Dodaj do ulubionych

mleko jest białe, kupa żółta - dlaczego???

15.06.06, 10:15
dlaczego niemowlęce kupki są żółte. czy jego układ pokarmowy wytwarza jakiś
zółty barwik?

Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: mleko jest białe, kupa żółta - dlaczego??? 15.06.06, 11:44
      czasem sa zolte, czasem zielone, czasem brazowe, czasem zolto-zielono-brazowe....
      Nie wiem dlaczego i nie wnikamwinkPodejrzewam,ze ma to zwiazek z trawieniem (ale
      odkrywcza jestem!), to sa jakby nie bylo ekstrementy i poki nie strzelaja piana,
      nie sa wodniste, sluzowate i 'brzydkie' to nie skupiam sie na nich za bardzowink
      Wlasciwie to moja uwaga co do kupy Mateusza ogranicza sie do zmiany pieluchywink
    • mooh Re: mleko jest białe, kupa żółta - dlaczego??? 15.06.06, 15:07
      Żółty ser też jest żółty, a z białego mleka. A białe mleko jest z zielonej
      trawy. Dziwny jest ten świat smile
      • mmala6 Re: mleko jest białe, kupa żółta - dlaczego??? 15.06.06, 15:28
        eeee Mooh, ale przeciez najpierw zielone mleko przechodzi przez BIALO-czarna
        krowe!wink
        • mooh Re: mleko jest białe, kupa żółta - dlaczego??? 15.06.06, 15:45
          To czemu z krowich wymion nie leci kawa z mlekiem, tylko mleko? A z brązowych
          krów zbożówka? Dziury są w Twojej teorii, Mmala, wiesz?
    • mooh A tak na serio 15.06.06, 16:19
      to jest to, jak sądzę, spowodowane obecnością bilirubiny.
      • rodzacy_tata Re: A tak na serio 16.06.06, 20:38
        mooh napisała:

> to jest to, jak sądzę, spowodowane obecnością bilirubiny.

a co to jest ta bilirubina?
        • mooh Re: A tak na serio 16.06.06, 22:46
          Postaram się wyjaśnić nieco przystępniej niż w dostępnych w internecie
          źródłach smile
          W krwinkach czerwonych żelazo jest transportowane w postaci hemoglobiny. To
          cząstka, z którą żelazo jest związane w taki sposób, by nadal mogło wiązać
          tlen. Funkcję wiązania żelaza pełni w hemoglobinie hem. Krwinka jednak nie żyje
          wiecznie. Ulega rozpadowi w śledzione, wątrobie i częściowo w szpiku kostnym.
          Organizm białkową część hemoglobiny tnie na mniejsze kawałki, a żelazo oddaje
          do recyklingu. Bilirubina jest produktem rozpadu hemu. Wątroba, która jest
          wielkim laboratoruim chemicznym naszego organizmu, wydala bilirubinę do
          woreczka żółciowego, który jest zbiornikiem wszelkich paskudnych, szkodliwych
          substancji, których już w żaden sposób nie da się wykorzystać. W żaden, z
          wyjątkiem jednego: jako emulgatora tłuszczów w procesie trawienia.
          • mmala6 Re: A tak na serio 17.06.06, 10:46
            Mooh, gdybym nie wiedziala KIM jestes, to bym napisala 'wow!' ale poniewaz wiem,
            to w zasadzie nie jestem zaskoczona Twoja wiedza w tych tematachsmile
          • rodzacy_tata Re: A tak na serio 17.06.06, 17:07
            mooh,
            gdybym w szkole miał nauczycielkę biologi potrafiąca w taki sposób wyjaśniać
            zjawiska, pewnie bym polubił ten przedmiot.
            Dzięki.
    • pancerniczek Re: mleko jest białe, kupa żółta - dlaczego??? 16.06.06, 07:51
      Obstawiam, że się po drodze lekko przybrudziło wink
      • tropikalna Re: mleko jest białe, kupa żółta - dlaczego??? 16.06.06, 09:36
        kurcze może dlatego że wątroba wytwarza żółć żółtą i żółci kupki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka