xander8 29.03.06, 15:47 potrzebuje info ozachowaniach dzieci do 2 lat ,co robią i jak się zachowują, potrzebuje na studia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martheatre Re: zachowanie dziecka do 2 lat 29.03.06, 15:57 Podręcznik? Nie? To mam Ci opisać, co dziecko robiło przez DWA LATA. Może jednak jakiś podręcznik? To się sprawdza. Paru studentów juz dzięki temu studia skończyło. Odpowiedz Link Zgłoś
xander8 Re: zachowanie dziecka do 2 lat 29.03.06, 16:24 nie potrzbuje obserwacje z jednego dnia co robilo i jak sie zachowywało bez emocji i oceny tylko to co się widzi i jak reaguje na otoczenie Odpowiedz Link Zgłoś
sylka22 Re: zachowanie dziecka do 2 lat 29.03.06, 16:20 polecam książkę "Rozwój psychiczny dziecka - poradnik dla rodziców, psychologów i lekarzy" - wszystko jest ładnie opisane Odpowiedz Link Zgłoś
xander8 Re: zachowanie dziecka do 2 lat 29.03.06, 16:25 ja potrzebuje zapis z 15 minutowej obserwacji konkretnego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
sylka22 Re: zachowanie dziecka do 2 lat 30.03.06, 13:24 hmm..czyli rozumiem ze dziecko moze być w jakim kolwiek wieku byle tylko było w przedziale od 0-2 lat ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kaleta76 Re: zachowanie dziecka do 2 lat 30.03.06, 13:29 ok ja mam corke w wieku 20 miesiecy, czesto ja obserwuje i bardzo, bardzo chetnie opisze Ci jej zachowanie-nawet z calego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
xander8 Re: zachowanie dziecka do 2 lat 30.03.06, 14:27 -------------------------------------------------------------------------------- tak właśnie oto mi chodzi piętnastominutowa obserwacja z zachowania dziecka tylko co robi ijak sie zachowuje.możnamu coś podawać, prowokować je do jakiegoś zachowania .notować to co widzimy, co umie a co mu nie wychodzi ,np jak sie bawi, czym sie bawi jak się porusza ,co mowi,bez własnych uczuć sądów i ocen.opisujemy tylko to co widzimy.potrzebyuje na okolo 2 strony a4.Będę wdzięczny za pomoc,bo sam jeszcze nie mam dzieci pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
sylka22 Re: zachowanie dziecka do 2 lat 30.03.06, 13:35 dziecko ok. sześć i pół miesiaca Zwykłe siedzenie i patrzenie w dal nie wystarcza. Dziecko chce również dotykać. domaga się by trzymano je w pozycji stojącej. Niezależnie od tego czy, czy leży na plecach, na brzuszku, czy też siedzi na wysokim krzesełku, musi stale trzymać cos w rączce. Potrafi juz nie tylko wyciągac rączke po przedmiot, ale także, jesli nie jest za da, złapać - może jeszcze ciut niezdarnie. W wiekszości przypadków następnie tem przedmiot znajdzie sie w buzi tego dziecka. Dziecko nie tylko lubi chwytac przedmioty ale tez przekładac je sobie z rączki do rączki - potrafi więc tak naprawdę zabawic się samo przez długi czas. Z radościa sie usmiecha do ludzi patrzących na nie, jest przyjacielsko nastawione zarówno do bliskich mu ludzi jak i obcych Słucha gdy się do niego mówi, przysłuchuje sie także swoim własnym próbom wokalnym to tylko fragment wystarczy teraz to zmodyfikować do potrzeb pracy, bo chyba nie sądziłeś/łaś że odbębnimy to za ciebie..i będzie gotowe zresztą myslę sobie ze równiez mozna było znaleść takie informacje np poprzez google - odrobina wysiłku jeszcze nikomu nie zaszkodziła Odpowiedz Link Zgłoś
xander8 Re: zachowanie dziecka do 2 lat 30.03.06, 14:13 tak właśnie oto mi chodzi piętnastominutowa obserwacja z zachowania dziecka tylko co robi ijak sie zachowuje.możnamu coś podawać .notować to co widzimy, co umie a co mu nie wychodzi ,np jak sie bawi, czym Odpowiedz Link Zgłoś
sylka22 Re: zachowanie dziecka do 2 lat 30.03.06, 14:23 wiec ci napisałam teraz poprostu trzeba napisac...w czasie wizyty....zaobserwowałam/łem...dziecko było w swoim pokoju/na doworzu/w trakcie jedzenia/po drzemce qcze to takie trudne??? a tak wogóle co studiujesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: zachowanie dziecka do 2 lat 30.03.06, 14:44 Pytanie jest nieprecyzyjne. Dziecko do dwóch lat to bardzo pojemne pojęcie, w którym mieści się i noworodek, i półtoraroczniak. Nie wiem, o co ci chodzi, mam opisać, co robiła moja 18-miesięczna córka przez ostatnie 15 minut (tak zrozumiałam z twoich postów), czy opisać, jak zachowywała się przez cały dzień, od obudzenia się rano do pójścia spać? Odpowiedz Link Zgłoś
xander8 Re: zachowanie dziecka do 2 lat 31.03.06, 15:00 tak o to mi chodzi. tylko obserwacja i notowanie tego Odpowiedz Link Zgłoś
sylka22 Re: zachowanie dziecka do 2 lat 31.03.06, 15:20 i mamy ci to napisać??? na 1,5 strony A4??? ps...napisz co studiujesz Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p Re: zachowanie dziecka do 2 lat 31.03.06, 15:42 a ja potrzbuje info, jakie numery w totolotka obstawic... Odpowiedz Link Zgłoś