Dodaj do ulubionych

Złe sny u 6-latka

IP: *.* 05.03.02, 21:51
Moj Kuba opowiedział mi ostatnio, ze czesto ma taki oto sen: "Mamo śni mi się, że jest ciemno i jest burza, ja stoję pod drzwiami na dole i nie wiem jaki guzik domofonu nacisnać -bardzo płaczę i jest mi strasznie". Co to może oznaczać? Trochę się przestraszyłam-może powinnam iść z nim do psychologa? A może to normalne ludzkie strachy? Ja przecież też miewam straszne sny. Co myślicie na ten temat, czy Wasze dzieciaczki też tak miewają?Zmartwiona Aga :(
Obserwuj wątek
    • Gość: Urszula Re: Złe sny u 6-latka IP: *.* 05.03.02, 22:23
      Moja Julia miała złe sny kiedy pozwalałam jej oglądać kreskówki na canal plus. Wydawało mi się, że skoro mnie się podobają, kiedy byłam mała też mi się podobały (są przecież w stylu Disneya) to nic złego się nie stanie. Teraz już nie ogląda i strachy minęły. Wiedziałam, że to było przyczyną, bo dużo z nią rozmawiałam po takiej nocy. Na wszelkie sposoby starałam się wyciągnąć z niej czego się boi, czego się przestraszyła, co ją zaniepokoiło. Na początku też byłam przerażona, bo ze starszym dzieckiem nie miałam takiego problemu. A cała historia po raz kolejny potwierdza, że każde dziecko jest inne i ma swoje widzenie świata. Przyjżyj się może temu co ogląda Twój synek, w co się bawi itp. Ja na początek sama próbowałaby z nim porozmawiać. Do Ciebie będzie miał przecież największe zaufanie. Ula
      • Gość: Aga_1972 Re: Złe sny u 6-latka IP: *.* 05.03.02, 22:29
        Dzieki za odpowiedz. W tym rzecz, ze nie pozwalam Kubie oglądac zadnych bajek , które mogłyby na niego źle wpłynąć. Ogląda "Bob budowniczy", "Mysia", "Jedyneczka" i "Kaczora Donalda" w niedzielę. Myslę, ze może sęk tkwi w tym, ze czegoś sie obawia-niedługo sie przeprowadzamy i przenosze go do "zerówki" kolo nowego domu-wiec moze to stad się to bierze?Już sama nie wiem-zobacze co będzie dalej i jak będzie sobie radził wśród nowych kolegów.PozdroAga :)
    • Gość: kasjana Re: Złe sny u 6-latka IP: *.* 05.03.02, 22:29
      Moja 3-letnia córeczka od urodzenia spała w swoim pokoju. Pewnego razu obudziła się w nocy z krzykiem. Kazała się zabrać do dużego łóżka, bo za nic nie chciała zostać sama. Rano powiedziała, że śniło jej się, jak ja chodziłam po kuchni i stukałam się głową w ścianę. To tak bardzo ją przeraziło, że od tego czasu śpi ze mną, a mąż w drugim pokoju. To tak trwa od ponad pół roku. Teraz córeczka ma prawie 4 lata i ... nie wiem, kiedy zechce spać sama.
    • Gość: bogna Re: Złe sny u 6-latka IP: *.* 05.03.02, 23:24
      Ja jestem 20 lat starsza od Twojego synka, ale wciąż pamiętam moje koszmarne sny, które śniłam będąc w jego wieku. Miałam parę takich snów, które powtarzały mi się parę razy w tygodniu, np. że ucina mi nogę na wysokości kostki, albo że jest najazd kosmitów na ziemię, często też śniła mi się olbrzymia małpa. Ja w ogóle jako dziecko miałam bujną wyobraźnię. Myślę, że jego sny to normalne koszmary, które czasem śnią się też dorosłym. Ja z tego wyrosłam i nie mam żadnych problemów ze sobą, ale sama widzisz jak te sny musiały mnie przerażać skoro wciąż - już jako dorosła kobieta - je pamiętam.Życzę Wam zatem, aby Twój synek wyrósł z tych okropnych snów!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka