Dodaj do ulubionych

Badanie neurologiczna

IP: *.* 08.04.02, 14:13
Dziewczyny!Wybieram sie z synem na wizyte u neurologa. Na czym polega takie badanie, jak ono wyglada.Z gory dziekuje za odpowiedzi.Z pozdrowieniami
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Badanie neurologiczna IP: *.* 08.04.02, 14:42
      pewnie zalezy od metody. moje dziecko bylo badane metoda Vojty (chyba) i zwykla. Zwykle badanie polegalo na stukaniu mloteczkiem w kolanko itd. Natomiast to pierwsze wygladalo tak, ze w pierwszej chwili pomyslalam ze lekarka zwariowala. Lapala dziecko np za raczke i nozke i patrzyla jak zwisa, za obie nozki, przewracala go, obracala nim jak lalka. Wyglada to tak sobie ale podobno jest bardzo dokladne.
    • Gość: olaaaa2 Re: Badanie neurologiczna IP: *.* 08.04.02, 15:42
      Ja chodze z moją córeczką do neurologa co miesiąc. Badanie polega na stukaniu młoteczkiem dziecka w kolanko rączke. łapanie za nogi za ręce itpWygląda to okropnie ja osobiście miałam wrażenie że dziecku stanie się coś po badaniu. Nie wiem w jakim wieku jest twój synek ale ja z moja małą (7 miesięcy) byłam już dwa razy skierowana przez neurologa na usg (usg robi sie przez ciemiączko). pozdrawiam ola
    • Gość: bebeta Re: Badanie neurologiczna IP: *.* 08.04.02, 15:46
      nie jest to nic strasznego, nie musisz się obawiać. Moje dziecko ma już za sobą kilka takich badań i zazwyczaj rzeczywiście jest to stukanie młoteczkiem i wywiad z rodzicem. Lekarz będzie poza tym sprawdzać ogólny rozwój psycho-ruchowy (odruchy, napięcia mięśniowe, umiejętności itp. zależnie od wieku dziecka), tak więc nic inwazyjnego ani bolesnego. pozdrawiam
      • Gość: guest Re: Badanie neurologiczna IP: *.* 08.04.02, 17:39
        chodzi o to ze syn podczas snu strasznie sie wygina pedriatra mowol ze nie ma podstaw do niepokoju ale jesli chce to mam isc do neurologa. Wygina sie tylko w czasie snu.
        • Gość: MagdalenaP Re: Badanie neurologiczna IP: *.* 19.04.02, 12:55
          moje dziecko bylo za silne tez wedlug pediatry bylo to podejrzane po zatym odginal sie w jedna strone bylismy na badaniu u neurologa jak rowniez robilismy usg przezciemiazkowe takie badanie ma na celu sprawdzenie czy dziecko ma prawidlowe odruchy a wiec jest to nietylko stukanie w kolanko ale tez podtrzymujac dziecko sprawdza sie czy nie jestza chwiejne i wiotkie jakie ma ruchy lezac na brzuszku u wiekszych dzieci sprawdza sie sluch czy reaguje przypuszczam ze byc moze za czesto ukladalas dziecko w jedna strone i dlatego ma taki odruch
    • Gość: olaaaa2 Re: Badanie neurologiczna IP: *.* 08.04.02, 19:30
      Jolu nie martw się, wszystko będzie dobrze jeśli ty jako matka nie widzisz nic niepokojącego w tych objawach to bedzie to zwykłe badanie lekarskie.Moja córeczka "machała" rączkami dla lekarza było to podejrzane machanie a dla mnie nie ! - ostatecznie to ty jestes ze swoim syneczkiem 24 godziny na dobe a nie lekarz, co oczywiście nie oznacza że nie trzeba chodzic na kontrole. trzeba !!!pozdrawiam i napisz jak było ola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka