Dodaj do ulubionych

cystografia

08.01.07, 15:30
CZesc, mam prosbe o informacje czy wasze dzieci mialy robiona cystografie i w
jakim wieku, moja mala ma 2,5 roku i troche sie obawiam tego badania, podobno
jest niezbyt przyjemne, bede wdzieczna za inof jak wasze dzieci to przeszly,
czy mozna zrobic jakies znieczulenie ...

pzdr,
zuzam
Obserwuj wątek
    • magdamroziuk Re: cystografia 08.01.07, 15:36
      Mój synek miał cystografie mając ponad rok i potem mając niecałe trzy latka.
      Musisz wyjaśnić córeczce, co będą jej robić - jak dziecko wie, to łatwiej.
      Znieczulenie nie jest potrzebne, całość trwa do 15 minut.
      Za pierwszym rzem synek ugryzł męża do krwi w paclec, ale bynajmniej nie z
      bólu, tylko ze złości (do zdjęć rtg dziecko musi leżeć nieruchomo, co mu się
      baaardzo nie podobało).
      Jak był już starszy, to było ok, tylko, że zrobiono mu zdjęcia na stojąco, bo
      odmówił siusiania na leżąco (tłumaczył pani, że on nie jest dzidziusiem, aby
      siusiuać na leżąco hihismile
      Cum robiliśmy w CZD.

Poza tym polecam forum:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158
      • b.bujak Re: cystografia 08.01.07, 22:03
        w eieku 7 miesięcy - pełny luz... nawet nie pisnąl - jedyne, co go wkurzylo, to
        koniecznosc unieruchomienia [polozono mu te ciężkie woreczki na rączkach] - z
        duzym zainteresowaniem oglądal wszystko naookolo, samo badanie go nie wzruszylo
    • malazuzia Re: cystografia 08.01.07, 21:39
      Zuzam, nasza niunia też miała robionącystografię dwa razy. Podobno to ni boli,
      ale jak wpsomiałaś jest nieprzyjemne.
      Kładzie się dziecię na stół, na którym robi sięzdjęcia rtg, wpuszcza się do
      pęcherza kontrast i robi sięzdjęcie.
      Gdy nasza mała była mniejsza, to panie kładły jej na rczki takie woreczki, aby
      mała się nie ruszała. Była na tyle wtedy mała, że nie mogłam jej tego
      wytlumaczyć. Za drugim razem było spokojnej. Jednak w dwóch przypadkach bez
      paczu się nie obeszło. Mała się denerwowała podczas wpuszczania kotrastu do
      pęcherza. Chyba sama możesz do zrozumieć, jakie to może być wstrętne uczucie. W
      dwóch przypadkach podczas zabiegu był mój mąż. Ja w drugim pokoju poprostu
      plakałam. Więc na tyle u nas panie były wyrozumiałe, że tatuś był przy curóni.
      Nie wiem, czy wszędzie jest tak samo.
      Życzę powodzenia.
      • edyta7705 Re: cystografia 08.01.07, 22:00
        My robiliśmy cydtografię w wieku ok 8 miesięcy, więc maluch maleńki. Dostał
        relanium na uspokojenie bo nie dał się dotknąć, ale lek zadziałał dopiero w
        domu, może to dobrze bo pospał sobie wtedy za wszystkie czasy. Zacewnikowano go
        i podano kontrast. Potem poszliśmy na rentgen i tam stałam z nim w fartuchu
        ochronnym i trzymałam żeby się nie ruszał zrobiono mu 3 zdjęcia w tym jedno jak
        siusiał - bardzo szybciutko i od razu lekarz powiedziąl że nie widział nic
        złego ale trzeba poczekać na dokładny opis. Oczywiście Konrad płakał ale jaki
        maluch nie będzie płakał. Myślę że jak Twoja córa jest starsza to jakoś jej
        chociaż wytłumacz co i jak będzie robione. No i bądź przy niej mimo wszystko.
        To Twoje prawo. Powodzenia i daj znać jak minęło badanie.
        • zuzam1 Re: cystografia 09.01.07, 14:44
          bardzo dziekuje za wiesci, troche sie martwie, bo dziecko musi sie wysiusias, a
          ja mam z mala zawsze problem, nawet ja trzeba pobrac mocz do analizy, ona przez
          kilka godzin potrafi nic nie zrobic, nie wiem czy to kwestia jest tego, ze malo
          pije czy po prostu ma jakas blokade, jak wie ze trzeba
          poczytam jak dokladnie wyglada takie badanie i postaram sie ja jakos do tego
          przygotowac,
          zuzam
          • madziulec Tu masz poradnik o cystografii 09.01.07, 14:50
            tinyurl.com/yebezq
            Najprostszy, pisany zrozumialym jezykiem, taki wyjasniajacy co i jak.
            • madziulec Re: Tu masz poradnik o cystografii 09.01.07, 14:52
              aha - poradnik jest w foramcie pdf.
              • zuzam1 Re: Tu masz poradnik o cystografii 11.01.07, 14:21
                bardzo dziekuje za poradnik, a czy dawalyscie dzieciom jakies leki przed tym
                badaniem, moj lekarz powiedzial ze mozna jej dac melisal
                • madziulec Re: Tu masz poradnik o cystografii 11.01.07, 20:58
                  Zusa, ja nie dawalam nic , az.. Myszol skonczyl 2 lata.. I wtedy sie zaczelo i wtedy dostal doodbytniczo uspokajajaco wlewke ale nie wiem z czego.
              • zuzam1 Re: Tu masz poradnik o cystografii 11.01.07, 15:21
                wielkie dzieki
                • kassada Re: Tu masz poradnik o cystografii 11.01.07, 23:02
                  Kurcze, tez mnie to czeka z synkiem. Ostatnio miał jak miał 5 miesiecy, nawet
                  nie kwęknął. Ale teraz sie boje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka