Dodaj do ulubionych

Badanie kału-potrzebna porada

23.11.06, 13:32
Witam Drogie Mamy
Mam taką zagwozdkę: muszę oddać do badania kupencję 2latki trzykrotnie w
odstępach dwudniowych...Gabinety zabiegowe zwykle są czynne z samego rana tak
do ok 9,30 a dziecko załatwia się przeważnie popołudniu (moja córcia
zazwyczaj późnym popołudnie i to co dwa dni). Sytuacja wymaga aby zrobiła
kupkę z samego rana a ja to wtedy do pojemniczka i siup do gabinetu pobrań z
tym "materiałem badawczym". Jak rozwiązać problem rozbieżności czasowym pracy
gabinetu i załatwiania sie małego dziecka?

Pani w rejestracji doradziła aby dziecku z rana na chwilę zaaplikować czopek
i to powinno poskutkować...Nie bardzo mi się to podoba gdyż musiałabym to
robić aż trzykrotnie i podejrzewam, żw z mizernym skutkiem...
Czy miałyście już taką sytuację? A jeśli tak to jak to zorganizowałyście?
pozdr
G
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: Badanie kału-potrzebna porada 23.11.06, 13:44
      zapytaj tu, tam dziewczyny walczą z pasożytami, co za tym idzie mają adresy
      dobrych laboratoriów
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=578
    • bea-ta Re: Badanie kału-potrzebna porada 23.11.06, 13:52
      Co chcesz badać konkretnie?Jeśli lamblie - pierwotniak jelitowy - to lepszy od 3
      próbek jest 1 kał na test enzymatyczny ELISA- bardziej skuteczny niż takie
      ogladanie pod mikroskopem, zaś inne pasozyty - glista, tasiemiec spokojnie
      możesz kupe pobrać po południu i trzymac ją w ciepłym- lodówka nie jest
      potrzebna, a rano zanieść do badania. Chyba, ż ecghodzi o cos innego. B.
      • gonzia Re: Badanie kału-potrzebna porada 23.11.06, 14:08
        Poprosiłam doktor o skierowanie na badanie kału gdyż niepokoi mnie że moje
        dziecko czasem się wybudza ze snu i kopie nogami i się wścieka nie pozwalając
        się pogłaskać ani przytulić. Być może są to te leki senne ale wolałam się
        upewnić badając kał tym bardziej że czasem skarzy się że boli ją brzszek (o ile
        nie zmyśla bo chyba zauważyła moją troskę na słowo "boleć" i może nadużywać
        tego słowa...)Doktor po prostu wypisałs skierowanie na badanie kału nie pytając
        o nic a tylko instruując że pobrać trzykrotnie w odstępie 2 dniowym. Ja zaś
        dopiero po wyjściu uświadomiłam sobie że przecież gabinety zabiegowe są czynne
        tylko rano i nie spytałam jak to zorganizować...
        • bea-ta Re: Badanie kału-potrzebna porada 23.11.06, 14:18
          Tak jak napisałam wyżej. U mnie w laboratorium za teśt ELISA najskuteczniejszy w
          przypadku lamblii- płaci sie 50 zł. Nie każde laboratorium robi, ja robiłam tez
          z powdu niespokojnych nocy 18m synowi. Rezste pasozytów spokojnie laborant
          zopbaczy nawet na 2 dzień. Pobierz kupe na patyczek z 3 róznych miejsc z 1
          porcji kału i zostaw gdzieć w ciepłym miejscu.
          Jesli maluch nie chodzi do żłobka to pasozyty sa radkie, raczej bardziej
          wypadałoby szukać tych związanych z zabawa w piaskownicy czyli zrobić testy na
          gliste kocia i psią, bo zwierzaki załatiwja sie do piasku i dzieci bawiąc sie
          zarażają tymi pasozytami, a tego nie wykryjesz w kale a we krwii. Mozna ew,
          zrobić morfologie i jak będa gran. kwasochlonne pow. 5 mozna badac bardziej
          wnikliwie i szukać pasozytów( podw. poz. świadzcy tez o alergii).
          To co piszesz o maluchu bywa normalnym objawemsmileDziecko sie cos sni, przezywa
          dzień w nocy i tak może być, ale rozumiem Cie i jak pisalam tez robiłam badania
          pasożytów, bo maluch źle sypiał, mial podkrążone oczy. dzieci z pasozytami mają
          pociąg do slodyczy, słabszy apetyt, niedokristośc- podkrążone oczy, bledszą
          śluzówke w spojówce oka, sa rozdraznione, skarżą się na bole brzuszka, moga byc
          biegunki. Beata
          • gonzia Do: bea-ta 23.11.06, 14:51
            Bardzo Ci dziękuję. Też wydaje mi się, że nie powinno być nic wykryte ale
            lepiej sprawdzić...
            Wielkie dzięki!
            G
            • jaaga2 Re: Do: bea-ta 23.11.06, 21:26
              ja także miałam taką sytuację, moja 2 let. córeczka załatwia się tylko
              wieczorem, ale zapytałam Pani w laboratorium i powiedziała że kał spokojnie
              mozna przechowywać w lodówce do trzech dni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka