Dodaj do ulubionych

Pozycja w czasie snu

IP: *.* 13.03.02, 11:27
Jak spia wasze dzieci? Mati (9i1/2 miesiaca)od jakis dwoch tygodni po polozeniu do lozeczka (kiedy juz spi) przewraca sie od razu na brzuszek, ma podkurczone nogi i podniesiona pupe i tak spi, kazda proba wyprostowania nozek konczy sie ich automatycznym podkurczeniem, wyglada to komicznie. Do tej pory najczesciej spal na boczku. Jestem ciekawa jak jest z waszymi pociechami.Pozdrawiam wszystkie MamyBasia
Obserwuj wątek
    • Gość: gemma Re: Pozycja w czasie snu IP: *.* 13.03.02, 11:52
      Heh, moja Zuzka (13 miesięcy) od mniej więcej dwóch tygodni śpi w taki sam sposób. Myślałam nawet, że może brzuszek ją boli i przez podkurczenie nóżek sobie pomaga... :)Poza tym w nocy wyczynia przeróżne harce. Pozycja wyjściowa jest własnie taka - pupa w górze, nóżki podkurczone, potem zaczyna prostować nogi, przez co podjeżdza do góry, najczęściej uderzając sie przy tym głową w łóżko. Jak już nie ma gdzie wędrować, przewraca się na plecy, później znów na brzuch i jeśli tylko się da, zaczyna swoją wędrówkę. Uff.. Nie mam pojęcia, dlaczego tak robi, wygląda to tak, jakby nie mogła sobie znaleźć wygodnej pozycji do spania. Czy to normalne, że dziecko sie tak wierci w czasie snu?Mam nadzieję, że jej to przejdzie...Pozdrowienia :)gemma
      • Gość: guest Re: Pozycja w czasie snu IP: *.* 13.03.02, 11:58
        A mój Ptysiu sypia tak (z pupą w górze) od co najmniej pół roku. Podobno jest to poza dzieci bardzo aktywnych ruchowo, taka "gotowa do startu". Oczywiście zanim zaśnie to przeryje całe łóżeczko i głową zawędruje w jakiś róg. Skoro mu tak wygodnie...Ania :hello:
        • Gość: agagacek Re: Pozycja w czasie snu IP: *.* 13.03.02, 13:38
          Witam w klubie wiercipiętków!Moja Weronika (13 m-cy) przechodziła już etap z pupą do góry, na boczku, na wznak, teraz śpi najczęściej w poprzek łóżeczka, tak że nóżki zwisają zza szczebelków. I nie ma na to siły... Nie mówiąc już o jakiejkolwiek próbie okrycia jej kołderką!
    • Gość: guest Re: Pozycja w czasie snu IP: *.* 13.03.02, 13:46
      Moja Misieczka śpi w pozycji "na pieska", czyli rączki i nóżki wyprostowane prostopadle do tułowia. W nocy nóżki najczęściej lądują na mojej twarzy.Asia
      • Gość: AnAn Re: Pozycja w czasie snu IP: *.* 13.03.02, 14:45
        Majka (12,5 mc-a) tak samo .. Położona na plecach migiem przewraca się do pozycji startowej (gdzieś to przeczytałam i bardzo mi się spodobało)na brzuszek, nogi podkurczone, pupa w górę. Żadna siła jej nie jest w stanie ją skłonić do zmiany pozycji.Pozdrawiam,AnAn
    • Gość: bma Re: Pozycja w czasie snu IP: *.* 13.03.02, 16:35
      Moja Natalka (12 miesięcy)też często sypia tak jak Wasze dzieciaczki z pupą w górze. Inne jej ulubione pozycje to na czworaka z główką i rączkami na mnie lub na pleckach i nogi w szpagat (dosłownie na 180 stopni). Nie cierpi wszelkiego przykrycia - kołderką już nawet nie próbuję, czasem toleruje przez jakieś pół godziny cienki kocyk. W nocy co jakieś pół godziny zmienia swoją pozycję, wędrując po całym łóżku i nawet siadając przez sen. Bałam się, że sopadnie z naszego łóżka w nocy więc śpimy na kołdrach na podłodze. Swojego łóżeczka oczywiście nie toleruje. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić żeby tam spała przy swojej ruchliwości w nocy. Na podłodze mamy posłanie 2x2m.PozdrawiamBasia
    • Gość: guest Re: Pozycja w czasie snu IP: *.* 13.03.02, 20:40
      Widzę , że moja Kamilka (16 mc) nie jest osamotniona w przyjmowaniu przedziwnych pozycji w czasie snu , ta z pupką w górze jest pozycją dominującą. Dochodzi do tego wszystkiego spanie w poprzek łóżka i oczywiście przeokropne wiercenie się ,Po za tym jest coś co uwielbiam : otóż Kamila w czasie snu wsuwa swoją łapkę w moją dłoń :love:I jeszcze słówko do Gemmy - Kamila też wali głową w ramę łóżka kiedy próbuje wyprostować nóżki , a że łóżko jest żelazne więc na jego ramie wieszam kocyk w celu uniknięcia guzów :) to działa!Pozdrawiam :hello: ikasia
    • Gość: Baja Re: Pozycja w czasie snu IP: *.* 14.03.02, 09:30
      Pozdrawiam wszystkie Mamy wiercipietow nocnych, bardzo mi sie spodobala nazwa pozycja startowa, ale to fakt Mati jest bardzo aktywnym dzieckiem i przez caly dzien nie usiedzi ani chwili. Maly ma duze lozeczko,wiec w nocy ma gdzie sie przeieszczac, ale i tak najczesciej wciska sie w rog, tak zeby glowa dotykala scianki lozeczka, dlatego zawiesilismy oslonke, zeby nie udezal ciagle w szczebelki.Baja
    • Gość: Misiek Re: Pozycja w czasie snu IP: *.* 14.03.02, 10:13
      A mój Wojtek śpi w pozycji startowej :crazy: odkąd skończył 2 tygodnie. I do dziś dnia jest mu trudno inaczej zasnąć ( a ma już 3 lata i 2 mies). A to co wyprawia podczas snu... hmmm... dla mnie koszmar. Chociaż nie siada i nie biega po pokoju. Lunatykiem na szczęście nie jest, chociaż przy pełni zawsze kręcie się bardziej :benetton:Podrawiam wszystkie mamy mniejszch i większych wiercipiętków
    • Gość: EwG Re: Pozycja w czasie snu IP: *.* 14.03.02, 11:43
      Mój Misiek tez tak spi. Ma brzuszku, a dokładniej na kolankach, główka na poduszce lub pod, a cała reszta w górze i nijak nie daje się położyć "normalnie". Jeszcze lubi wysadzać nóżki za łóżeczko.Ewa mama Michała (2 lata 2 miesiące)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka