joasiiik25 05.03.07, 08:37 Mimo podanych lekow przeciwgoraczkowych temperatura nie spada (obecnie 38,5). Jestesmy przed wizyta u lekarza.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emml Re: jak obnizyc temperature??? 05.03.07, 09:15 taka temp. nie jest jeszcze duża ale obniży sie po robieniu okładó na duże powierzchnie ciała : uda dziecka brzuszek Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: jak obnizyc temperature??? 05.03.07, 09:47 oprucz okładow proponuje czopka chyba że juz dawałas? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: jak obnizyc temperature??? 05.03.07, 10:00 ja bym bardziej nie zbijała. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.dzia Re: jak obnizyc temperature??? 05.03.07, 10:08 Ja zbijam temperature jak jest 39 st. Wczesniej tylko czesto kontroluje. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: jak obnizyc temperature??? 05.03.07, 13:08 uwazalam zawsze,ze organizm sam zwalczy temp.... a tu guzik. od wczoraj temp stoi w mniejscu 38,5 wyjsciowa byla 39,4. bylam z synem u lekarza i niby wszystko oki. zastanawia mnie ta temperatura. wspomne,ze syn jest astmatykiem i alergikiem(wziewna), nigdy nie goraczkowal. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: jak obnizyc temperature??? 05.03.07, 13:11 wysoka temperatura oznacza zwykle infekcję BAKTERYJNĄ, katar jest wtedy gęsty, żółty lub zielony. Dziwi mnie, że lekarz nic nie zobaczył. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: jak obnizyc temperature??? 05.03.07, 14:20 mnie tez DZIWI jutro na szczescie ide do naszej pulmolog i zobaczymy co ona powie mlody ma starszny, ropny katar (ale taki caloroczny) ta niby nasza pediatra go nie zna , bo nie chodzimy do niej... nie potrafila odpwoeiedziec skad ta goraczka. Wypisala L-4, kazala obserwowac Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: jak obnizyc temperature??? 05.03.07, 16:23 > wysoka temperatura oznacza zwykle infekcję BAKTERYJNĄ chyba raczej wirusową Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: jak obnizyc temperature??? 05.03.07, 16:54 upieram się przy swoim zdaniu, aczkolwiek nawet w internecie są rozbieżne zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: jak obnizyc temperature??? 05.03.07, 17:10 u nas byl wirus nie bakteria Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: jak obnizyc temperature??? 05.03.07, 19:37 nie opieram sie na "wiedzy" z internetu. i jedno, i drugie moze, ale nie musi objawiac sie goraczka. ponadto goraczka zalezy tez od indwidualej reakcji organizmu. zasugerowalam, ze predzej przy wirusie sie goraczkuje, bo czesto jest to jedyny objaw infekcji wirusowej. oczywiscie goraczka sama w sobie na nic nie wskazuje, bo oprocz zakazenia moze byc to objaw zatrucia, choroby reumatycznej, schorzeń neurologicznch i innych reakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: jak obnizyc temperature??? 05.03.07, 18:14 a mnie DZIWI bo wcale nie musi to oznaczać infekcji bakteryjnej.Moje dziecko zawsze reagowałao b.wys. gorączką.Czasem się utrzymywała dłużej, czasem szybciej spadała i zawsze przechodziło bez antybiotyku.Tak samo jest teraz. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 joasik 05.03.07, 15:58 ja wlasnie jestem po przeprawie z goraczka u mojego synka. Zaczelo sie wlasnie od takiej temperatury, skonczylo drgawkami i pogotowiem, pobytem w szpitalu przez tydzien. Nie zycze Ci tego wiec jak najszybciej lec do doktorka. Wiem jedno, nigdy wiecej nie bede sama spedzac temperatury tylko od razu wzywac pogotowie. Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: joasik 05.03.07, 16:24 niedobrze mowisz shady. trzeba samemu zbijac temperature u dzieska, z kąpielą w chlodnej wodzie włącznie. dopiero jak nic nie dziala dzwonimy na pogotowie. drgawki to normalny objaw wysokiej goraczki. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: joasik 05.03.07, 16:31 chodzilo mi o to, ze najpierw dzwonic na pogotowie a pozniej zbijac temperature. To co ja przezylam to byl koszmar. Nigdy wiecej. Gdyby nie moj maz, ktory wiedzial co robic to dzieciak by przeszedl na tamten swiat. Ja wpadlam w panike, mimo, ze wiedzialam ze drgawki to "normlany objaw" temperatury ( Na szczescie dostalismy lek na wszelki wypadek, gdyby drgawki sie powtorzyly. Mimo to teraz mam obsesje, nie wyjde z dzieckiem do sklepu, na dwor jak bedzie zimno, bo to moja wina, ze dzieciak sie przeziebil. Moglam nie wylazic na dwor. Dobra juz wiecej nie pisze, bo na sama mysl plakac mi sie chce. ( Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_1985 Re: joasik 05.03.07, 18:48 Gdy gorączka przekracza 39 stopni- wtedy się zbija, głównie okładami na brzuszek w okolicy wątroby. Nie ważne czy infekcja jest wirusowa czy bakteryjna, wysoka gorączka może pokazać się tak czy siak. Goraczka to prawidłowa reakcja organizmu na infekcję. Gdy przekracza 38 stopni, wtedy jest w stanie sam pokonać infekcje, niestety, często taka gorączka jest już "zbijana" lekami p\goraczkowymi, zupełnie niepotrzebnie, gdyż organizm przyzwyczaja się, przy kolejnych infekcjach jest mu trudniej uporać się samemu. Gdy goraczka przekracza 39 st- zbijamy, bo może się zrobić niebezpiecznie. 40 i wzwyż ochładzamy dziecku całe ciałko, może być to chłodna (nie lodowata) kompiel. Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: joasik 05.03.07, 19:41 koniecznie w takich sytuacjach (utrzymujaca sie temp powyzej 39 i czekanie na pogotowie) trzeba okladac dziecko mokrymi przescieradlami w łóżku i lodem (na sciereczkach mozna ukladac plastikowe wklady z zamrazalnika) na klatce piersiowej przy szyi i w pachwinach - tam przebiegaja płytko duze nacznia krwionośne. Odpowiedz Link Zgłoś