Dodaj do ulubionych

kleszcz???

14.05.06, 19:23
w czwartek mój synek bawił sie w piaskownicy na ogródku a w piątek rano
zauważyłam na jego oczku-dokładnie na górnej powiece- coś w rodzaju
brodawki-jakieś 3mm z jednej strony czarna kropka z drugiej białawe. w
pierwszej chwili potarłam to bo myślałam że coś mu się przykleiło. pomyślałam
że rośnie mu brodawka. po południu już tej "brodawki" nie było i została
czerwona kropka jakby po ugryzieniu. dziś nadal jest i to wieksza i wokół niej
też jest zaczerwienione a powieka opuchła. czy to możliwe że to kleszcz? chce
iść jutro do lekarza ale nawet nie wiem pediatra czy okulista? czy to
możliwe-kleszcz na powiece? co urzywacie jako odstraszacza na robaki?
Obserwuj wątek
    • mama2325 Re: kleszcz??? 14.05.06, 19:31
      synek był szczepiony na HIP-czy to wystarczy żeby uchronić go od zapalenia opon
      mózgowych? czy to jest jakaś inna szczepionka bo gdzieś słyszałam że trzeba ją
      powtarzać co roku a przecież HIP nie.
      • koralik12 Re: kleszcz??? 14.05.06, 19:55
        Był już wątek o niby kleszczu w buzi.
        Kleszcz to nie kropka ani brodawka. Ma odnóża które są naprawdę nie do
        przeoczenia. Jeśli to byłby kleszcz to nie musiałabyś o to pytac na forum bo
        widziałabyś że to KLESZCZ
        -Ala
        • weronikarb Re: kleszcz??? 15.05.06, 09:28
          koralik nie zgodze sie z Tobą. Kleszcza widziałam nie raz. Mój pies często je
          łapał, ja i moja mama też bo lubiliśmy łazić po lesie.
          To wygląda jak brązowa brodawka, przy ściśnieciu miękka i nie zawsze urasta do
          dużych rozmiarow.
          Na Twoim miejscu poleciałabym do pediatry i to szybciutko. Nie zaszkodzi, nawet
          jak to będzie tylko pierdółka, to i tak wiesz ze nie zaniedbalas niczego
          • koralik12 Re: kleszcz??? 15.05.06, 14:20
            Daj spokój, jak zobaczyłaś kleszcza to pomyślałaś sobie że to brodawka??
            Mogę sobie wyobrazić że ktoś widzi brodawkę i sądzi że to kleszcz, ale nie
            wyobrażam sobie żeby zobaczyć kleszcza i sądzić że to brodawka. Wystarczy się
            odrobinę przyjrzeć. A z brodawką na oku dziecka też poszłabym do lekarza.

-Ala
            • weronikarb Re: kleszcz??? 16.05.06, 11:56
              gdzie brodawkimam to wiem wink Ale wg mnie trudno odróżnić. Brodawka tez moze
              byyc ciemno brazowa jak kleszcz.
              Moj pies mial kleszcza na czubku glowy i trudno mi bylo stwierdzic tym bardziej
              ze miejsce raczej rzadko spotykane
        • mmu Re: kleszcz??? 16.05.06, 14:05
          zgadzam się z Tobą, Alu, że kleszcza da się odróżnić. Dziewczyny, on ma odnóża,
          naprawdę, wystarczy się przyjrzeć. Poza tym, nie przylega na całej powierzchni,
          jak brodawka, ale trzyma się przednimi kleszczami, reszta dynda.
          Mam psa, nie raz widziałam kleszcza i nie potrafię zrozumieć jak ktoś, kto też
          ma do czynienia z kleszczami nie może odróżnić kleszcza od brodawki.Wystarczy
          rzut oka i już widomo, czy wykręcać, czy nie
          no, ale u nas kleszczy niestety setki, po spacerze z psem zebrałam ostatnio 10
          z własnych spodni!
      • alpepe Re: kleszcz??? 15.05.06, 11:29
        tylko, ze zapalenie opon mózgowych może być wywołane prze wirusy lub przez
        bakterie, a syn był szczepiony przeciwko bakterii, a mnie się zdaje, że kleszcz
        przenosi wirus.
        • mama2325 Re: kleszcz??? 16.05.06, 20:00
          byłam z małym u okulisty i wysłał mnie do pediatry po antybiotyk. lekarze
          stwierdzili że na ten moment nie mogą nic powiedzieć - może kleszcz może nie - i
          skończyło się na antybiotyku (ospamox). powieka na tą chwilę wygląda już prawie
          ok. widać że coś ugryzło małego -tylko co???
          czy powinnam mimo wszystko zrobić w późniejszym terminie badania krwi czy mogę
          być spokoja po antybiotyku?
    • aleksandra245 Re: kleszcz??? 17.05.06, 11:16
      MOjego małego pogryzły osttanio meszki. Jeden ugryzł go pod okiem - strasznie
      mu spuchło. Najpierw była malutka czerwona kropeczka, pozniej duza twarda
      krostka, teraz mniejsza zakonczona taka zotla kuleczka. Smaruje mu Fenistilem i
      ladnie sie zmniejsza.
      Moze to tez były jakies robactwo typu meszki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka