Dodaj do ulubionych

Chleb a starsze niemowlę

IP: *.* 16.08.02, 09:36
Cześć DziewczynyOstatnio usłyszałam, że jedzenie chleba przez niemowlęta może doprowadzić do alergii. Wprawdzie wiadomo, że w pieczywie są spulchniacze i koserwanty, ale od babć zwłaszcza słyszę, żeby dawać dziecku do gryzienia skórkę od chleba, bo jest to dobry masaż dla dziąseł. Daję małej (11m-cy) od ok. miesiąca chlebek pokrojony w kostkę z czymś (np. z żółtkiem) i Hania się nim zajada. Ponieważ mamy problem z alergią, może to jest przyczyna ?Co o tym myślicie?POzdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Chleb a starsze niemowlę IP: *.* 16.08.02, 10:41
      Z tego co czytałam w "mądrych " książkach to i chlebek i jajko może być przyczyną alergii.Jeśli w rodzinie jest ktoś kto jest właśnie na te produkty uczulony to bardzo prawdopodobne że Twoje dziecko jest też uczulone.W takim wypadku zaleca się nie podawanie takiemu dziecku chleba (glutenu, czyli np. też kaszy mannej) do roku a potem znowu próba.Mój mały (prawie 11 mies.)jest uczulony na żółtko i zaraz jak zje to mu na buzi wyskakują czerwone krosteczki, które leczymy miesiąc i znowu mnie podkusi żeby znowu spróbować mu dać jajko w nadziei że już mu przeszła alergia i znowu ta sama historia.Do gryzienia dawaj dziecku biszkopty bezglutenowe i chrupki też dobrze masuja dziąsełka.I odstaw najpierw żółtko i zobacz czy przynoisło to pozytywny efekt, a jak nie to potem chleb.Pozdrawiam Lyszka i Patyk,który chlebek je ale jaj nie ( :) )
      • Gość: guest Re: Chleb a starsze niemowlę IP: *.* 16.08.02, 15:18
        Odstawianie zoltka i jednoczesne podawanie biszkoptow, chocby bezglutenowych, jest ciut bez sensu - bialko bardziej uczula niz zoltko.Pozdrawiam
        • Gość: kasiap. Re: Chleb a starsze niemowle˛ IP: *.* 16.08.02, 16:46
          W zwiazku z coraz czesciej wystepujaca alergia lekarze zalecaja nie podawanie glutenu i jajek co najmniej do 1 roku zycia, u dzieci z epizodami alergicznymi podaje sie pozniej (im pozniej tym lepiej), a u dzieci ze stwierdzona alergia nawet na inne produkty podaje sie bardzo pozno lub wcale, nawet i przez cale zycie (jezli wiadomo, ze dokladnie na te dany produkt dziecko jest uczulone) - chociaz pilnowana (dieta, leczenie) nietolerancja pokarmu potrafi sie cofnac (na szczescie), wiec nie wolno obciazac organizmu dziecka (ktore ma objawy, niewazne na co) potencjalnymi alergenami bo wtedy to dopiero sie zacznie marsz alergiczny!Pozdrawiam i zycze zdrowiaKaska
          • Gość: guest Re: Chleb a starsze niemowle˛ IP: *.* 16.08.02, 21:31
            Jeżeli coś źle napisałam to sorry.Nie jestem specem od alergii...Moje dziecko nie może jeść jajek a chleb jak się okazało toleruje.Niemniej lekarka z przychodni powiedziała mi że nawet jak nie będzie mógł jeść chleba to biszkopty bezglutenowe mu nie powinny szkodzić.Dlatego tak napisałam...Najlepiej to chyba wybrać się do lekarza i samej "eksperymentować" co wywołuje objawy. Pozdrawiam Lyszka i Patyk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka