Dodaj do ulubionych

moja strona - asperger

IP: *.* 11.02.02, 02:51
zostalam tu zaproszona przez jedna z mam.Chcialam sie podzielic z innymi rodzicami tym, co wiem na temat zespolu Aspergeramoja strona http://asperger.republika.plwitam
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: moja strona - asperger IP: *.* 11.02.02, 11:20
      WitajPrzeczytalam Twoja strone i dzieki, ze o niej tutaj napisalas. Temat zespolu Aspergera w Polsce nie jest dobrze znany - AS jest rzadko diagnozowane, najczesciej dzieci nim obarczone sa pozostawione same sobie, dlatego bardzo potrzebne jest uwrazliwianie spoleczne na ten temat. AS z pewnoscia miesci sie w tz. kontinuum autyzmu, ale jednak sie od jego klasycznych postaci rozni (choc trudno mowic o klasycznej postaci autyzmu...). Poniewaz dzieci z AS funkcjonuja na normalnym poziomie II (lub nawet wyzszym niz normalny) zadko sie zdarza, ze ktokolwiek zwraca na ich zachowanie uwage inaczej niz tylko zgodnie z przytoczonym przez Ciebie zdaniem: "przecież z nią nic złego się nie dzieje, robisz z igły widły, to chyba ty potrzebujesz psychologa". Podobnie jak w poruszanym wczesniej temacie ADHD najczesciej wine za takie a nie inne zachowanie dziecka zrzuca sie na wychowanie, a przeciez tak nie jest.I dlatego trzeba o tym pisac, mowic... Zeby nie bylo takich sytuacji. I zeby pomoc czlowiekowi, ktory tej pomocy potrzebuje.Dzieki za te strone.I jeszcze jedna sprawa - czy moglabys opisac, jakimi metodami terapii pomagasz Kubie?Jezeli nie chcesz o tym pisac na forum - napisz do mnie na priv. Bardzo interesuje mnie ten temat. Z rozmaitych powodowwink))Pozdrawiam serdecznie i powodzenia!ps. Dodaje link do TWojej strony na mojejwink))
      • Gość: roseanne Re: moja strona - asperger IP: *.* 11.02.02, 21:52
        dzieki za dobre slowa, nawet nie wiecie jak bardzo potrzebne.ogolnie mowiac terapia polega na uczeniu na kazdym kroku co mozna powiedziec, czego unikac, jaki gest jest przyjazny ,a jaki nie. Co ktora mina wyraza. Jak zajac sie czyms innym niz np. gry komuterowe. Jak odpowiadac na pytania nie zwiazane z hobby. Jak jesc, ubierac sie, odpowiednio zachowywac.Najwazniejszym elementem terapii jest zmiana nastawiania calej rodziny i zmiana oczekiwan w stosunku do dziecka.Postaram sie jak najszybciej dopisac cos na ten temat do "strony"pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka