Dodaj do ulubionych

podawanie leków

IP: *.* 04.09.02, 09:16
W jaki sposób podać siedmiomiesięcznemu dziecku lek w płynie? Moje dziecko za nic na świecie nie chce otworzyć buzi a jak już się to uda i podam mu lek to wymusza wymioty. Prosze pomużcie! Ola.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: podawanie leków IP: *.* 04.09.02, 10:23
      Podobno można dostać w aptekach taką specjalną strzykaweczkę do podawania leków małym dzieciom. Ja stosowałam zwykłą strzykawką o dość szerokiej końcówce. Lek trzeba wstrzykiwać do buzi pomału (by dziecko się nie zakrzusiło), najlepiej w kąciku ust i kierować strumień na policzek, a nie prosto do gardła.Życzę powodzenia
    • Gość: guest Re: podawanie leków IP: *.* 04.09.02, 10:23
      Spróbuj podać strzykawką.Ja na szczęście nie mam takich problemów. Życzę powodzenia.
      • Gość: k.ola Re: podawanie leków IP: *.* 04.09.02, 10:38
        Niestety strzykawką też nie da rady. Od dwóch dni próbuję i za każdym razem albo wszystko wypluwa albo wymiotuje.
        • Gość: guest Re: podawanie leków IP: *.* 04.09.02, 10:49
          Niestety nie wiem co Ci w takim wypadku doradzić
          • Gość: Małgosia.K Re: podawanie leków IP: *.* 04.09.02, 11:03
            Moja Karolina też jak trzeba było podawać leki to wypluwała i nawet wymiotowała. Próbowałam jej dawać łyżeczką (trochę na siłę, bo inaczej się nie dało) można zatkać troszkę nosek, aby dziecko łyknęło. :)Jak nic ci nie skutkuje to proponuję pójść jeszcze raz do lekarza i niech przepisze jakiś inny lek, który dziecko nie będzie zwracać.(może ten jest bardzo niesmaczny) Ja tak zrobiłam, lekarz przepisał inny lek i Karolina go łykała. :hap: Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i łatwego łykania leków, choć nie zawsze się to udaje z małymi dziećmi. :benetton: :benetton: :benetton:
            • Gość: k.ola Re: podawanie leków IP: *.* 04.09.02, 11:29
              Wielkie dzieki. Spróbuje z noskiem, może poskutkuje. Pozdrawiam,K.ola
              • Gość: olaz Re: podawanie leków IP: *.* 04.09.02, 11:53
                Niektóre leki można rozmieszć z niewielką (taką by dziecko na pewno wypiło odrazu calość) ilością mleka lub herbatki. To czasem pomaga. Zapytaj lekarza czy w wypadku tego co podajesz można tak zrobić.Powodzenia Ola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka