaam, że tylko
      konsekwencja może pomóc - wstac pójść przytulić, przykryć powiedzieć, że teraz
      już śpimy - chodzić co 3 minuty, potem 5 minut i stopniowo wydłużać ten czas
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka