Dodaj do ulubionych

POMOCY - butelka

16.11.06, 08:23
Witam,
Mam maly/duzy problem z swoja coreczka, a mianowice: NIE CHCE PIC Z BUTELKI:

Paulinka ma 7 miesiecy, od urodzenia jest karmiona piersia. Od ponad miesiaca
je przerozne dania z lyzeczki, obiady, kaszki itd. Chce ja powoli przestawic
pic z butelki, niestety jest to jak narazie jednym wielkiem niepowodzeniem.
Na widok butelki dostaje histerii, nie chce wziąć smoczka do buziaka.

Jak miala 3 miesiace, to przez tydzien karmilam ja 1 na dzien butelka swoim
sciagnietym mlekiew i wszysko było super, nie miala zadnych przykrych doswiadczen.

kupilam wszystkie mozliwe smoczki, (silikonowe, kauczukowe, ustnik,
niekapki...) wyparzalam w gotowanej wodzie i w sterylizatorze, wlewam
przerozne soki, mleka, herbaty i nic, nie che nawet wziac do buzi a jak juz
"wepcham" smoczek do buzi, to go odrazu wypluwa albo jej wszystko wycieka z buzi.

zdaje mi sie, ze jakby nie wiedziala co z tym plynem zrobic.

jestem bezradna, proszę o pomoc, wsparcie ...

aha, smoczki zwykle bardzo lubi.

Ania
Obserwuj wątek
    • chupachups1 Re: POMOCY - butelka 16.11.06, 08:58
      Miałam ten sam problem. Dziecko karmione tylko piersią i pojawiła się problem
      jak miałam wrócić do pracy, a mała miała 6 m-cy. Też wypróbowałam wszystkie
      możliwe smocki i ustniki i w końcu załapała. Wbrew temu, ze niby sa smoczki
      imitujące pierś (np Avent), to moja wychowana na piersi córka, najszybciej
      załapała picie ze zwykłego smoczka NUK. Cierpliwości, to czasem musi potrwać. A
      jak się niepowiedzie, to zostaje pojenie łyżeczką, ale to katorga.
      • ania_2040 Re: POMOCY - butelka 16.11.06, 09:02
        dzieki, niestety z lyzeczki to rowniez nie "dziala" bo jej wszystkow yplywa z
        buziaka, tak jakby nie wiedziala, co z tym zrobic.
        • chupachups1 Re: POMOCY - butelka 16.11.06, 09:09
          Ona po prostu ma problem ze zrozumieniem ssania czegoś innego niż piersi. Może
          spróbuj smoczek z mniejszą dziurką, żeby wolniej wypływało i wtedy będzie miała
          mniej płynu w buzi iłatwiej będzie skoordynować ssanie z połykaniem. Na pewno
          się nauczy, tylko potrzebuje troche więcej czasu. Pozdrwiam i trzymam kciuki.
          • ania_2040 Re: POMOCY - butelka 16.11.06, 09:16
            nie bede sie poddawac. 1 tez nie wiele pomagaja, ale powalcze jeszcze dalej, az
            sie nauczy
    • mammax Re: POMOCY - butelka 16.11.06, 11:11
      My też mieliśmy taki problem ale po kilku, kilkunastu nerwowych próbach,
      wypróbowaniu smoczków o różnych dziurkach w końcu młody załapał. A i na
      początku lepiej puł z butli nie ode mnie tylko od m. Powodzenia!
    • frawik Re: POMOCY - butelka 16.11.06, 11:46
      Witaj, moje dziecko nigdy nie nauczyło się pić z butelki i piło od razu z kubka
      (nie kubka-niekapka, bo z tym mu też nie szło). W sumie po co przyzwyczajać do
      butelki 7-miesięczne dziecko jak niedługo i tak będziesz musiała odzwyczajać?
      Pozdrawiam
      • magdalenkaaa78 Re: POMOCY - butelka 16.11.06, 11:51
        to jak moje. Nie działała żadna butelka, nie pomógł żaden smoczek. Karmiłam
        dziecię łyżeczką a potem sam zaczął pić z kubeczka.
    • ania_2040 Re: POMOCY - butelka 16.11.06, 16:41
      dziekuje za pomoc, czyli uwazacie, ze powinnam sie uzbroic w cierpliwosc?
      • tunia78 Re: POMOCY - butelka 16.11.06, 17:27
        Witamsmile) mamy identyczny problem - ja także mam synka 7-miesięcznego, który za
        nic na świecie nie chce pic z butli. Dzisiaj w nocy ( a budzi sie skubaniec na
        cyca 10!!!!!!!!!!!!!!!!!!razy) podałam mu kubek niekapek aby wogóle zobaczyć czy
        umie pić i oczywiście pociągnął z 5 razy i dalej nie chciał( ale najważniejsze
        że on umie tylko woli pierś) teraz czekam aż załapie w ciągu dnia ja staram
        siępodawać z dużymi dziurkami aby nie musiał sie starać ciągnąć i moze w ten
        sposób sie udasad(
      • mart44 Re: POMOCY - butelka 16.11.06, 23:11
        Sory, nie znajdziesz u mnie zrozumienia, bo ja mam odwrotny problem - chcę jak
        najszybciej pozbyć się butli i zastrzegam się, że moje drugie dziecko nie pozna
        nigdy w życiu smoczka!wink
        A mówiąc poważnie - poczekaj jeszcze troszkę i zacznij ją uczyć pić z kubeczka.
        Smoczek naprawdę nie jest niezbędny do życia a może dość zaszkodzić. Twoja córa
        ma zakodowane, ze do ssania jest cyc i koniec - i dobrze. A tak w ogóle to po co
        Ci ta butla? Chcesz skończyć karmienie?
    • ania_2040 Re: POMOCY - butelka 18.11.06, 21:45
      dziekuje za pomoc
      ania
    • ineessa Re: POMOCY - butelka 21.11.06, 21:07
      moja córcia 10 listopada skończyła 6 miesiecy i mam też taki problem. Podaję
      jej picie zakraplaczem po apapie i w ten sposób połyka w inny sposóbpodawane
      picie wypluwa. A mi kończy się mleko, ale mam nadzieję, że wreszcie załapie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka