Dodaj do ulubionych

14 miesiąc i bez zęba

21.09.06, 15:40
córeczka nie am ani jednego zaczynam się martwić bo nawet nie ma zwiastunów
ślinieniea się czy drapania w dziasełak..tzn były jakiś czas temu przeszły
alę ząbków ani sladu.Gdzie mam się zwrócic pediatra kazał mi cierpliwie
czekać ale wszytskie dzieci w tym wieku mają już conajmnie 5 zębów...
Obserwuj wątek
    • luna333 Re: 14 miesiąc i bez zęba 21.09.06, 15:55
      może do pedodonty? (stomatolog dziecięcy) mój ma 16 zębów i to wcale nie fajne bo szybciej się popsują.
    • attena76 Re: 14 miesiąc i bez zęba 21.09.06, 18:52
      Heja
      Jak narazie nie masz sie co martwić...no może troszkę. Ja i moja córa
      dostaliśmy swoje pierwsze zęby ciut przed drugimi urodzinami (ja miałam ponoć
      20 miesięcy, córa pierwszy ząb dopiero co czyli 18 miechów). To że nie ma oznak
      (czyli ślinienia, swędzenia) o niczym nie świadczy. Synkowi zęby wychodziły
      bezobjawowo- poprostu sie pokazywały 9notabene pierwszy zą wyszedł mu w wieku
      13 miechów). Mój dentysta powiedział mi, że niepokoić należy sie gdy dziecko
      skończy 2 latka. tak więc spokojnie.

ps. co do tego, że im poźniej tym sie poźniej psują to nie jest tak... Jak sie
      ma słabe zęby to mogą one sie 'wykluwać' juz popsute.
      • wenus2006 Re: 14 miesiąc i bez zęba 21.09.06, 19:52
        mojej córce wyszedł pierwszy ząb dzień po roczku.I nie wierz w to,że im później
        tym lepiej,bo sie mniej psują,akurat z córką mam kiepskie wspomnienia jeśli
        chodzi o próchnicę mleczaków.
        pozdrawiam

Może dla spokoju zrób prześwietlenie, jak daleko do wybicia////
    • weronikarb Re: 14 miesiąc i bez zęba 22.09.06, 08:34
      radzilabym zrobic przeswietlenie czy sa zawiazki zebow, wtedy bedziesz czekac
      bez niepokoju smile Ja nie mialam tego problemu (maly do 10 m-cy mial 16 zebow),
      jednak etsciowa miala ze srednim synem wyszly mu w 14 m-cu i tez pediatra
      radzil sprawdzic czy sa zawiazki bo jak sa to kiedys wyjda, jak niema to nalezy
      przeciwdzialac smile
      • zojkaojka Re: 16 mies u syna i 14 u córy 22.09.06, 21:27
        będą na pewno smile
        • lenkao Re: 16 mies u syna i 14 u córy 23.09.06, 15:47
          Moja coreczka miala 16 miesiecy,kiedy wyszedl jej pierwszy zab.
          Tez sie bardzo niepokoilam,ale pediatra mnie uspokajala.
          Druga corka,z kolei,jak miala poltora roku,miala juz wszystkie mleczaki wink

Nie martw sie,zobaczysz,ze jak jeden pojdzie,to z dnia na dzien nie bedziesz
          mogla sie napatrzec ,jak wychodza inne,tak jak u nas smile
          • kalina81 Re: weronikarb 23.09.06, 19:38
            przepraszam za ironię, ale jak zębów nie ma, to jak konkretnie należy
            przeciwdziałać?
            rotfl
            • weronikarb Re: weronikarb 25.09.06, 09:08
              Wiem, to od tesciowej ona uslyszala wtedy od pediatry: jak niema zawiazek i tym
              samym nie będzie mleczaków (niewiem jak ze stalymi), to trzeba wstawic sztuczne
              ze wzgledu na uklad szczeki i mowe.
    • czarnauk przeczytaj 25.09.06, 09:46
      witam!
      moja córcia miała pierwszy ząb w 22mscu! bardzo się martwiliśmy - tym bardziej
      że wiele "życzliwych" nam osób zasypywało nas informacjami kiedy powinien wyjść
      pierwszy ząbek, o przeswietlaniu - czy są zawiązki ... itp. szalałam z niepokoju
      i tobie też się nie dziwię,
      nasz lekarz jednak nas uspokajał - okazało się że matka mojego męża miała tak
      późno zęby! - i nasze dziecko odziedziczyło to po niej!
      córcia ząbkowanie przeszła w zasadzie bezboleśnie - podobno późno ząbkujące
      dzieci tak mają smile i zęby nie wychodziły w jakimś szaleńczym tempie smile a
      próchnicę ma - jak każde dziecko smile także więcej spokoju i opanowania Ci życzę
      aby Twoje dziecię wzrastało w poczuciu bezpieczeństwa i miłości - bez względu na
      opinię osób wam "życzliwych"
      pozdrawiam cieplutko :0)
    • nikolam Re: 14 miesiąc i bez zęba 26.09.06, 14:26
      Ja mam podobnie ze swoją córką, pierwszy ząbek pojawił się w 13 miesiącu.Długo,
      długo nic nie było widac , za to okropne ślinienie. Aż wreszcie pokazała się
      dolna jedynka a za nimi kolejne 3 ząbki.Teraz jest koszmar wszystkie 4 wychodzą
      naraz, płacz, biegunka, nieprzespane noce.
      • aluczak76 Re: 1 rok - 1 jedynka, teraz 22 mies. - 5 ząbków 27.09.06, 12:15
        Lekarz każe się nie martwić smile)
    • bogna27 Re: 14 miesiąc i bez zęba 28.09.06, 14:43
      Hai.Jakies 4 miesiace temu pisalam podobny watek 18 mies i tylko 2 zabki.Moja
      corcia dostala 1 zabek jak miala 16 mies,teraz ma 22,5 mies i ma 5 zabkow,2 na
      dole,2 na gorze i 1 trzonowy,widac jeszcze 3 trzonowe co niby sa,nie jestem
      pewna,jakos dlugo sie przebijaja.Ostatnio zauwazylam ze ida jej gorne 2,sa w
      polowie drogi.Nie wychodza na naraz,wychodzily po 4tyg,6 tyg,przez 2 miesiace
      chodzila z jednym zabkiem na gorze,zanim pojawil sie drugi,tak srednio jeden
      zab na miesiac i tez sie nie slini,malo co.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka