Dodaj do ulubionych

rozwój 3 latka - pytanie

30.10.06, 10:34
mój synek w grudniu skończy 3 lata i nie potrafi podskakiwać wszystkie dzieci
w przedszkolu skaczą na gimnastyce tylko nie on. nie wiem czy mam się martwić.
Napiszcie mi czy wasze dzieci też miały takie kłopoty? Boję się abym nie
przegapiła jakiejś nieprawidłowości w jego rozwoju.
Obserwuj wątek
    • magdamroziuk Re: rozwój 3 latka - pytanie 30.10.06, 11:01
      Mój skończy 3 latka w listopadzie i też nie umie. Tzn umie podskakiwać, ale nie
      równo na 2 nóżkach, jak "piłeczka". Jak mu proponuję taką zabawę, to próbuje i
      w sumie wyjdzie mu jakiś jeden skok, a potem znów po swojemu. Nie martwiłam się
      tym, nie wiem, czy to ważna umiejętność w tym wieku, czy nie. Poza tym synek
      fizycznie ok, choć nigdy nie był nadmiwrnie ruchliwy i jakiś nad wyraz ruchowo
      rozwinięty nie jest. Spokojny typsmile
      W "Drugi i trzeci roz kyćia dziecka" piszą, że dziecko powinno umieć podskoczyć
      do 30 miesiąca, ale nie precyzują, czy obunóż, czy np tak jak mój podskakuje to
      wystarczy.
      Jak wróci z przedszkola, to chyba poćwiczymy podskokismile))
    • anetina Re: rozwój 3 latka - pytanie 30.10.06, 11:15
      Mały też ma problemy z normalnym skakaniem
      coś mu tam wychodzi, ale nie tak do końca
    • cooky1 Re: rozwój 3 latka - pytanie 30.10.06, 14:14
      A zaproponuj synkowi żeby podskakiwał jak konik i niech przy tym wydaje
      dzwięki. Bo mój synek tak potrafi.
      Pozdrawiam
    • mamaigora1 Re: rozwój 3 latka - pytanie 30.10.06, 14:29
      Igor kończy 3 latka w lutym (dodatkowo jest wczesniakiem) i nie umie kompletnie
      skakać. Bylismy z tym na diagnozie u specjalisty (a w zasadzie nie z tym tylko
      z czyms innym i wyszło tak jakos obok) - cos tam jest nie tak i mamy ćwiczyć,
      zakupilismy trampoline i za chiny ludowe nie umie na niej tez podskoczyć -
      pomysłów nie mam jak to zrobic, żeby go nauczyc sad

Skakanie jest bardzo potrzebne Maluchowi do prawidłowego rozwoju, ale co mam
      robic, na siłę go nie zmusze do podksakiwania bo tu potrzebna jest współpraca i
      chęc dziecka sad(( której u nas brak.

Podobno Mały ma zachwiana tzw równowage grawitacyjną i boi oderwac się obu nóg
      od podłoża, zawsze musi mieć jakies oparcie/podparcie.

jesli chce i usiłuje skakac to wspiraj go w tym - mam nadzieje, że bedzie to u
      Was kwestia do wyćwiczenia smile))

A lubi sie bujac na koniku, na hustawce - bo nasz nawet do tego ma wstret sad
    • iwpal Re: rozwój 3 latka - pytanie 30.10.06, 19:21
      Skakanie jest wynikeim dobrej wspólpracy ukłądu przedsionkowego (błednik i
      sktruktury z nim związane) - odpowiedzialnego za równowagę, kontrolę głowy,
      kontrolę ciala w przestrzeni oraz układu proprioceptywnego (czucie głebokie z
      mięśni, ścięgien i stawów), jezeli te ukłądu dobrze współpracuję, to dziecko
      osiąga umiejetnosc sprawnego podskakiwania do ok. 2,5 roku - obunóż, a potem
      naprzemiennie; ok. 2 roku życia potrafi ustac ok 1 sekundy na każdej nodze, w
      wieku 3 lat ok.2-3 sekundy.
      Wytłumaczenie "moje też nie potrafi" jest interesujące, zważywszy na to, ze
      sporo dzieci ma zaburzenia w zakresie integracji sensorycznej, problemy z
      koordynacją ruchów itp.
      Na stronie www.pstis.org jest [rzesiewowy kwestionariusz dla rodziców
      warto go wypełnić i sprawdzić czy poza podskokami jest jeszcze coś
      niepokojącego w rozwoju sensomotorycznym dziecka
      • magdamroziuk Re: rozwój 3 latka - pytanie 30.10.06, 20:33
        Ale ten test nie nadaje się dla niespełna 3-latka. Jak mam odpowiedzić na
        pytania dotyczące pisania (nie mieści się w linijkach), czy wiązania
        sznurowadeł? Czy jak dziecko lubi się brudzić (prawie 100% lubi), to źle? (może
        to błąd w teście, ale 2 kolejne pytania są sprzeczne (3 i 4, dotyk). Zresztą
        tam pisze, że może być dla dzieci 5-6 lat. Ale nie dla trzylatka (niespełna).
        Po prostu fajnie byłoby się dowiedzieć coś więcej.
        Aha, moje dziecko umie podskakiwać z jednej nóżki na drugą - czy to mam
        rozumieć pod podskakiwanie naprzemiennie? Czy chodzi o takie podskoki jak na w-
        f z podnoszeniem rąk - naprzemian (przeciwnie do nogi)?
        • iwpal Re: rozwój 3 latka - pytanie 30.10.06, 21:47
          Niektóre pytania rzeczywiścei sa dla nieco starszych dzieci; ale wiele (np.
          dotykowych) jest dla wszystkich; i nie prawda, ze 100% dzieci lubi sie brudzić,
          bo dzieci z silna obronnością dotykową nie znosza byc ubrudzone, inne - z
          niedowrażliwością - musza wszystko na sobie rozmazać, by dobrze to poczuć;
          skakanie naprzemienne, to taki "lajkonik" - rzeczywiscie rece ida naprzemiennie
          do nóg (jak zresztą przy prawidłowym naprzemiennym chodzeniu i bieganiu -
          powyżej 3 roku życia), na stronie PTIS www.integracjasensoryzna.org.pl
          był kiedyś inny kwestionariusz, ale zniknął sad
          Kwestionariusz to tylko przesiew, nie diagnoza, ja wyjda wam 2 punkty, a reszta
          OK, to nie ma sie czym niepokoic, jak wyjdzie więcej, z różnych sfer - wtedy
          warto sprawdzić co jest czym.
          Zeby nie było wątpliwości - ja też mam 3-latkę w domu i sprawdzam ja co jakiś
          czas: umie podskakiwać na 2 nogach, skakać na jednej, stac na jednej nodze,
          skakać naprzemiennie; nie jest super rozwinięta, jest w normie wiekowej
          • iwpal Re: rozwój 3 latka - pytanie 30.10.06, 21:48
            poprawiam linkę
            www.integracjasensoryczna.org.pl
    • kerry_weaver Re: rozwój 3 latka - pytanie 30.10.06, 20:04
      Moja już skończyła 3 lata i nie skacze, ponieważ poza tym jest super rozwinięta
      ruchowo to spokojnie czekam aż wreszcie skoczy.
    • alua_mm Re: rozwój 3 latka - pytanie 31.10.06, 15:24
      Mój synek ma dwa i pół roku. Do niedawna też nie podskakiwał obunóż, jedynie
      brykał jak konik. Nauczyliśmy go skakać z "wybicia" - tzn. robi przysiad i potem
      szybko wyprostowuje sie i robi wyskok w górę. Czasami kończy sie to upadkiem na
      pupę, ale bardzo mu się podoba.
      Może wy też spróbujcie w taki sposób?
      Pozdrawiam
    • neomia Re: rozwój 3 latka - pytanie 31.10.06, 17:12
      Mój synek (3l.) umie podskakiwać, skacze na różne możliwe sposoby, obunóż, noga
      za nogą, naprzemiennie, skacze z czego tylko się da czyli od pluszaka po
      meble.Właściwie wczesniej wszystko robił w biegu teraz skacząc. Córcia (3l.)
      chyba się zaraziła od brata i zaczęła podskakiwać obunóż, co jest wielkim
      sukcesem. Oczywiście idąc w ślady brata próbuje skakać z różnych przedmiotów
      raczej w rozpaczliwym stylu. Związane jest to z przeszłościa neurologiczną i
      zaburzeniami SI.
      • bara4122 Re: rozwój 3 latka - pytanie 31.10.06, 19:15
        Ja mam dwie dwulatki (26 m.)- jedna skacze już jakiś czas, druga jest jakby
        mniej sprawna ruchowo i za nic nie może się oderwać od podłoża chociaż próbuje.
        Ostatnio natomiast zauważyłam przez przypadek, że naśladując siostrę zaczęła
        odbijać się obunóż na łóżku. Pilnuję jej jak ćwiczy w ten sposób i na łóżku już
        potrafi podskakiwać, na podłodze jeszcze jej nie wychodzi, odrywa jedną nogę a
        druga jakby z opóźnieniem. Bawię się z nią podciągając za ręce do podskoku i
        jak wspomniałam zachęcam do podskoków na łóżku i zdecydowanie widzę poprawę,mam
        nadzieję, że się uda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka