Dodaj do ulubionych

Szczupłe dziecko

IP: *.* 14.03.03, 13:07
Witajcie! Mój 14-miesięczny brzdąc Antoś waży tylko 10 kg. i jest naprawdę drobniutki( mama drobna, tata słusznych rozmiarów). Oczywiście mój synek nie jest fanem jedzenia a do tego jest alegikiem. Ja sama przez całe życie byłam chuda i strasznie się przez to w dzieciństwie nasłuchałam niemiłych komentarzy od rówieśników i dorosłych, nie mówiąc o lekarzach i pielęgniarkach, w czasie kontrolnych badań w szkole... brrrrrr. nieżle się nacierpiałam tak naprawdę. No a teraz jak patrzę na mojego "grubaska" to jakoś nie mogę się pogodzić z jego szczupłością , nie chce, aby i on powtórzył podobną historię.Zauważyłam, że już teraz żle reaguje na komentarze typu" ale szczuplaczek, drobina" itd. Czy są tu na forum jakieś inne mamy drobnych dzieci, zpodobnym"fiołem"? Odezwijcie się. Dorota
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 14.03.03, 13:21
      Kochana!Moja mała Julcia ma skonczone 2 latka od wczoraj i waży coś ok 10.5 kg, też ma alergię (na mleko krowie)i jest drobniutka i też słuchamy wiele różnych komentarzy, szczególnie rodzinnych i coż puszczamy sobie mimo uszu... Rozsądna i kompetenta pediatra zleciła nam badania są ok. Apetyt małej kiedyś gorszy teraz jest coraz lepszy (5 posiłków dziennie), nie jest chorowita wręcz przeciwnie "żywe srebro". Sama w jej wieku taka byłam i wyrosłam na małą kobietkę i uważam to raczej za zaletę niż za wadę, kiedyś to nawet szczupła byłam ot, co...
    • Gość: guest Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 14.03.03, 13:40
      moj 14 miesieczny syn tez wazy 10 kg. a do tego ma 92 cm. wzrostu. ja nigdy do chudych sie nie zaliczalam, moj maz natomiast zawsze byl szczuply. Szymcio (syn), nie jest alergikiem,ale ma zawsze cos ciekawszego do zrobienia niz jedzenie, o komentarzach rodzinnych nie bede wspominacpozdrawiam
    • Gość: guest Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 14.03.03, 13:58
      Tez mam Antosia, tylko 2-latka i wazy 11.600 (wiem dokladnie bo ostatnio robilismy bilans, w ktorym wyszlo, ze Antos jest w 10 centylu wagi i pani dr wpisala mu w ksiazeczce "niedowaga"). Szczerze mowiac problem jego wagi towarzyszy mi nieustannie Musze sie strasznie nagimnastykowac zeby cos jadl i nie spalil wszystkiego od razu, bo rusza sie tak, ze nie mozna go dogonic. Ja tez jestem szczupla i synek podobno odzidziczyl to po mnie. Tlumacze sobie racjonalnie, ze to uwarunkowanie genetyczne. Mysle, ze trzeba dziecko obserwowac (czy nie jest ospale itd.), zrobic podstawowe badania (krew, mocz), zeby wykluczyc jakis stan zapalny. Poza tym lekarka poradzila mi, zeby zrobic Antosiowi testy alergiczne z krwi (tez jest alergikiem), ktore moze nie sa wymierne, ale daja jakis obraz, a przy alergii czasem zdarza sie niepelne wchlanianie pokarmow.PozdrawiamEwa
    • Gość: ewaglogow Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 14.03.03, 14:17
      Cześć Dorotko!Chciałabym Cię bardzo pocieszyć.Doskonale wiem,co przeżywasz.Moja Dominika ma roczek i waży 7 kg.Jest alergikiem.Od zmysłów odchodzę,gdy zbliża się pora karmienia.Do zabawiania Niki wciągnięta jest cała moja rodzina.Czasami musi to komicznie wyglądać(tata lata na miotle i takie tam...:).Ważne jest,aby dziecko miało dobre wyniki,było zdrowe i pogodne.Taka własnie jest moja córka.A o komentarzach na temat jej wyglądu nawet nie wspomnę.Udaję,że nie słyszę.Po prostu są takie dzieci.Nie jesteś sama,głowa do góry!!!Gorąco i serdecznie pozdrawiam Ciebie i Twoją słodką pociechę!!!
    • Gość: Behemot Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 14.03.03, 14:31
      Moja córeczka od kiedy skończyła rok zrobiła się straszny niejadek. Teraz ma prawie 2 latka i jest szczupła. Moi bracia i ja też byliśmy chudzi i mieliśmy w karcie wpisane: "niedożywione", ku rozpaczy mamy, która wciskała nam pyszne jedzonko. Myślę, że jeśli dziecko jest zdrowe to należy się z tego cieszyć, nie będzie mieć problemów z otyłością w przyszłości. To jakaś paranoja: dziecko ma być pulchniutkie, ale już od dorosłego wymaga się anorektycznej sylwetki. :hello: Gina
    • Gość: Olena Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 14.03.03, 14:53
      Witaj mamo chudzielca!U mnie jeszcze gorzej - moja córka ma 19 miesięcy i waży... 9,5 kg! Jest maleńka i drobna, ale bardzo wesoła i nie choruje. Miała USG JAMY BRZUSZNEJ i jest OK, ale morfologię ma słabą i pani doktor się niepokoi. Będziemy więc wkrótce robić badania (nie wiem jeszcze jakie)i mam ją ważyć co miesiąc w poradni. Ja niepokoję się nieco mniej, bo Hania nie przybiera dlatego, że po prostu... nie je, a nie je - bo ciągnie cyca. Namiętnie i uparcie - przed obiadem, zamiast i po. Do tej pory się wzruszałam tym cmokaniem w pierś, głaskaniem itp., ale chyba od jutra zastosuję musztardę do smarowania piersi (słyszałam też o czosnku), bo coś z tym jedzeniem trzeba zrobić.Dodam, że dwoje starszych dzieci to tez chudzaki - zwłaszcza córka (9 lat).Obiady w naszym domu to erie jęków, ale podobno też z mężem byliśmy tacy w dzieciństwie, więc mamy za swoje (teraz mąż ma 180 cm, a ja jem normalnie). Jest więc nadzieja, że z tego się wyrasta, a poza tym, wg nanjowszych doniesień - chudzi zyją dłużej! PozdrawiamOlena
    • Gość: JustynaAdamska Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 14.03.03, 14:54
      cZeść :hello:NO właśnie, moja Totulka ma 11 m-cy, waży coś koło 8 kg,jest drobniutką śliczniutką dziewczyneczką. Jest gdzieś w dole siatek centylowych, (na szczęście proporcjonalnie waga do wzrostu). Żeby było weselej, to je dobrze, ale strasznie się rusza (ma zdaje się uczulenie na mleko dla odmiany...), a przemianę, za przeproszeniem, materii, to ma taką, że ho ho... :craz:Teściowa też twierdzi że w jej wieku dzieci jadają większe porcje i na pewno jak będzie dostawała więcej jeść to urośnie :sarcastic:Ale rodzice nie są ułomkami, tak że jestem dobrej myśli, no chyba że pójdzie w niską ciocię...pozdrawiamjustynaps. MOja przyjaciółka ma synka który od zawsze był chudzielcem, teraz chodzi do szkoły i szaleje, też jest chudy i tak mu pewnie zostanie...
      • Gość: guest Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 14.03.03, 15:09
        Witam ! Moja córeczka ma 10 miesięcy a waży 7kg / pzry wadze urodzeniowej 3500 / , więc dopiero teraz tę wagę podwoiła. Ciągle ją ważymy , jedzenie wmuszamy , i robimy badania . Na razie nic złego nie wykazują , no może tylko kiepsko jest z morfologią. Nie martw się bo dziecko to wyczuwa i źle to wpływa na jego zdrowie. Pozdrawiam wszystkie mamy niejadków.
    • Gość: Ola_Budna Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 14.03.03, 16:11
      Mój synuś ma 18 miesięcy i waży 8850gr. Jest poniżej trzeciego centyla (wagi i wzrostu). Je prawie wszystko co przed nim postawię. Odkąd parę tygodni temu odzwyczailiśmy go od cyca cały czas chodzi za mną i woła "am", żeby dać mu coś do jedzenia. Jest bardzo aktywny. Przemianę materii też ma ho ho. Do tej pory wszystkie badania były ok. Przed nami jeszcze wizyta w klinice endokrynologicznej ale myślę, że ten typ tak ma, a nie jest to żadna choroba. Nie stwierdziliśmy dotąd żadnej alergii (mimo, że je praktycznie wszystko to co my). Być może na wagę wpływa to, że jest bardzo ruchliwy.Trzymajcie się mamy drobnych dzieci.PozdrowieniaOla mama Jasia
    • Gość: guest Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 14.03.03, 17:06
      Cześć Dorota!A już myślałam, że tylko ja spotykam komentarze "ale malutka, jaka drobniutka". Dziś byłam z moją Sarą na comiesięcznym ważeniu i znów usłyszałam "niedowaga 1,5 kg". Sara ma 11 m-cy i waży 8 kg, jest faktycznie drobniutka ale ja i mój mąż do wielkich nie należymy. Przestałam się już martwić bo je dość nieźle, szczególnie uwielbia mięsko a przy tym jest bardzo ruchliwa i silna (szybko usiadła, raczkowała a chodzić zaczęła gdy skończyła 9 m-cy).Poza tym wyniki jakie jej robiliśmy nie wykazały niczego złego. Najważniejsze że jest wesoła i szczęśliwa i chyba ona sama dobrze się z tym czuje. A to przecież najważniejsze! Pozdrawiam Mamy szczuplutkich dzieciIzabela
    • Gość: guest Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 15.03.03, 09:21
      Witaj imienniczko. Nie przejmuj się tak wagą dziecka. Alergicy tak mają. Moja córcia jeszcze na bilansie dwulatka ważyła 10,5 kg. Teraz ma 5 lat i waży 16 kg. A rodzice nie ułomki, mama 175 cm, tata 182! Taka jej uroda. Moim zdaniem wygląda dużo lepiej niż jej okrągłe koleżanki.A moja siostrzenica ma 10 miesięcy i waży 7 kg. Oczywiście też alergik! Jak widzisz, są jeszcze chudsze dzieciaki niż twój skarb.
      • Gość: guest Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 21.03.03, 13:59
        A dlaczego wyglada lepiej, bo jest chuda, czy Twoja ???
    • Gość: guest Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 15.03.03, 15:46
      Dziewczyny... moja Iga waży 8 kg a za 3 miesiące skończy dwa lata. Wyniki badań dobre... Nie zdarza jej się usiedzieć w miejscu spokojnie od czasu kiedy zaczęła chodzić, a miała wtedy 9,5 miesiąca. Nie jest alergiczką, je niemal wyłącznie obiadowe dania, na inne po prostu nie ma ochoty. Wygląda to więc trochę śmiesznie: kotleciki na śniadanie, zupa na II śniadanie i podwieczorek, w międzyczasie obiadek, o kolacji już nawet nie wspomnę... Potrafi "wrąbać" 2 mielone w czasie jednego posiedzenia. Wstaję o 5 rano, żeby zdążyć przed pracą ugotować jej obiady na cały dzień, bo przecież taki straszny z niej chudzielec. A co się nasłucham w przychodni... to moje. Albo te komentarze innych Mam: "o Boże jakie chude dziecko!!!". Pozdrawiam i życzę wytrwałości.
    • Gość: eMisiek Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 15.03.03, 15:54
      Mój synek tydzień temu skończył rok waży 8500 i ma tylko 73 cm wzrostu.Oboje rodzice drobni, alergicy ale dziecko żarłok- zjada 5 posiłków dziennie- jak na razie zaczynamy dopiero wprowadzanie nabiału- dotychczas nie zauważyłam jakichkolwiek objawów alergii- ale może on nie wchłania wszystkiego tak jak powinien?Do tej pory poza katarem 2 razy i biegunka 2-dniowa nie chorował więc nie marwtię się jego niską wagą- a wygląda lepiej niż dzieci-kuleczki
      • Gość: guest Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 21.03.03, 13:54
        Dla kogo twoje dziecko wyglada lepiej, dla Ciebie ???? To nic nowego nie odkrylas, dla kazdej matki jej dziecko jest naj... ale zeby pisac, ze wyglada lepiej od okraglych, bo jest... chude? Jak w ogole mozesz pisac, ze Twoje dziecko wyglada lepiej od innych ???? Jak tak w ogole mozna? Moze pomysl, ze urazilas rodzicow tych "kulek", moze naprawde zaczniesz myslec co wypisujesz? Zanim napisalam ten post przeczytalam wiekszosc Twoich postow na tym forum... potwornie mi Cie zal, tylko nie wiem, czy to ta slawetna lekarska megalomania, czy cos gorszego...
    • Gość: EdyR Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 15.03.03, 23:56
      Skąd ja to wszytsko znam? 14 miesięcy, 75 cm wzrostu, cos ponad 8 kg - ostatnio zrobił się jakby cięższy, mam nadzieję, ze to nie moje pobożne złudzenie. Je jak chce, lubi zupy - całe jego i moje szczęście. No i cyca lubi.A może to jakas paranoja z tymi centylami, skoro tyle dzieciaczków jest drobinkami, a wszystko z nimi w porządku? Może cos jest nie tak z naukowcami, którzy te normy - ku stresie nas,mam - wymyslaja? Po prawie roku przejmowania się, zamierzam się nie dać tym wszytskim "życzliwym" opiniom. Pozdrawiam Was wszytskie i cieszę się, ze nie tylko moje dziecko takie. Ed.
    • Gość: guest Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 16.03.03, 21:39
      Witajcie!Nawet nie wiecie jakie to ważne wiedzieć, że nie jedyny Antoś na świecie takim szczuplaczekiem jest. Dziękuję za odpowiedzi. Wiecie, zastanawia mnie to, dlaczego niektóre dzieci są tzw. "niejadkami". Wykluczając infekcje, anemię, alergię itd. , zauważyłam, że często rodzice takich dzieci, sami byli niejadkami( tak jak u mnie), a to przecież nie dziedziczne .Czy nie jest tak, że dzieci mają na początku różne zapotrzebowanie na jedzonko,np.niektóre 6-miesięczniaki chcą jeść już stałe pokarmy, a inne plują zupą na pół pokoju, ale niejadkami te drugie stają się niejadkami trochę z naszą pomocą. Sami mając etykietkę niejadka napewno doświadczyliśmy i wciskania jedzenia i załamywania rodzicielskich rąk nad nami i to samo( nawet kontrolując się) robimy to z naszymi pociechami: żabawiając przy jedzeniu posiłkując się inwencją całej rodziny, zachęcając do skosztowaniac czegokolwiek, martwiąc się i złoszcząc. Nawet jeżeli trochę przerysowałam codzienne życie z dzieckiem nie będącym fanem jedzenia, to i tak ciekawa jestem waszych opini i przemyśleń, Ale się rozpisałam. dorota
      • Gość: guest Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 17.03.03, 16:12
        Moje dzieciaki były uważane za niejadki.Nie nawialiśmy, nie zabawialiśmy, jadły ile chciały - czyli mało. Były chude (Piotruś ma wpisaną niedowagę). Ale lubiły jeść i bywaly głodne :) Pewnie dlatego, że ich nie zmuszaliśmy do jedzenia. Starsza córa w wieku 5 lat nagle zaczęła jeść więcej, zaczęła szybciej rosnąć i już nikt z lekarzy nie podejrzewa jej ciągle o anemię - jak bywało wcześniej.Myślę, że problem polega na tym, że niektórym dzieciaczkom w pewnych okresach życia wystarcza mniej jedzenia, niż nam się wydaje. A centyle? To tylko średnia statystyczna. Moje akurat nie były z nią zgodne ;) - co nie znaczy, że nie były zdrowe. Ot - inny metabolizm, inne geny od mamy i taty.PozdrawiamJola
      • Gość: MagdalenaCK Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 24.03.03, 15:02
        Fajnie się dowiedzieć że siła nas (rodziców chudzielców).Wiesz Dorota, mnie się wydaje (a nawet wiem to na pewno), że im bardziej my zachęcamy do jedzenia tym bardziej te uparte brzdące jeść nie chcą. Ja opracowałam metodę - jak pluje i odwraca pyszczek koniec jedzenia, choćby zjadła tylko jedną łyżeczkę. Wychodzę z założenia że gdyby była głodna toby jadła. Może jestem wyrodną matką, ale u nas wszelkie wciskania na siłę i pajacowania przy karmieniu odnoszą przeciwny do zamierzonego skutek.Ala jest szczupła ale zdrowa i bardzo ruchliwa, z tych maluchów co to ani minuty nie usiedzą spokojnie. Więc się nie przejmuję a na głupie uwagi nie reaguję. Ma poza tym różne okresy, czasem wcina jak odkurzacz, a czasem nie je prawie nic. A więc dokładnie tak jak my, dorośli. Też niekiedy nie mamy ochoty na jedzenie.Pozdrawiam wszystkie mamy chudzielców, i mamy grubasków oczywiście też. :)Wszystkie dzieci są śliczne.Magda mama Ali - waga poniżej 3 centyla, wzrost powyżej 97.
    • Gość: mawu Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 22.03.03, 17:34
      Słuchaj,moja córka-pierwszoklasistka (w maju kończy 7 lat)waży aż...18 kg i jest dosłownie chuda jak patyk.Dodatkowo prawie wcale nie je mięsa i brak mi już argumentów żeby to zmienić.Ale jak jest naprawdę głodna to zje cały obiad i poprawia jeszcze kanapkami.Fakt,że jest wcześniakiem,może to też ma znaczenie ale ja podobno też byłam okropnym niejadkiem,nie było siły do wmuszenia we mnie czegokolwiek i miałam wpisaną niedowagę.Myślę więc, że to raczej geny,bo tata bardzo szczupły i cała jego rodzina.A skoro wyniki badań są dobre,to najwyżej w przyszłości nie będzie problemów z odchudzaniem!Fakt,że to niejedzenie doprowadza mnie do białej gorączki,zwłaszcza kiedy stoję w kuchni pół dnia a obiad pozostaje nie ruszony!
    • Gość: Martaa Re: Ratunku!!!! IP: *.* 23.03.03, 12:20
      Ratunku!!!!!To ma być szczupłe dziecko??????Nasze ma 22 miesiące i waży 11 kg!!!!!!!Chyba jesteś przewrażliwiona.Też się martwiliśmy ale lekarze twierdzą że jest "wzorcowa".Nie wszystkie dzieci wyglądają jak "pulpeciki", zaznaczam że moja rodzina nie należy do szczupłych.Pozdrawiam
    • Gość: 22 Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 23.03.03, 12:34
      Hej Dorota Troszeczkę wydaje mi się że przesadzasz. Twoje dziecko mieści sie w środkowej skali przybieralnosci na wadzę i ja tu nie widze nic co może zaniepokoić. Ważne jest czy jest zdrowe i jak sie rozwija emocjonalnie. Dla porównania moja Hania ma19 m i waży 9900gr. Jest szczuplutka ale i ja jestem szczupła, zajada z apetytem a że nie jest gubaskiem to tylko sie cieszyć. Dorota myślę że możesz być spokojna
    • Gość: agaNG Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 23.03.03, 15:55
      Moja córcia też ma 14 miesięcy i też waży ok 10kg i w przeciwieństwie do twojego brzdąca na brak apetytu u niej nie narzekam. Jest drobna ale dobrze wygląda (chć mi i jej tatusiowi nic nie brakuje ;) ).Jak pytała ostatnio,zmartwiona o to pediadrę, to powiedział ze jakby tak dalej tyła jak przez pierwszy rok życia to w wieku 20 lat miłaby 200kg. :bounce:Aga
    • Gość: guest Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 25.03.03, 11:35
      I ja się dołączę-córka lat 3-12kg. I może teraz ważyłaby więcej ale w chorobie niewiele co je i wtedy chudnie. Jak wraca do zdrowia to ma duży apetyt i wyrównuje znowu do tych swoich 12 kg. Potem znowu choruje i chudnie , zdrowieje i je do ...12 kg itd..... Zawsze wiosną przybywało jej najwięcej wagi.Lekarka tak bardzo się tym nie przejmuje ale badania zaleciła.Dziś moje koleżanki które w dziecinstwie były większe , grubsze, teraz są mniejsze, o wiele mniejsze niż ja no i grubsze. Nie zaprzeczam że wolałabym aby moja kruszyna byłabyła nieco większym kawałkiem, ale skoro nie jest to poprzez ubranie , kolory staram się aby wyglądała na zgrabną. Nie powinnyśmy ubierać takich szczuplaczków , dot dziewczynki , w ubrania ani za duże, ani za kuse. Moja super wygląda w spodniach dzwonach, bluzka, kamizelka za pupcię, kapelusik, adidaski. Sukienki też lepiej leżą na szczupłych, a także ubieranie wielowarstwowe. A zle w dopasowanych leginsach i bluzce do pasa, w za dużym swetrze, kurtce. Zresztą , takie same zalecenia w modzie jak i u dorosłych.To samo z fryzurką, jak buzia szczupła i włoski liche to fryzurka musi być raczej lużna nie spinana.Mama mnie czesała w kucyki, któr tylko smutno wisiały i sprawiały że wyglądałam tak, że ludziom żal się mnie robiło.Jak zdrowe, to zdrowe i zalecenia jak wyżej .Trzymajcie się.
    • Gość: Aluc Re: Szczupłe dziecko IP: *.* 25.03.03, 12:01
      Gruby waży 9,5 kilo, ma trzynaście miesięcy, i w życiu nie powiedziałabym, że jest szczupły :D może jako typowa zaślepiona miłośćią matka tej jego szczupłości nie wiedzę? :grin:
    • ozzy2122 Re: Szczupłe dziecko 22.04.03, 17:30
      Moja 15 miesięczna Amelka też waży 10 kilo gdy patrze na inne dzieci w jej
      wieku to uwierzyć nie moge że takie grubaski jak pomyśle że w lato wyjde z nią
      na spacer w krutkich spodenkach to już moge sobie wyobrazić spojrzenia innych
      matek że niby nie dożywione czy co jedynie możemy pocieszyć sie tym że póżniej
      nie będzie miała problemów z nadwagą pozdrawiam
      • libra.alicja Re: Szczupłe dziecko 22.04.03, 20:17
        Moja Basia ma prawie 18 miesięcy i waży niecałe 10 kg. Wcale się nie przejmuję
        spojrzeniami innych matek, jak pisze Ozzy, nie będziemy też wstydzić się
        szczupłych nóżek w krótkich spodenkach, dla mnie moja córeczka jest
        najzgrabniejsza na świecie (i lżejsza do noszenia na rękach).
    • ewg Re: Szczupłe dziecko 22.04.03, 23:07
      Zgłasza się kolejny szczuplaczek, Michał lat 3 i 3 miesiące, waga 13 kg.
      Alergik i niejadek (ostatnio sie poprawiło). Od skończenia 1 roku
      systematycznie spada w centylach. Wyniki na krawędzi normy. I nie usiedzi w
      miejscu.
    • kruszynka6 Re: Szczupłe dziecko 23.04.03, 13:25

Witaj!

Ja też jestem mamąszczuplłego dziecka. Hubert ma 2,5 roku i waży 12 kg przy
      wzroście ok. 100 cm, jest alergikiem (ale nie sądzę by to było przyczyną jego
      postury), jest żywy, pogodny, nie choruje. Budowę odziedziczył po mnie - ja też
      taka byłam i dotąd jestem szczupła. Rodzina jest przyzwyczajona do szczuplaków
      i na szczęście nie użala się nad nami.
      Myślę, że ty też nie masz się czym martwić. Ważne, że dziecko dobrze się
      rozwija smile Trzeba tylko wychować rodzinkę.

Pozdrawiam serdecznie

Basia z Hubisiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka