Dodaj do ulubionych

Okropna pupa - help, tracę nadzieję na poprawę

19.04.06, 23:04
U córci od dłuższego czasu na pupie i w okolicach cipci pojawiają się
krosteczki, takie małe czerwone. Lekarz dał Triderm. POmogło, ale na krótko,
a teraz nie tylko krostki, ale i pupa brzydka (czerwone placki w okolicy
odbytu)i nijak nie mogę zwalczyć, Sudocrem nie pomaga, bepanthen nie. Wietrzę
ją codziennie, dziś to prawie cały dzień z gołym tyłkiem latała, ale nie ma
poprawy, a nawet się pogarsza. Chyba jej nie boli, bo nie daje znaków, ale
jak widzę, to mnie boli. Poradźcie proszę
Obserwuj wątek
    • agastrusia Re: Okropna pupa - help, tracę nadzieję na popraw 19.04.06, 23:34
      Spróbuj zmienić pieluszki lub chusteczki - może one uczulają lub kosmetyki,
      których urzywasz
    • melefretete Re: Okropna pupa - help, tracę nadzieję na popraw 19.04.06, 23:36
      dosypuj do kapieli nadmanganian potasu...tzn najpierw rozpusc dokładnie a potem
      dolej do kapieli
    • kokolores Re: Okropna pupa - help, tracę nadzieję na popraw 19.04.06, 23:36
      Ja bym typowala na grzybka i polecila ci masc z zawartoscia Nystatyny .
      Niestety nie moge podac konkretnej nazwy ,poniewaz nie mieszkam w Polsce.
      Pozdrawiam.
      :o)
      Koko

P.S.
      Jezeli masz znajomych w Niemczech to popros ,zeby przywiezli ci masc o nazwie
      Infectosoor , jest bardzo dobra.
      • izzunia1 Re: Okropna pupa - help, tracę nadzieję na popraw 20.04.06, 01:23
        Tez myslalam o grzybku. Tyle, ze nie nystatyna a najzwyklejszy Clotrimazol. U
        nas sprawdzil sie znakomicie. Dwa razy dziennie, po paru dniach napewno
        zauwazysz roznice.
        • agucha12 Re: Okropna pupa - help, tracę nadzieję na popraw 20.04.06, 08:23
          Witaj. Mojej córci też w takim przypadku pomógł Clotrimazol. W tej chwili można
          go chyba kupić bez recepty.
    • liwia2004 Re: Okropna pupa - help, tracę nadzieję na popraw 20.04.06, 08:40
      Triderm działa też na grzybicę. Wiem bo przerabialiśmy wszystko. Na końcu
      okazało się, że to bakterie w moczu i mała robiła sobie pieluszką kompres z
      bakterii. Kup woreczek, złap siku i idź do laboratorium. Kosztuje to ze 3 zeta.
      Poli pomógł antybiotyk i pupa od tego czasu cudo. Nigdy się nie udzielam na
      forum ale dzisiaj musiałam, bo Twoja dzidziula się męczy. Jak nie to to szukaj
      dalej. A! A najlepszy na odparzenia jest zwykły Tormentiol. Wiem co mówię, bo
      po tych naszych przebojach mam całą szufladę specyfików. Pozdrawiam
    • a.lenard Re: Okropna pupa - help, tracę nadzieję na popraw 20.04.06, 09:00
      ja moją córeczkę kąpałam w rumianku jak miała czerwoną pupcię, sudokrem też nie
      pomagał, na codzień go stosujemy zeby nic się takiego nie zdarzyło, ale
      zaczerwienienia nie schodziły, wypróbuj, napewno nie zaszkodzi a pomoże. Weż ze
      trzy torebki rumianku, rozerwij i wysyp do garnka, zalej wrzatkiem i zakryj
      przykrywką. Potem odcedz i wlej do wanienki. Nie wiem ile lat ma córeczka, ale
      jak jest spora to i tak wykąp w wanience dziecinnej, żeby w wodzie było sporo
      naparu a nie mało na całą wanne wody. Pozdrawiam smile
    • olamatu Re: Okropna pupa - help, tracę nadzieję na popraw 20.04.06, 10:08
      U nas triderm pomógł (prawdopodobnie był grzybek), ale równocześnie ze zmianą
      pieluchy. Pampers uczulał. Bakterie w moczu też się chyba od tego pojawiły,
      więc mocz tak czy inaczej warto zbadać. Spróbuj clotrimazol. Tormentiol jest
      teraz "zakazany", ja spróbowałam, ale mojej małej pupcię podrażniał.
    • bea-ta Re: Okropna pupa - help, tracę nadzieję na popraw 20.04.06, 10:30
      Aby nie eksperymentowac rozsądnie byłoby zrobic wymaz z tych zmian na posiew i
      zobaczyc jakie grzyby i bakterie rosną i na podsatwie wyniku lekarz dobierze lek.
      Teraz zrobiłabym na twoim miejscu 2 rzeczy- zmieniła pieluchy na inny rodzaj,
      myła pupe w lekko rózowym roztworze nadmanganianu potasu- dz. p/zabalnie,
      p/bakterynie i p/grzybiczo, potem na to do całkowitego wtarcia Clotrimazol.
      trider to antybiotyk, lep p/grzybiczy i mocny steryd - ten ostatni zaostrza
      zmiany grzybicze i w czasie zak. grzybami nie wolno stosowac sterydów. Zreszta
      lek jest tak mocny, że nie dziwie się, że zmiany znikały, ale skoro wracają to
      problem jest- zastosuj co pisałam i zrób wymaz. Jalowoa probówke z pozywka
      kupisz jak nie w aptece to w bakteriologii w laboratorium tam gdzie bedzie
      robiony wynik.
      Pozdr., Beata
    • osesek22 Re: Okropna pupa - help, tracę nadzieję na popraw 20.04.06, 10:34
      Ja zawsze w przypadkach zaczerwienienia stosuję mąkę ziemniaczaną. Pomaga.
      • dorotakgg Re: Okropna pupa - help, tracę nadzieję na popraw 20.04.06, 14:21
        zdecydowanie plecam Tormentiol. Juz kilka razy uratował nam zycie.
    • honi_29 Re: Okropna pupa - help, tracę nadzieję na popraw 20.04.06, 10:46
      A może tormentiol?Mój synek może dwa razy miał lekko odparzoną pupcię,a po
      tormentiolu 2 dni i pupa jak marzeniesmile
    • ab16 Re: Okropna pupa - help, tracę nadzieję na popraw 20.04.06, 14:53
      Polecam Linomag- maść, tani (ok. 5 zł) i skuteczny. Posmaruj pupę dość dużą
      warstwą maści. My to stosujemy codziennie. Po innych kremach do pupy miał
      uczulenie. Wywaliłam wszystkie kremy i stosuję tylko linomag.
      • mamaoliwiera1 Re: Okropna pupa - help, tracę nadzieję na popraw 20.04.06, 22:12
        tormentiol....najlepszy!!!
    • olamatu Re: Okropna pupa - help, tracę nadzieję na popraw 20.04.06, 23:06
      Linomag, mąka ziemniaczana w tym przypadku raczej nie pomoże. Jeżeli pomaga
      triderm na krótko to nie ma co liczyć na takie delikatne cuda. Wietrzenie nie
      pomoże jeśli to grzybek lub uczulenie na pieluchy. W końcu pieluchę założysz
      np. na noc lub na spacer. Mojej małej wystarczyły 4 h w pampersie i pupa robiła
      się czerwona (spróbowałam jak już małą wyleczyłam z tych świństw). Ja radzę
      zmienić pieluchy. I oczywiście smarować czymś... . Ten triderm to może zostawić
      na później jak nic innego nie pomoże. Może clotrimazol. A zresztą ja nie
      lekarz, ale pieluchy radzę zmienić.
    • shiraze Dziękuję 21.04.06, 15:43
      PO Waszych postach sporo mi się rozjaśniło w głowie. Zrobię najpierw badanie
      moczu, bo podejrzewam jednak że mogą być bakterie. Niedawno drapała się i
      jęczała. Już kupiłam woreczki do złapania próbki. Tridermu nie mogę już
      stosować, bo lekarka powiedziała, że to steryd i tylko kilka dni można
      smarować. Jak wyjdą bakterie, to do lekarza znowu. Mam nadzieję, że wkońcu coś
      się wyjaśni, bo bezradność przytłacza. Jeszcze raz dzięki.
    • gonzia Re: Okropna pupa - help, tracę nadzieję na popraw 21.04.06, 15:44
      Oj chyba bez antybiotyku w kremie się nie obejdzie...Moja córa tak miąła i
      pomogł antybiotyk w maści Baneocin. A na prszyszłość stosuj luźniejsze
      pieluszki tak aby skóra w miarę możliwości oddychała!Często zmieniaj pieluchy i
      staraj się wietrzyć od czasu do czasu pupala dzieciaczka...wink
    • ewam17 Re: Okropna pupa - help, tracę nadzieję na popraw 21.04.06, 18:19
      Moja córka w wieku prawie 2 lat równiez miała podobne problemy, zaczęło się od
      małych krostek, które następnie przeradzały się w miarę sytosowania różnorakich
      maści w czerwone plamy i okregi, to wszystko umiejscowiło sie na pupie a
      nastepnie schodziło na nogi, nie swędziało jej, nie bolało, po dłuzszym czasie
      błędnego leczenia (maści przeciwgrzybiczne, strerydowe, itd..), kolejny lekarz
      (7 z kolei) zasugerował aby zastosować dietę i zapisał maść eleokom ( nie
      pamietam jak się pisze , być może elocom), najpierw odstawiliśmy mleko,
      cytrusy, no i czekoladę, z czasem przeszło. Po pewnym czasie gdy próbowała
      zjęść czekoladę ponownie pojawiały sie krostki, wię wszystko wskazuje na to, że
      przyczyną była czekolada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka