Dodaj do ulubionych

kiedy na nocnik

IP: *.* 19.02.02, 16:02
Jestem mamą 6,5 miesięcznego Krzysia. Dziecko już praaawie siedzi samodzielnie i dlatego pomyślałam już o nocniku. Kiedy należy zacząć sadzać dziecko na nocniczek i jaki powinnam mu kupić?Ola
Obserwuj wątek
    • Gość: roseanne Re: kiedy na nocnik IP: *.* 19.02.02, 16:08
      jeszcze masz czas na sadzanie.Kup jaki Ci sie podoba. Moje dzieci mialy ten podluzny model (jest jeszcze okragly), z pozytywka - bardzo go lubilyna poczatek nocnik powinien poprostu byc, aby dzieciatko sie przyzwyczailo, polubilo itd, jak zabawke.Do prawidlowego wykozystywania nocniczka mozna przystepowac okolo roku, swiadomie dziecko bedzie to robic ok 18 -24 miesuff, jak dobrze, ze mam juz to dawno za sobapozdrawiam serdecznie
      • Gość: guest Re: kiedy na nocnik IP: *.* 19.02.02, 21:44
        A moja Nastka ma niecałe 10 miesiecy i już korzysta z nocnika...W ciągu dnia jest w tetrówkach,...jak mam czas jej dopilnować to moczy ich 3-4 dziennie...i co Wy na to?Oczywiście nie siedzi na nocniku cały dzien..podsówam jej go co jakiś czas, ok gzodzinę i sadzam...Co raz częściej siusia od razu ja siądzie...Pozdrawiam i wytrwałości zyczęSylwia mama Nastki I Jagódki
    • Gość: klaudianka Re: kiedy na nocnik IP: *.* 19.02.02, 18:07
      Ojej, a ja swoją zaczęłam sadzać jak miała 2,5 roku.Wcześniej nie chciała, a ja nie zmuszałam. Widocznie taki przyszedł na nią czas. :hello:
      • Gość: MartamamaOli Re: kiedy na nocnik IP: *.* 20.02.02, 10:22
        Uspokoiłam się.Moja Ola ma 11-miesięcy i też kupiłam jej miesiąc temu nocnik a Ona........ucieka i nie chce nawet na nim siadać, a kiedy ja sadzam to płacze, więc dałam spokój.Ciszę się,że to nie problem, bo jak mówiłam w laboratorium,ze mam problem z łapaniem siku to pani była oburzona,że moje dziecko jeszcze nie sika na nocnik.Woreczki na siku tez nie pomogły.Chyba jestem .....gapa.Moze dzis się uda.Pozdrawiam :hello:
    • Gość: guest Re: kiedy na nocnik IP: *.* 19.02.02, 21:48
      Ja również uważam, że nie należy się spieszyć z sadzaniem na nocnik. Moją starszą córkę sadzaliśmy na nocniku odkąd zaczęła siedzieć (ok. 7 miesięcy), załatwiać się zaczęła sama kiedy skończyła 3 lata. Po prostu musi przyjść ten czas na dziecko, musi dojrzeć do nocnika. Nocnik powinien stać w pokoju, dziecko należy uczyć do czego służy, ale nie na siłę.
    • Gość: guest Re: kiedy na nocnik IP: *.* 20.02.02, 08:49
      Patryk ma teraz 11 miesięcy, nocnik kupiłam dwa miesiące temu. Od tego czasu zaczeliśmy próby (od razu udane). Teraz Patryk zawsze rano robi kupkę, a w ciągu dnia to zalezy jak się go pilnuje, ale zazwyczaj od razu ak usiądzie robi siusiu. Właśnie wczoraj policzyłam, że zużywa średnio 3,5 pampersa na dobę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka