Dodaj do ulubionych

BANK SUPER PRZEDSZKOLI

IP: *.* 09.10.02, 11:54
Jestem mamą 3,5-letniego Przemusia, który w tym roku miał pójść do przedzkola, tzn poszedł, ale szybko stamtąd uciekliśmy, bo nawet w połowie nie było ono tym czego szukaliśmy. Ani odpowiednie podejście do dzieci(brak zrozumienia, najważniejsza dyscyplina ), ani dobra opieka, duże grupy, małe pokoiki itd itp. Na szczęście szybko sie zorientowałam, że Przemka trzeba jak najszybciej zabrać z tego miejsca aby nie miał jakiegoś urazu do przedszkola. Nadal więc zostaje z Babcią , choć ja chciałam aby chodził, chodziaż na 3 -4 godziny do fajnego, wesołego i bezpiecznego przedszkola, gdzie mógłby się nauczyć wiecej pozytecznych rzeczy niż w domu. Teraz jest OK, ale za rok, dwa znowu będziemy szukać. A teraz do rzeczy. Pewnie wiele z Was, Drogie Mamusie, ma podobne doświadczenia jak my, ale też na pewno znacie takie właśnie wymarzone przez nas i nasze dzieci przedszkola. Mam propozycję stwórzmy więc BANK SUPER PRZEDSZKOLI nie tylko dla mnie dla nas wszystkich, dzielcie sie informacjami gdzie nasze dzieci mogą być szczęśliwe bez mamy i taty i opisujcie te miejsca. Aby później łatwiej było szukać takich info proponuję wpisywać w temacie, lub na początku postu nazwę miejscowości lub województwo, gdzie przedszkole się znajduje. Dziękuję z góry i pozdrawiam bardzo gorąco Basia
Obserwuj wątek
    • Gość: kkk Re: BANK SUPER PRZEDSZKOLI - Kraków IP: *.* 11.10.02, 12:35
      Basiu, dlaczego wszyscy milczą? Czyżby mamy nie przejmowały się, gdzie zostawiają swoje dzieci, kiedy same idą do pracy? (to prowokacja, oczywiście, drogie mamy!). Bardzo podoba mi się pomysł banku super przedszkoli. Co prawda nie zawsze to, co dla jednej mamy będzie fajne, drugiej też się spodoba, ale spróbować warto! My szukaliśmy fajnego przedszkola państwowego w Krakowie dla dwójki naszych maluchów, trzyletniej Zosi i pięcioletniego Antka. Znaleźliśmy takie na Salwatorze,w budynkach klasztoru ss. Norbertanek. Stare mury, stare drzewa, tuż obok Wisła i Rudawa, bezpieczny, cichy zakątek. Przedszkola nie prowadzą siostry, one tylko wynajmują pomieszczenia. Zalety: małe grupy i w ogóle mało dzieci w całym przedszkolu. Duże sale do zabawy, sala gimnastyczna. Bardzo miły i kompetentny personel, naprawdę potrafią czule zająć się maluszkami i trochę bardziej wymagająco starszakami. W przedszkolu są dodatkowe zajęcia: angielski, rytmika, taniec towarzyski i religia. Poza rytmiką wszystkie są nieobowiązkowe. Angielski i taniec prowadzą nauczyciele ze szkół językowych i tanecznych, a nie przypadkowe osoby. Starszaki mają dużo interesujących wyjść: do pracowni ceramiki, do pracowni baniek choinkowych(będą mogli sami pomalować swoją bańkę na Boże Narodzenie) i inne. Poza tym spacery - marzenie! Obok jest przecież Kopiec Kościuszki i wzgórze św. Bronisławy, ostatnio maszerowali bulwarami wiślanymi na Wawel. Nikt nie zmusza dzieci do jedzenia, panie chętnie wprowadzają drobne korekty do jadłospisów. Np. Antoś nie pije mleka, rano dostaje więc herbatę. Nie lubi też jarzyn w zupie, więc pani w kuchni jego porcję miksuje!!!! Do sosu chrzanowego dodaje maleńko chrzanu, bo Antek zbyt chrzanowego nie jada!! I to nie są nasze fanaberie, tylko reakcja na Antkowe kaprysy przy stole. Przedszkole - marzenie.Są też oczywiście minusy. Największym jest niewątpliwie maleńki ogródek, zdecydowanie za mały na pięćdziesiątkę przedszkolaków. A w nim dzieciaki spędzają większość czasu na świerzym powietrzu. Szkoda, szkoda. Innym minusem jest dość ubogi wygląd przedszkola. Jest w nim czyściutko i schludnie, ale trochę biednie. Acha, no i dzieciaki nie myją zębów. To chyba tyle. My zdecydowaliśmy, że plusy przeważają nad minusami i posłaliśmy nasze dzieci właśnie tam. W końcu atmosfera jest ważniejsza niż najpiękniejsze nawet zabawki... Pozdrawiam , kasiak
      • Gość: guest Re: BANK SUPER PRZEDSZKOLI - Kraków IP: *.* 11.10.02, 13:02
        Kasiu, czy to jest przedszkole tzw. państwowe? Bo brzmi rzeczywicie pięknie... W jakich godzinach mogą tam przebywać dzieci? Do takiego przedszkola byłabym gotowa nawet wozić swoje dzieci z Huty...pozdrawiam dorota
        • Gość: magda0 Re: BANK SUPER PRZEDSZKOLI - Warszawa IP: *.* 11.10.02, 17:32
          Przedszkole z programem autorskim opartym na pedagogice waldorfskiej przy ul. C. Sniegockiej. Problem w tym , ze bardzo trudno tam sie dostac, rodzice uczestnicza w zyciu przedszkola, nikt nie zmusza dzieci do jedzenia, mozliwe sa roznego rodzaju diety, oczywiscie przy pomocy rodzicow, zawsze dzieci wychodza na dwor, ucza samodzielnosci i bardzo duzo zwiazkow z natura, zabawki np. z drewna, duzo ciekawych doswiadczen np. pieczenie chleba, gdzi eteraz dziecko moze zobaczyc jak to zie robi, szkoda tylko ze tak malo dzieci tam moga przyjac.
          • Gość: guest Re: BANK SUPER PRZEDSZKOLI - Warszawa IP: *.* 14.10.02, 21:29
            Cześć Magdo i pozostałe dziewczyny!Super pomysł z tym bankiem przedszkoli. Ja jeszcze proponuję, żeby, opisując przedszkole, podawać jakieś dane adresowe, telefon, czy coś takiego.Pozdrawiam,Marzenka
          • Gość: guest Re: magdoO IP: *.* 15.10.02, 10:58
            Gdzie jest to przedszkole -w jakiej dzielnicy?A może wieci o przedszkolu, gdzie można zaprowadzić dziecko młodsze na kilka godzin?Dzięki.
            • Gość: guest Re: magdoO IP: *.* 15.10.02, 11:34
              Chodzi Ci o Warszawe? W "Akademii Usmiechu", w grupie mojego syna (maluchy) jest jeden chlopiec, ktory ma 2,5 roku i jest prowadzony wedlug indywidualnego programu. Tel. do Akademii 834 65 12. O samym przedszkolu pisalam w tym watku.
          • Gość: karolinak-s Re: BANK SUPER PRZEDSZKOLI - Warszawa IP: *.* 23.11.02, 18:42
            tyle, ze panie nie radza sobie zupelnie z dziecmi o silnej osobowosci lub z indywidualnosciami i kaza je mamom odbierac po czterech godzinach, o co nie zawsze chodzi w przedszkolu. Moim zdaniem to nie jest przedszkole dla pracujacych mam.
            • Gość: guest Re: BANK SUPER PRZEDSZKOLI - Warszawa IP: *.* 27.11.02, 12:32
              karola napisała/ł:> tyle, ze panie nie radza sobie zupelnie z dziecmi o silnej osobowosci lub z indywidualnosciami i kaza je mamom odbierac po czterech godzinach, o co nie zawsze chodzi w przedszkolu. Moim zdaniem to nie jest przedszkole dla pracujacych mam.Czy to było o przedszkolu "Akademia Uśmiechu" na Lindego? I czy jest to powszechna praktyka w tym przedszkolu?Zamierzam zapisać córkę do przedszkola niedaleko domu(nowopowstajace pzedszkole tej sieci na ul.Krochmalnej) i ciągle się waham.Pozdr.Grażka
              • Gość: b.suleiman Re: BANK SUPER PRZEDSZKOLI - Warszawa IP: *.* 30.11.02, 17:00
                Szczerze mowiac nie wiem czy dotyczylo to Akademii Usmiechu. Ja po 3 miesiacach jestem z tego przedszkola bardzo zadowolona, a najwazniejsze dla mnie jest to, ze zadowolone jest moje dziecko. BArdzo duzo sie przez ten czas nauczyl, program realizowany jest solidnie, rodzice na biezaco informowani sa o postepach dziecka, zachowaniu itd. Nie ma problemu jesli chodzi o kontakt z wychowawcami i kierownictwem. Wiec nie rozumiem tego komentarza pod moim postem, moze to byla pomylka. Jak chcesz, to pisz do mnie na priva.
        • Gość: guest Re: BANK SUPER PRZEDSZKOLI - Kraków IP: *.* 14.10.02, 14:57
          Witaj, Doroto!Tak, to najzwyklejsze przedszkole państwowe. Nazywa się co prawda "samorządowe", ale to dlatego, że utrzymuje go miasto. Dzieci można przyprowadzić już o 6.30, ale panie wychowawczynie są dopiero od 8.00. Co do zabierania maluchów do domu, to można to robić już od obiadu, czyli od 12.30 - 13.00 aż do 16.30. Przedszkole ma numer 76 i jest filią większego przedszkola przy ul. Emaus. Tam mają super ogród dla dzieci i dużo więcej zajęć dodatkowych, ale nie jest tak kameralnie...A to mieści się przy ul. Kościuszki, ale nie pamiętam numeru. Telefon 42261 08. Ostatnio sama pani dyrektor (!) czytała nam przez telefon jadłospis na następny dzień, bo zapomnieliśmy go sprawdzić.Tam wszystko jest jakieś takie... naturalne. Pozdrawiam, Kasia
    • Gość: luna Re: BANK SUPER PRZEDSZKOLI - Poznań IP: *.* 11.10.02, 22:48
      ja polecam panstwowe przedszkole nr 144 "Wesola Gromada". Osiedle Czecha.Corka chodzi tam od roku. Panie sa przemile i bardzo sympatyczne. Nie ma ogladania bajek na video (a panie w tym czasie na kawce), jest czytanie dzieciom ksiazeczek, rozne konkursy, zabawy, proste doswiadczenia fizyczne (np. krystalizacja soli czy zabawa z lusterkiem i parą). Co rusz przynosze do przedszkola a to starą ponczoche i wate, bo robia lalki, a to wydmuszki, a to rzezuche, kasztany, zoledzie, panie tak wymyslaja zajecia dzieciom, ze sama jestem zszokowana. Sa spacery, co jakis czas sa przedstawienia teatralne, wypady do muzeow, do palmiarni, do zoo, spotkania z roznymi ludzmi (np. lesniczym, pracownikiem zoo, magikiem). Sa spotkania z Gwiazdorem, balik, spotkania z okazji Dnia Babci i dziadka, z okazji Dnia Matki i Ojca byl festyn, dzieciaki i rodzice (oraz Panie) w ogrodku przedszkolnym wspolnie sie bawili po wystepach. Juz nawet wszystkiego nie pamietam. W przyszlym tygodniu grupa corki, albo i nawet cale przedszkole bedzie obchodzic Dzien Kubusia Puchatka. Nie wiem dokladnie o co chodzi,ale maja przyjsc ubrane na pomaranczowo-czerwono. Zajecia dodatkowe to angielski, rytmika, religia tez jest. Organizowane sa zajecia na basenie, takze nauka jazdy na nartach na Malta Ski. Dodatkowe zajecia sa oczywiscie platne i oprocz rytmiki nieobowiazkoweCorka jest niejadkiem w dodatku wybrzydzajacym. Nie bylo problemu, zeby np. nie smarowac jej chleba maslem, albo dawac ziemniaki bez sosu. Albo zamiast sokow- wode mineralna. Pani na zebraniu zapisala sobie sugestie rodzicow czego nie maja jesc ich dzieci (np. jedna matka nie zyczyla sobie, zeby jej synek pil mleko). Nie zmusza sie dzieci do jedzenia, jesli czegos nie lubia.Z okazji urodzin czy imienin dziecko moze przyniesc slodycze dla grupy. Wtedy taka uroczystosc obchodzona jest w grupie. Dzieci przygotowuja jakis prezent dla solenizanta czy jubilata. Jest to cos zrobionego wlasnorecznie. Np. corka dostala wyklejanke formatu A3, na ktorej przyklejone byly kwiatki pokolorowane i powycinane przez wszystkie dzieci z grupy. Do tego Pani wypisala zyczenia. Jest skladanie zyczen, spiewanie "sto lat" i tance.Lezakowanie jest tylko w 3-latkach, wszystkie dzieci leza, ale spac nie musza, puszczana jest z magnetofonu cichuko bajeczka lub np. szum morza.Plusem dla mnie jest tez to, ze nie trzeba dostarczac wlasnej poscieli czy recznika. Wszystko jest przedszkolne. Ponosi sie tylko chyba 2 zl. miesiecznie oplate za pranie.Jeju, nie wiem juz co jeszcze moglabym napisac. Moze to wszystko, co wyzej napisalam to standard. W kazdym razie ja jestem zachwycona przedszkolem. Wybralam je dlatego, ze znajduje sie najblizej naszego domu, ale naprawde jestem zadowolona.Najbardziej ubolewamy (corka oraz maz i ja), gdy corka jest chora i nie moze isc do przedszkola.Minusow wlasciwie nie widze zadnych.Pozdrawiam
    • Gość: b.suleiman Re: BANK SUPER PRZEDSZKOLI-WARSZAWA IP: *.* 15.10.02, 08:24
      Moj syn rozpoczal swoja "edukacje" w tym roku w "Akademii Usmiechu", przy ul. Lindego. Bardzo sobie to przedszkole chwalimy. Doszlo do tego, ze czekam na syna 0,5 godz., bo nie chce stamtad wyjsc. Grupy sa male ok. 12-14-oro dzieci, samo przedszkole kameralne, bogaty program NAUKI PRZEZ ZABAWE (pisze duzymi literami, zeby znowu niektore Mamy nie zarzucily mi, ze namawiam dzieci do wyscigu po wiedze). Jedyny moze minus, to dosc wysoki koszt, bo wychodzi miesiecznie ok. 800 zl. My jestesmy zadowoleni i moge to przedszkole polecic.Tel: 834 65 12. Pozdrawiam
      • Gość: guest Re: BANK SUPER PRZEDSZKOLI-WARSZAWA IP: *.* 16.10.02, 17:15
        Moja sześcioletnia córka już trzeci rok uczęszcza do przedszkola "Słoneczko" na ul. Płomyka 13 ( Warszawa Włochy tel. 863-98-80). Osobiście jestem zadowolona z tego przedszkola. Widzę, że mała robi postępy i zaczeła je robić już od pierwszych dni w przedszkolu. W "Słoneczku" dzieci uczą się angielskiego, mają zajęcia z rytmiki, kilka razy w roku wyjeżdżają na wycieczki, ciągle mają gościnne występy aktorów teatralnych ( w tym roku są prowadzone jakieś zajęcia teatralne), chętni mogli uczęśzczać na basen.... a najistotniejsze dla mnie jest to że przedszkole jest czynne do 18:00. Jedyny minus to opłaty miesięczne - w tej chwili 700 zł.
      • Gość: guest Re: BANK SUPER PRZEDSZKOLI-WARSZAWA IP: *.* 20.11.02, 16:33
        Zamierzam posłać córkę do przedszkola "Akademia Uśmiechu" w Warszawie na Popiełuszki 16. Mam pytanie do mam, które mają tam swoje dzieci lub mam "absolwentów". Czy rzeczywiście jest ono takie dobre i wszechstronnie rozwijające? Jeśli tak to na czym polega ta jego wyjątkowość? Jak radzą sobie dzieci po tym przedszkolu w szkole? Czy nie są już na początku drogi szkolnej znudzone bo przewyższają poziomem inne dzieci?Nie chciałabym przy wyborze przedszkola dla swojej Oli przegiąć w żadną stronę. Proszę o radę.Pozdr.Grazka
        • Gość: b.suleiman Re: BANK SUPER PRZEDSZKOLI-WARSZAWA IP: *.* 30.11.02, 17:04
          Grabed, jak juz proponowalam wyzej, napisz na priva jesli chcesz. Pozdrawiam
    • Gość: 20001222 Re: BANK SUPER PRZEDSZKOLI IP: *.* 17.10.02, 09:17
      Jak widać co dobre to drogo kosztuje. Pomysł dobry, popieram i przyłączam się.Chciałabym w przyszłym roku od września też posłać moją córeczke do przedszkola i to dobrego.PozdrowieniaKasia
    • Gość: plepla Re: BANK SUPER PRZEDSZKOLI - Gdańsk IP: *.* 17.10.02, 10:26
      Kochane!Gdańsk-Przymorze, ul. Arkońska - "zwykłe" państwowe (a może samorządowe?) przeszkole, które mogę polecic Wam z całego serca. Nie jest to przedszkole idealne (o tym na końcu, ale moje dziecko było w nim ... szczęśliwe.Grupy są dośc duże (do 25 dzieciaczków) ale opiekuje się nim 2-3 panie (2 przedkolanki + opiekunka). W przedszkolu są 4 grupy (Smerfy, Biedronki, Motylki i ??? nie pamiętam), a w każdej gruoie dzieci w wielu 3-6 lat. Na początku trochę mie to zdziwiło, ale jak zobaczyłam jak starszaki opekują się maluszkami, a te małe biorą przykład z dużych przestałam mieć zastrzeżenia.Panie są bardzo kreatywne (nie ma siedzienia przed TV). Dzieci chodzą do straży, na pocztę, na uniwersytet itp. Wyjeżdzają wiosną na wycieczkę. Organizowane są festyny, zabawy, przyjeżdża tatrzyk ... Dzieje się też wiele innych rzeczy, o których pewnie zapomniałam napisać.Dzieci nie są zmuszane do jedzenia, które jest bardzo smaczne (nie chciałam wierzyć ile mój domowy niejadek potrafi "wciągnąć" w przedszkolu). Panie bez problemów przestrzegają diety bezmlecznej i innych nietypowych próśb żywieniowych.W przedszkolu dzieci nie muszą leżakować (!!!). Jest taka specjalna sala - sypialna, gdzie dzeci które są zmęczone (lub których rodzice wyraźnie życzą sobie aby dzecko leżakowało)odpoczywają (śpią) pod opieką opiekunki.Jest wiele dodatkowych zajęć - oprócz rytmiki - odpłatnych tj. angielski, korekcyjna, logopedia i tzw. zajęcia rozwijające (na których dzieci przez muzykę, plastykę itp wyrażają siebie - przedstawiają stwoje strachy i radości ...Przedszkole posiada duży plac zabaw.Czas mnie goni - muszę kończyć - więc jeszcze podstawowy minus - stary budynek przedszkolny - sukcesywnie remontowane, ale ... Od przyszłego roku chcę posłać tam córcię (będzie miała dwa i pół roku - mam nadzieję, że jej się spodoba).To się wypisałam.Plepla (mama starego 7latka i Małej 21 miesięczniaczki)
      • Gość: sandraw Jak dobrze że tu jeteś, plepla IP: *.* 23.11.02, 00:29
        Moja Martunia w grudniu kończy 2 latka, a we wrześniu planujemu dać ją do przedszkola. Twoja porada oczywiście jest nam baaardzo pomocna, bo niestety nie znam zbyt dużo dzieciaczków zadowolonych z przedszkola... A my możemy nawet dowozić. może się spotkamy w przedszkolu?Papa
        • Gość: guest Re: Jak dobrze że tu jeteś, plepla IP: *.* 27.11.02, 10:44
          Sandro! Może się spotkamy we wrześniu ... jeśli tylko moja Mała zechce korzystać z toalety (obecnie w naszym domu królują nadal Pamersy), jeść samodzielnie (niby potrafi, ale ponieważ jest niejadkiem, "biegam za nią z łyżeczką") itp. Jeśli uda nam się rozwiązać powyższe problemy do września, a my (rodzice) pogodzimy się wstępnie z ciagłymi chorobami w pierwszym roku przedszkolakowania to moja wówczas 2,5 letnia Daga będzie Motylkiem (do tej grupy chodził wcześniej mój syn).Papa Plepla
    • Gość: kasiap. Re: BANK SUPER PRZEDSZKOLI - przedszkole dla alergikow -Warszawa IP: *.* 23.11.02, 18:54
      Przedszkole dla alergikow i dzieci bez alergii - chodzi tam Dwojka moich dzieci chodzi do przedszkola - Leonarda 6/8 (od Zytniej) na Woli, tel. 632-10-26. na poczatku tego roku spotkaly nas male zawirowania i zaczelam watpic w moja milosc do tego przedszkola (czemu dalam wyraz w moich postach), ale blyskawicznie zostalo to naprawione i wszystko wrocilo do stnu poprzedniego, czyli idealnego!baaaardzo polecam, szczegolnie dzieciom alergicznym - dbaja o nie suuuper, nie zdarzylo sie zeby pojawila sie jakas wysypka (bledy dietetyczne zaraz widac na skorze). zapraszam osoby zainteresowane po szczegoly(na forum lub na priva)Kaskaps. I chce jeszcze powiedziec, ze dojazdy, ktorych boi sie wiele mam nie sa takie straszne!!! Sama dojezdzam, teraz juz z dwojka, a umieralam z niepokoju!!! Pare przystankow w Warszawie to nic, dla taaakiego przedszkola warto!!!
      • Gość: guest Re: BANK SUPER PRZEDSZKOLI - Krakwow IP: *.* 25.11.02, 20:40
        Dziewczyny,Moj 3 latek chodzi walasnie do przedszkola przy Emaus 76 w Krakowie.Jest tam super jesli chodzi o strone "artystyczna". Nawet u maluchow jest lepienie z gliny, pozatym codziennie pani wystawia nowe prace dzieci, robione rozna technika, nawet kolorowym sprejem. Pozatym bardzo duzy ogrod, angielski od 4 lat, taniec towarzyski od 5 i wyjscia do pracowni ceramiki dla starszakow. Ale ja powiedzialabym, ze jest to super przedszkole dla starszych dzieci,od co najmniej sredniakow. dzieci w grupie jest 30 i podejrzewam ze tubyl problem jesli chodzi o zaklimatyzowanie sie mojego malucha, bo wczesniej mial tylko dla siebie b. oddana nianie.A nieudalo mi sie poslac go do przedszkola o ktorym marzylam tj. Waldorfowskie przedszkole na ul.K.Jadwigi przwie przy Chelmie. Tam nie ma podzialu na grupy. Jest tylko 20 dzieci wiec co roku przyjmowanych jest tylko kilka.Filozofia Wasldorfowska to wychowanie w z natura . Dzieci nie maja normalnych zabawek, tylko np. drewniane, pacynki, same b. duzo wykonuja pobudza ich wyobraznie. Polecam ale tam trzeba sie starac przynajmnie na rok wczesniejpozdrawiamAsia
        • Gość: guest Re: BANK SUPER PRZEDSZKOLI - Krakwow IP: *.* 27.11.02, 08:50
          Przedszkola przy Kr. Jadwigi juz nie ma. Zostalo przeniesione na os. Kurdwanów, a dotychczas prowdzący go, zrezygnowali. Żle się tam porobiło ostatnio...głównie za sprawą rodziców, niestety. Dla dzieci....szkoda, szkoda.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka