Dodaj do ulubionych

Morfologia u niemowlaka. Znacie się?

27.05.06, 20:59
Pewnie wszystkie za domkiem wink, ale tam "truć" nie będę. Może tutaj ktoś mi
pomoże...
Chodzi o badanie krwi Dominiki. Na sprawozdaniu laboratoryjnym podane są
wartości ref. do 1 roku życia, więc widzę czego ma za mało a czego za dużo.
Może ktoś się orientuje i oświeci mnie, co mogą oznaczać te nieprawodłowości
(do lekarza idę dopiero we wtorek):

- MCV 77.6 (w.r. 80.0 - 96.0)
-%neutrocytów 12.1 (w.r. 17.0 - 60.0)
-%limfocytów 77,2 (w.r. 20.0 - 70.0)

Dodam, że żadnego zapalenia, choroby itp. Dominika ostatnio nie przechodziła
(b. ogólne i posiewowe moczu oraz b. kału w normie)A badanie robiłam w
związku z jej mega brakiem apetytu.
Obserwuj wątek
    • kulusia Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 12:08
      MCV zmienia sie w pierwszym roku zycia z miesiaca na miesiac i dla Dominiki norma to 77 +/- 7 wiec tu wszystko ok.
      co do reszty to sie absolutnie nie martw, bo takie odchylenia od normy sa ...norma, bo norma to jakas tam srednia, ktorej nie wszyscy sie musza poddawac.
      Dobra wiadomosc to to ze pomimo niejadkostwa nie ma niedokrwistosci, a to najczestszy problem.
      a jak zdrowa ogolnie to tylko sie cieszyc!!!
      moze po prostu glodna nie jestsmile
      jak mamwiaja madrzejsi zadne normalne dziecko sie na smierc samo nie zaglodzi. w koncu zglodnieje i zje (pod warunkiem ze nikt mu slodyczy katem nie podpychasmile)
      sciskam
      kulka
    • przeciwcialo Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 13:17
      nie wiem dlaczego normy neutrocytów i limfocytów dali dla dorosłych. Dzieci
      maja miec przewagę limfo i tam\k twoja córka ma. Badania w porządku.
      • mmala6 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 19:18
        Dzieki Be-ko nie musze zakladac osobnego watku, odebralam morfologie Mateusza i
        niepokoi mnie wartosc limofcytow 85 % norma (20-45).Lekarka powiedziala,ze u
        dzieci lomfo jest zawsze wiecej ale on ma i tak za duzo.....chce to porownac z
        leukocytami, ktore niestety nie wyszly, bo bylo za malo krwi do badania.Wiec
        dzis znowu klulismy palunia i jutro bede miala leukocyty.Zaraz przekopie
        siec....Cholerka, boje sie.
        • be-ko Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 20:30
          U nas mimo tych odchyleń leukocyty w normie, więc może i u Matka tez bedzie OK.
          Dziwi mnie "Twoja norma" limfocytów (20-45) na moim wykazie było, tak jak wyżej
          napisałam,(20-70) - jakby nie było ogromna różnica, a przeciez i moja Dominika
          i pewnie Matek byli sklasyfikowani jako"1 rok zycia".
          Ciężko było mi cokolwiek w necie znaleźć na temat tych odchyleń od prawidłowych
          wyników. Jeśli już coś znalazłam to to, że "wirusy,zapalenia, jakieś krztuśce
          i... (kurcze...) nowotwory i inne nieszczęścia... sad Nawet nie chce o tym
          myśleć...
          Ja juz jutro po południu mam wizytę, więc coś już będę wiedzieć.
          Przyznam, że dziewczyny które wyżej odpowiedziały na moją prośbę o analizę
          wyników troszkę mnie uspokoiły.

A! Wyobraź sobie, że Dominice pobrali krew jak dorosłemu - z żyły, w zgięciu
          łokcia. No i poszło całkiem sprawnie - bez histerii, płacz był skutkiem 20
          sekundowego ubezwłasnowolnienia Młodej wink
          • mmala6 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 21:33
            u nas jest podana norma dla doroslych.Dziwne, ze niekotre parametry maja podane
            normy dla dzieci a niektore nie.Przy Limfocytach nie mamy normy dla dzieci, ta
            jest pewnie do 70.Ale i tak Matus ma duzo....sad( najgorsze jest to ze on w
            ogole nie choruje,wiec nie mam nawet na co zwalic ewentulanego ogniska
            zapalnego.No chyba ze na zeby....albo pseudoalergie, ktora byla wlasnie
            przyczyna pobierania krwi.
            Naprawde miala krew z zyly pobierana?? u nas to by chyba byl koszmar z ulicy
            Wiazow, skoro on przy pobieraniu z palca zachowuje sie jak przy trepanacji
            czaszki bez znieczuleniawink
            • matylda301 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 21:44
              tu znalazłam normy dla dzieci

www.maluchy.pl/tabele/1
              • mmala6 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 21:52
                no i nie pasujesad
                • matylda301 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 21:54
                  Mmala, a na ta alergie jakie mieliscie badania? Czy lekarka cos zasugerowala z
                  czym ma to zwiazek?
                  • mmala6 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 21:57
                    Nie.Dala skierowanie do poradni alergologicznej i zeby tam nie isc z 'pustymi
                    rekami' to kazala zrobic morfologie z rozmazem, kal z pasozytami i mocz.Moczu i
                    kalu jeszcze nie zrobilismy.
                    Tyle ze on juz zmian alergicznych niemal nie ma a nic nie zmienialam w diecie.
                    • matylda301 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 22:13

• mmala6 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 22:18
                        wizyte mamy dopiero na koniec czerwca.Ale Matylda, wytlumacz mi tak jak krowie
                        na rowie, w jaki sposob oni dojda na co Matek jest uczulony?
                        • matylda301 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 22:19

• mmala6 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 22:26
                            phi, tak to ja se sama moge robic.Tyle ze eliminuje a raczej eliminowalam i nie
                            bylo zmian.Teraz od pary tygodni je wszystko jak dawniej i mu schodzi.I badz tu
                            czlowieku madry.
            • z1mka Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 21:45
              Dziewczyny! Muszę was okrzyczeć!
              Mnie też okrzykiwałyście, gdy martwiłam się o Marysię, to się teraz odwdzięczęsmile

Przestańcie się zamartwiać. W necie można znaleźć albo całe g..., albo o wiele
              za dużo. To o wiele za dużo, za dużo każe myśleć, a myślenie nie jest tu
              najlepszą strategią!
              Najlepszą jest udanie się z wynikami do fachowca... prawdziwego fachowca.
              Mnie fachowcy uspokoili na dobre.
              Dziewczyny, nie myślcie za dużo i zostawcie ten net, to miesza w głowach. Do
              doktora, a nie wirtualnych znachorów!!!
              Same widzicie, nawet normy bywają różne.
              Proszę się niezadręczać.smile
              Musi być dobrze!
              • mmala6 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 21:53
                Zimka, oczywiscie masz racje.Tylko zanim znajde tego fachowca, to w glowie
                powstanie film-koszmar i nic na to nie poradze.
                • tropikalna Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 22:24
                  podwyższone wyniki mogą się pojawić z tego co wiem po posiłku albo w
                  zakażeniach bakteryjnych
                  Matuś był na czczo?
                  • mmala6 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 22:25
                    nie no, na czczo nie byl.Jakies 2h po sniadaniu.
                    • tropikalna Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 22:32
                      a co Ci się udało znaleźć?
                      może wynik był jednorazowo podwyższony co?
                      nie martw się na zapas, jutro idziecie znowu?
                      • kubona Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 22:36
                        Mmala kiedyś zakładałam wątek z wynikami. tam miałam kilka linków do stron
                        gdzie są inrepretacje wyników. jest fajna strona laboratorium świnoujśie,ale
                        nie pamiętam dokladnie....
                        • mmala6 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 22:38
                          Kubona, nie chce juz tego czytac bo tam jest napisane, ze zwiekszona ilosc
                          limfocytow wystepuje przy ....np bialaczce limfocytoj, chloniakach etc.

Jutro bede miala wyniki leukocytow.Boze, spraw aby byly w normie!!!
                          • kubona Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 22:46
                            podwyższone watrości leukocytów moga świadczyć np o tym, że rośnie żąb!!! i nie
                            stresuj mnie tu wynikami, bo jutro mnie czeka przynajmniej mocz do badania, jak
                            zwykle. poza tym ostatnio Kuba miał 17 500 leukocytów gdy norma jest 10,500
                            chyba jeśli dobrze pamiętam kartkę z wynikami. dostał antybiotyk kolejen
                            badanie wyszło oki. on jest jeszcze mały organizm musi się nauczyć walczyć.
                            poza tym miał temp ostatnio? to pewnie dla tego ma leukocyty podwyższone. acha,
                            i krew to nie kwas siarkowy, nie zawsze będzie tam dokładnie krwinek i innych
                            bzdur tyle ile normy pokazują
                            • mmala6 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 22:58
                              Kubona, nie leukocyty ma podwyzszone tylko limfocyty, leukocyty bedziemy miec jutro.
                              Goraczke to on mial w pt a badanie robione bylo jakies 1,5 tygodnia temu.Jedyne
                              co sie wtedy dzialo to wychodzace trojki oraz zmiany alergiczne.

Kubona, mam pytanie.Mamy jeszcze mocz i kal do zrobienia, czy mozna pobrac teraz
                              jak jest podziebiony czy poczekac?
                              • mooh Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 23:02
                                Mmala, limfocyty to jedna z frakcji leukocytów. Maja prawo, a nawet obowiązek
                                być podwyższone przy infekcjach, ząbkowaniu itp. Gdyby było inaczej, to by
                                dopiero było źle.
                                • mmala6 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 23:04
                                  NAPRWADE????
                                  • mooh Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 23:04
                                    Naprawdę !!!!!!
                                    • mmala6 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 23:06
                                      Uwielbiam Ciebig_grinDDD
                                      • mooh Mmala 29.05.06, 23:08
                                        Jakie Matuś miał te wyniki?
                                        • mmala6 Re: Mmala 29.05.06, 23:11
                                          W zasadzie wiekszosc miesci sie w normach (nawet dla doroslych) jedyne co
                                          odstaje to
                                          Hematokryt 35,8 (37-43 norma dla dzieci)
                                          i z rozmazu:
                                          limfocyty 85 (20-45 norma dla doroslych ale dla dzieci jest podobno do 70).

Leukocyty beda jutro.Czyli tez powinny byc podwyzszone, prawda?
                                          Choc w zasadzie nie musza, bo byly pobierane DZIS a tamto badanie bylo robione
                                          1,5 tygodnia temu.Tyle ze dzis on nadal bardzo zabkuje i ma jeszcze katar i
                                          pokasluje.
                                          • mooh Re: Mmala 29.05.06, 23:16
                                            Mmala, jeśli Matuś akurat ząbkował, gdy była pobierana krew do badania a teraz
                                            ma jakąś infekcję, to leukocyty (szczególnie limfocyty) NIE MOGĄ być w normie.
                                            To by było dziwne, gdyby nie wyszły poza granice normy. Rzekoma alergia
                                            natomiast nie ma wpływu na poziom limfocytów. W tym przypadku podwyższona jest
                                            frakcja granulocytów kwasochłonnych, czyli eozynofili.
                                            • mmala6 Re: Mmala 29.05.06, 23:20
                                              wlasnie wyczytalam to tez na forum Alergie.Kwasochlonne ma 2 (norma 1-5).Ale czy
                                              to jednoczesnie moze oznaczac ze nie ma alergii, czy niekoniecznie?
                                              Masz racje z tymi zebami, to pewnie to bo te nieszczesne trojki ida mu juz od
                                              dawna i meczy sie bardzo.

Glowa mi peka.
                                              • mooh Re: Mmala 29.05.06, 23:23
                                                Wyluzuj. Matek jest zdrowy. Jego organizm zachowuje się dokładnie tak, jak
                                                powinien, czyli walczy.
                              • kubona Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 23:03
                                mocz jak anjbardziej wyjdzie mu na pewno, żę jest lekko podziębiony. na kał
                                chyba to nie ma wpływu. ja bym pobrała.
                                • mmala6 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 23:05
                                  ok, tak zrobie.Tylko ze juz mialam dwa razy zaplanowane pobranie materialu do
                                  badan a on akurat wtedy kupe wieczorem zrobil!!! a mocz byl z rana tego samego
                                  dnia! i do kitu z takim badaniemwink
                                  • kubona Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 23:06
                                    kupe możesz przechować w lodówce. nic jej nie będzie. Twojemu jedzeniu teżsmile)))
                                    • mmala6 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 23:08
                                      wiem, tylko ze nie mialam drugiego pojemniczka na mocz, zeby pobrac na nastepny
                                      dzien rano!wink
                                  • magdalena_dem Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 23:07
                                    wiesz co myślę? będzie dobrze! Wypij lampkę wina i idź spać wink
                                    nie żebym Cię z forum wyganiała czy cuś wink
                                    • kubona Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 23:10
                                      wygotuj słoiczek. jakiś malutki, możę byc po jakimś daniu
                                      • mmala6 Re: Morfologia u niemowlaka. Znacie się? 29.05.06, 23:12
                                        juz kupilam, wiec moze jutro laskawie zalatwi sie jak nalezy.
                                        • mmala6 dzisiejsze wyniki 30.05.06, 18:25
                                          odebrala moja mama i podala mi przez telefon, ze :
                                          leukocyty 7 (norma 4,5-13)
                                          limfocty 57,5 (norma 40-60)jakas inna niz poprzednio, moze dziecieca?
                                          i drugie tez limfocyty 4 (norma 1,5-8).

Cala reszta co byla tez byla w normie.
                                          Wiec wszystko oksmile))
                                          No ale przeziebienie nie wyszlo w leukocytach....
                                          • matylda301 Re: dzisiejsze wyniki 30.05.06, 23:04

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka