Gość: guest IP: *.* 04.09.02, 09:16 W jaki sposób podać siedmiomiesięcznemu dziecku lek w płynie? Moje dziecko za nic na świecie nie chce otworzyć buzi a jak już się to uda i podam mu lek to wymusza wymioty. Prosze pomużcie! Ola. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: podawanie leków IP: *.* 04.09.02, 10:23 Podobno można dostać w aptekach taką specjalną strzykaweczkę do podawania leków małym dzieciom. Ja stosowałam zwykłą strzykawką o dość szerokiej końcówce. Lek trzeba wstrzykiwać do buzi pomału (by dziecko się nie zakrzusiło), najlepiej w kąciku ust i kierować strumień na policzek, a nie prosto do gardła.Życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: podawanie leków IP: *.* 04.09.02, 10:23 Spróbuj podać strzykawką.Ja na szczęście nie mam takich problemów. Życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k.ola Re: podawanie leków IP: *.* 04.09.02, 10:38 Niestety strzykawką też nie da rady. Od dwóch dni próbuję i za każdym razem albo wszystko wypluwa albo wymiotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: podawanie leków IP: *.* 04.09.02, 10:49 Niestety nie wiem co Ci w takim wypadku doradzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia.K Re: podawanie leków IP: *.* 04.09.02, 11:03 Moja Karolina też jak trzeba było podawać leki to wypluwała i nawet wymiotowała. Próbowałam jej dawać łyżeczką (trochę na siłę, bo inaczej się nie dało) można zatkać troszkę nosek, aby dziecko łyknęło. Jak nic ci nie skutkuje to proponuję pójść jeszcze raz do lekarza i niech przepisze jakiś inny lek, który dziecko nie będzie zwracać.(może ten jest bardzo niesmaczny) Ja tak zrobiłam, lekarz przepisał inny lek i Karolina go łykała. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i łatwego łykania leków, choć nie zawsze się to udaje z małymi dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k.ola Re: podawanie leków IP: *.* 04.09.02, 11:29 Wielkie dzieki. Spróbuje z noskiem, może poskutkuje. Pozdrawiam,K.ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaz Re: podawanie leków IP: *.* 04.09.02, 11:53 Niektóre leki można rozmieszć z niewielką (taką by dziecko na pewno wypiło odrazu calość) ilością mleka lub herbatki. To czasem pomaga. Zapytaj lekarza czy w wypadku tego co podajesz można tak zrobić.Powodzenia Ola Odpowiedz Link Zgłoś