Dodaj do ulubionych

Dzieci dwujezyczne

IP: *.* 13.06.02, 12:25
Ciekawa jestem czy sa wsrod Forumowiczow osoby z mieszanych malzenstw (dwunarodosciowych). Czy wychowujecie swoje dzieci w dwoch jezykach? Ja jestem w takiej sytuacji, mowie do mojej 7-miesiecznej coreczki tylko po polsku, a tatus tylko po angielsku. Na razie nie wynikaja z tego zadne problemy, gdyz dziecko jest jeszcze zbyt male, ale juz teraz napawaja mnie obawy co bedzie w przyszlosci - w jakim jezyku rozmawiac, gdy jestesmy w trojke, lub gdy otoczona jestem osobami nie mowiacymi po polsku. Czy moje dziecko bedzie moglo sie w takich roznych sytuacjach odnalezc? Moze znacie jakas literature lub strony internetowe na ten temat, badz tez moze moglibyscie podzielic sie swoimi doswiadczeniami?Dziekuje i pozdrawiam,Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Dzieci dwujezyczne IP: *.* 13.06.02, 12:44
      Witaj Kasiu,napewno duzo znajdziesz na ten temat na e-mamie,e-dziecku,poznajmy sie, salonie i na podforum `Reszta swiata`[chyba tak sie nazywa] -wiele mam sie na ten temat wypowiadalo bo jest nas tu sporo z malzenstw mieszanych.Moj maz jest Anglikiem, mieszkamy w Uk, mamy pieatke dzieci i tez z mniejszym lub wiekszym skutkiem wychowujemy nasze pociechy dwujezycznie.pozdrowieniaBpsnie pamietam jakie byly tytuly tych postow gdybys szukala przez wyszukiwarke. cos w rodzaju:czy sa tu mamy mieszkajace za granica, dzieci dwujezyczne, bilingualizm,malzenstwa mieszane itp sporo watkow na ten temat
    • Gość: Meggy Re: Dzieci dwujezyczne IP: *.* 13.06.02, 12:53
      Czesc Kasiu,Mam ten sam problem.Tez chce nauczyc moja coreczke 2 jezykow:polskiego i holenderskiego. Moim mezem jest Holender i mowi do dziecka w swoim jezyku, a ja w swoim. Gdzies czytalam, ze to jest najlepsza metoda w wychowywaniu dzieci 2-jezycznych, osiaga najlepsze rezultaty. Oczywiscie zdaza mi sie mowic do niej po holendersku, a mojemu mezowi lamanym polskim, ale ogolnie to mowimy do niej w naszych ojczystych jezykach. Co do porozumiewania sie z dzieckiem w gronie znajomych i rodziny, to tez nie wiem co robic. Szczerze mowiac nie zastanawialam sie jeszcze nad tym, bo moja Megan ma dopiero 5 miesiecy :) i jeszcze troche wody uplynie zanim zacznie mowic, ale tez chcialabym wiedziec jakie rozwiazanie jest najlepsze :what:Nie martw sie, napewno jakies wyjscie znajdziemy :)Pozdrawiam.
    • Gość: KasiaD. Re: Dzieci dwujezyczne - do Bogusi IP: *.* 13.06.02, 21:26
      Bogusiu,Dzieki za wyjasnienie. Probowalam Ci wyslac wiadomosc na priva, ale nie wyszlo, wiec pisze tutaj.Ja rowniez mieszkam w Anglii - okolice Beckenham/Bromley. A Ty? Pozdrawiam,Kasia
      • Gość: 171176 Re: Dzieci dwujezyczne IP: *.* 14.06.02, 14:36
        Witam,emamy,ktore mieszkaja poza granicami Polski,i te w granicach ;)Ja takze mam taki problem,ale w sumie nie robie sobie z tego problemu.Moj Daniel ma juz 2 lata i 3 miesiace.Zaczyna mowic,i powtarza wszystko,co sie do Niego powie.Oboje z mezem mowimy do Niego po polsku,a tesciowie po niemiecku(mieszkamy w Niemczech)Polskiego sie nauczy w domu od nas...a niemieckiego w przedszkolu.Oglada bajki niemieckie slucha a dzieci w tym wieku bardzo szybko sie ucza...Jak cos mowi to i tak i tak,zalezy jak mu jest jakies slowo latwiej powiedziec.Znajomych mamy polakow,wiec po polsku napewno maly sie nauczy.A niemiecki sam wejdzie jak pojdzie miedzy dzieci.Takze sie nie martwcie,najwazniejsze ,zebyscie uczyly polskiegosmile Ten obcy jezyk wejdzie jak sie przebyw miedzy ludzmi..Pozdrawiam.Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka