Dodaj do ulubionych

Problem siusiakowy

01.03.07, 11:58
Witam wszystkie mamy szczególnie mamy chłopców.
Mam pytanie, otóż do tej pory napletek u mojego 19 mies. synka odciagal sie
bez problemow ale od jakis dwoch dni, pojawil sie problem otoz koncowka
siusiaka jest mocno zaczerwieniona a napletek nie chce sie odciagnac, wczoraj
probowalam przemyc riwanolem i natluscic oliwka podobnie dzisiaj rano,
zaczerwienienie minelo ale napletek nadal nie schodzi, ostatnio przez 2 tyg.
bral antybiotyk, czy to moze miec zwiazek z tym, prosze pomozcie co mam robic
w takim przypadku??
pozdrawiam i z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • edyta7705 Re: Problem siusiakowy 01.03.07, 15:25
      Temat powraca jak bumerang. Wiesz co mój brzdąc ma dwa lata i do końca
      pierwszego roku lekarz mówił że ejst ok i nic nie trzeba robić. Przez kolejny
      raz jakoś wszystko się zmieniło, przy siusianiu robił się balonik, napletek się
      nie zsuwał i poszłam dokladnie tydzień temu do lekarza, dostałam skierowanie do
      chirurga i...........byłam w tym tygodniu. Uspokoiłam się bo wszystko jest ok.
      Co prawda napletek jest przyklejony ale nie ma stulejki. Nic nie musimy robić,
      a kontrolę mamy za rok. Idź do lekarza tym bardziej że piszesz że siusiak był
      zaczerwieniony. Napewno to nic strasznego tym brdziej że piszesz że wczśniej
      napletek odciągał się bez problemów. Pozdrwaiam
    • mariuszs10 Re: Problem siusiakowy 02.03.07, 10:46
      Mamy z żoną podobny problem, a ściślej nasz synek. Maciek ma 2 latka. Przez
      pierwszy rok napletka nie ruszaliśmy wogóle zgodnie ze wskazaniami lekarza.
      Teraz jego napletek nie chce sie swobodnie ściągać. A gdy juz delikatnie uda
      sie go ściagnąć to żąłądź jest zaczerwieniony z jednego boku, tak jakby
      napletek sie do niego przyklejał. Przy kapieli trzeba prącie dziecka myć
      zwłaszcza że pod napletkiem zbiera sie biała twarogowata ciecz. Boje sie żeby
      nie wywiązał się stan zapalny. Bylismy u lekarza rodzinnego, ktory powiedział
      że podobno chirurdzy stoja na stanowisku aby dziecku nie odciągać napletka,
      jednak kazała delikatnie to robic, przemywac wodą lub riwanolem a przy
      zaczerwienieniu smarowac detromiciną.Wiem że przy odciaganiu napletka dziecku
      sprawia to ból, a nie powinno. Próbowałem szukac informacji na temat stulejki u
      dzieci na stronach internetowych i jest tego dośc dużo, to ilekroć czytam na
      ten temat to coraz bardziej dochodzę do przekonania że należy skonsultowac sie
      urologiem dzieciecym.
    • sandihali Re: Problem siusiakowy 03.03.07, 17:30
      Witam ja mam ten sam problem .Oliwerek ma 2,5 roku i do tej pory wszystko bylo
      ok .Tydzien temu sisiak zrobil sie czerwony i napletek schodzi nie do
      konca .Lekarz powiedzial ze trzeba sciagac przepisal lignocaine 2% w zelu do
      smarowania i za 2 tyg do kontroli.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka