Dodaj do ulubionych

Katar i wymioty

03.11.06, 14:45
Witam
Drogie mamy, czy Waszym dzieciom zdarza się zwymiotować w czasie kataru. Moja
2 letnia córka od tygodnia ma jakiś taki wstrętny gęsty katar i słyszę jak
utrudnia jej to oddychanie, przełykanie i w ogóle widzę że się bardzo męczy.
W czasie tego tygodnia z katarem dwukrotnie zwymiotowała (pozbyła się przy
okazji częśći tej wstrętnej wydzieliny). Czy to naturalny u dziecka sposób na
pozbywanie się wydzieliny? Często zapuszczam jej sól fizjologiczną do noska i
oczyszczam delikatnie nosek pałeczkami. To jednak niewiele pomaga. Czy u
dzieci to normalne, że tak wymiotują w czasie uciążliwego kataru? Czy lekarze
przepisują coś skutecznego na rozrzerzenie wydzieliny w przypadku małych
dzieci. Oczywiście wybieram się z nią do lekarza ale zanim pójdę chciałabym
usłyszeć coś od Was?
Pozdr
L
Obserwuj wątek
    • ola_mk Re: Katar i wymioty 03.11.06, 14:52
      Mój starszy syn 4 lata często wymiotuje przy katarze,najpierw strasznie
      kaszle,później zwymiotuje tą wydzielinę i jest spokuj.Młodszemu też zdarzyło
      się zwymiotować jak miał katar.Lekarz przepisuje im calcium syrop(podobno
      rozrzedza wydzielinę),krople do nosa,cebion i maść Pulmex baby.Pozdrawiam
      • luzix Re: Katar i wymioty 03.11.06, 15:00
        Dziękuję za odpowiedź.
        Dodam jeszcze że córcia ma odruchy wymiotne gdy oczyszczam jej nos pałeczkami a
        robię to naprawdę delikatnie. Czy to nie dziwne? Może to taki szczególny
        wrazliwiec ta moja panna?
        • iva_marti Re: Katar i wymioty 03.11.06, 17:35
          Moja 2 latka też wymiotuje wydzielina. Wszystko ok jak wydzielina nie jest
          gęsta. Kiedyś jednak lekarka przepisała jej syrop wykrztuśny a zapomniała o
          rozrzedzającym i niestety mła dusiła się przy wymiotowaniu, nie umiala poradzić
          sobie z taką gęstą . Wyglądało to okropnie.
          Lekarka mówi ,że dobrze jak dziecko wymiotuje wydzieliną ,bo wszystko się
          ładnie czyści a nie zalega.
          A próbowałaś KATAREK do ściągania wydzieliny. Podbno super. Przy następnym
          katarku chyba zakupie . Koszt około 48zł
    • akjp Re: Katar i wymioty 03.11.06, 19:18
      Witam moja 3,5 miesięcy córeczka też czasami wymiotuje przy katarze ja
      zamiast soli fizjologicznej do noska daje STERIMAR (roztwór wody morskiej jest
      to spray do noska lepiej się go aplikuje.
      • married Re: Katar i wymioty 03.11.06, 19:58
        Witam i ja. Mam podobny problem. Mój dwuletni synek ma bardzo gęsty katar i też
        zdarzyło mu się zwymiotować. Oprócz tego ma zapalenie oskrzeli, wybrał już 3
        antybiotyki doustne, które nie podziałały, więc dostał zastrzyki. Sciągam
        małemu wydzielinę z noska gruszką, ale to niewiele daje. Czy macie może jakieś
        pomysły jak nauczyć dwulatka wydmuchiwania noska? I czy któraś z Mam stosowała
        już wspomniany wcześniej KATAREK? Czy rzeczywiście jest taki rewelacyjny?
        • sefora5 Re: Katar i wymioty 05.11.06, 10:11
          ostatnio czytałamże to dobrze że dziecko wymiotuje organizm sie przy tym
          oczyszcza i nie ma sie co martwic pozdr.
          • gonzia Re: Katar i wymioty 06.11.06, 14:32
            Dziękuję wszystkim za odpowiedź.
            Przyznam, że to dla mnie niemały stres, gdy Mała zaczyna płakać z powodu kataru
            bo już czekam w napięciu na nieprzyjemny finał takiej akcji. Boję się aby się
            nie poddusiła a zdarzyło się że zwróciła gęstą wydzielinę. Też to tak sobie
            tłumaczę że się przynajmniej się oczyszcza na skutek tych incydentów.
            • kajda26 Re: Katar i wymioty 07.11.06, 11:25
              Witam.Właśnie moja 2 ltenia córka od ponad tygodnia ma gęsty katarek.Lekarka
              dała nam na rozrzedzenie wydzielini syrop PECTO DRILL(jakos tak),czyścimy nosek
              wodą morską i Fridą.Niestety doszedł kaszel i zdrarzyły sie wymioty.Podawany ma
              antybiotyk.Kaszel ma mokry ale żeby było dużo lepiej....nie sądze.Pozdrawiam i
              życze dzieciaczkom zdrówka.
              • 1514a Re: Katar i wymioty 07.11.06, 19:50

Mój synek i córka mięli to samo, ja stosuje kropelki w żelu np Xylogel lub
                Oxalingel i kupiłam w aptece olejek Olbas(2-3 kropelki na ubranko lub poduszke)
                dla moich dzieci rewelacja .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka