Dodaj do ulubionych

czy już czas na kurtki wiosenne?

12.03.07, 09:14
no właśnie zakładacie już swoim 1,5 rocznym pociechom kurtki wiosenne?
Obserwuj wątek
    • asinek68 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 09:36
      no właśnie !!
      A roczniakom nie chodzącym ??
      A czapki też wiosenne czy dalej polarowe ??
    • wiolk77 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 09:38
      no włąsnie też sie zastanawiał, póki co zamieniliśmy zimową puchatą kurtkę na
      cieniutki kożuszek (taki z Geanta, kupiony na jesień) no i mały na razie sie
      nie przegrzewa, mamy wiosenna kurteczkę ale cienką no i pod nią musielibyśmy
      zakład dodatkową bluze i wtedy wychodzi grubiej niż ten cienki kożuszek...
      mysle ze musi się zrobic jeszcze troche cieplej bo póki co w weekend u nas był
      jeszcze zimny wiatr mimo że ładne słonko świeciło ...
      • phantomka Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 09:43
        Oprocz weekendu (bylo zimno) od momentu, kiedy jest cieplo nosi kurtke
        sztruksowa bez zadnych ocieplen. Czapka z cienkiej bawelny lub czapki brak.
        Ubieram ja tak, jak siebie, tzn. jezeli ja zmienilam kurtke na wiosenna, to
        corka tez czlowieksmile
        • mama_basienki Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 09:51
          Tak, nosi od czwartku, tylko taka ieplejsza wiosenna, bo znowu chora. Czapke
          miala polarkowa, ale dzis zalozymy grubsza bawelniana. smile
    • weronikarb Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 13:22
      Moj chodzil w żinsowej, ale dzisiaj na rower dalam mu cienka blzuke pluz
      bluze , czapeczka z daszkziem, ale spodnie i rajstopy pod spodem jeszcze, choc
      adidaski juz na nogach smile

Zgrzac sie nei zgrzeje bo babcia o to zadba - ze mnie zmarzluch to ja go
      cieplej ubieram
      • lazania3 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 13:29
        moje dzieci już tydzień chodzą ubrane po wiosennemu.
        • lilian_ka Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 14:10
          Czy kurtke wiosenna? Ja sie dzis zastanawialam czy nei zalozyc bezrekawnika na
          polarowa bluze, bo o 10 rano bylo 11 st i slonce. I zalowalam potem ze tego nie
          zrobilam, bo bylo bardzo goraco, mala (1,5 roku) prawie ze sie spocila, a
          rozpieta kurteczka to na pewno gorsze rozwiazanie niz bezrekawnik, ktory chroni
          klatke piersiowa. Ale na placu zabaw widzialam dzieci ubrane w zimowe kurtki...
          Biedactwa.
    • figrut Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 14:33
      U nas już czas na bluzy zamiast kurtek. Jest 16 stopni ciepła - prawdziwa
      wiosna. Co za różnica 1,5 roku czy 3,5 roku jeśli dziecko już na własnych nogach
      wędruje ? Czapek nie zakładam jeśli temperatura jest powyżej 10 stopni ciepła,
      chyba żeby wiał lodowaty wiatr mimo dość wysokiej temperatury - wtedy zakładam
      kaptur od bluzy. Rajstop też nie zakładam jeśli jest dodatnia temperatura,
      chyba, że jest jak w zdaniu wyżej.
    • pchliczek Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 14:38
      Mnie właśńie przerażenie ogarnia jak widzę dzieciaki w piaskownicy. Mój synek w
      bluzie rozpiętej, czapeczce przeciwsłonecznej bo żar z nieba a dzieciaki -
      kurtki pozapinane pod szyję, szaliki, czapki czasem nawet polarowe sad a mamy
      porozpinane w sweterkach. Czasem tak się zastanawiam czy im się wydaje, że
      dzieci to z jakiejś innej materii czy co? Skoro dorosłym jest gorąco i się
      rozpinają i w czapkach nie chodzą to czemu dziecko opatulać tak bardzo sad
      Naprawdę współczułam dzieciakom w tych czapach i szalikach
      p.
    • mama_kotula Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 14:53
      smile
      Moje dzieci tej zimy miały na sobie kurtki zimowe jeden raz, jak padał śnieg.
      Teraz zmieniamy wiosenne kurtki na bluzy polarowe smile
    • kanna My (generalnie) nie nosimy kurtek... 12.03.07, 15:43
      .. poza zima i szczgólnymi okazjami. Mam kilka polarów w róznej grubosci i
      bezrekawniki i z tego komponuje moim dzieciom (2 i 4) ubranka wiosenno-
      jesienne. Taki ubiór jest wygodniejszy, mniej sztywny, a jak cos - to spokojnie
      jedna wartstwę mozna zdjąć. I co najwazniejsze - polar rewlacyjnie sie pierze i
      błyskawicznie schnie.
      dzis malutka pojechała do babi, ubrana w body i rajstopki + spodenki z polaru,
      cienki polarek z kapturem i grubszy na wierzch. Buty wiosenne. jak jej bedzie
      za cieplo, to mama cos jej zdejmie i sie mała nie przegrzeje.

pozd. Ania
      • edyta7705 Re: My (generalnie) nie nosimy kurtek... 12.03.07, 15:46
        Mój dwulatek przy słonecznej marcowej pogodzie nosi wiosenna krteczkę i
        sztruksową czapeczkę.......no ale on nie lubi się grubo ubierać i zawsze mu
        ciepło. Myślę że nie warto przegrzewać dzieci.
    • bomba001 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 19:46
      a co to jest kurtka wiosenna? ja po prostu polar i ew. wiatrochron. chyba wasze
      dzieci nie chodzą jeszcze w zimowych??? przy kilkunastu stopniach???
    • mamaigiiemilki Re: my dzis bez 12.03.07, 20:43
      kurtek, same polarki+bezrekawniki(21M); ale dzs byl ladny dzien a gdyby nie ten
      wiatr to juz wogole lato...ja tez juz bez kurtki wiec tym bardziej biegajace
      dzieci
      • mamaigiiemilki Re: no i bez rajstopek juz od paru dni 12.03.07, 20:45

• truscaveczka Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 21:41
      A jak Wy się ubieracie? Ja chodzę w cienkiej bluzce i polarku, więc nie widzę
      wskazań do ubierania dziecka o wiele cieplej. Czapkę nosi bawełnianą, spodenki
      dresowe i cienki płaszczyk na cieniutkim polarze na bluzkę. Jeszcze nie zdarzyło
      się, by była zimna pod ubrankiem (zimne ręce to żaden wyznacznik, ja nawet w
      upał miewam zimne ręce) lub spocona.
      I trochę jestem w szoku, że zamiast wyjrzeć przez okno i zdecydować, pytacie o
      to na forum...
    • anias29 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 22:24
      Mój 2-latek od tygodnia biega w półbucikach i kurtce wiosennej = materiał
      wierzchni + polarowa podszewkawink Dodam, że mieszkamy nad morzem i tu nie jest
      tak ciepło jak w głębi krajusmile
      • gusia210 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 22:41
        ja też mieszkam nad morzem i już ubieram mojego w kurtkę wiosenną,chustkę pod
        szyję i sztruksową czapeczkę.Buty też wiosenne.Ale rajstopki jeszcze ubieram.
    • kacha55 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 08:48
      Ło matko, to mnie tu lincz czeka smile)Muszę się przyznać, że moje "maleństwo" w
      zimowej do wczoraj śmigało, ale ta zima była taaakaa zimna, że nie mam wyrzutów
      bo kurtka puchowa nie była. Ja się kurde naprawdę boję tego sezonu przejściowego
      bo zawsze coś załapie i dlatego jestem ostrożna o córkę, pozdrawiam
      • bomba001 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 09:04
        złapac to niestety najłatwiej z przegrzaniasmile)) ostrozność ci powinna
        podpowiadać, że wbrew pozorom łatwiej dziecko zachoruje z przegrzania niz z
        chłodu. kurtkę jednak radze zdjąćsmile)
    • azja811 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 12:58
      Mój syn 1,5 roczny dziś biega w samej bluzie, adidasach i bez czapki.
    • an_qa Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 13:37
      Ja juz zakladam wosenna, ale pod spod body i polarek albo sweterek. A czapke
      bawełniana, i juz tylko cienkie rajtuzki (tzn normalne, nie z frotki) i zwykle
      spodnie. Do tego trzewiczki.
      • marghe_72 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 13:51
        co prawda nie mam już półtoraroczniaka, ale przy takiej pogodfzie jak dzis to
        nie załozyłabym żadnej kurtki..
    • bri Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 14:06
      Tak, i taką cieńszą polarową czapeczkę bo nie mam żadnej wiosennej. Dopiero
      muszę kupić.
    • figrut Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 17:33
      Ludzie, co Wy z tymi czapkami macie. Jak zauważyłam, to ta czapkowa moda tylko w
      Polsce i na Ukrainie tak obficie panuje. Rozumiem cienkie coś do ochrony przed
      słońcem, ale czapka z polaru czy bawełny po to, żeby ciepło było przy takich
      temperaturach jakie aktualnie mamy ? Nosz kurde, wychodzę na spacer i tam niemal
      wszystkie dzieci jeszcze w czapach pomykają - polarowe, włóczkowe z pomponem,
      bawełniana wiązana pod brodą. Co jest, Wasze dzieci to z innej planety że
      ubieracie je inaczej niż siebie ? Dziecko chodzące szybciej się zgrzeje, bo tymi
      małymi nóżkami musi za swoją mamą nadążyć. Wy też w czapkach jeszcze chodzicie ?
      • bomba001 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 18:21
        dokkładnie, tak rodaczki w anglii rozpoznajesmile)) dzieci w innych krajhach ich
        nie nosza i zapaleń ucha nie mająsmile))
        • dominika0808 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 20:14
          dokladnie tak samo jest w USA...my z mezem zawsze smiejemy sie ,ze na odleglosc
          po czapkach mozna poznac ktore to polskie dzieciaki...tutaj zadko kiedy
          amerykanskie mamy zakladaja swoim pociechom cos na glowe...a ja przyznaje ze
          zakladam ale tylko jak wieje mocny wiatr no i w lecie chustke bo przy 50
          stpniach Celcjusza mozna latwo udaru dostac...
          • gusia210 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 20:42
            ja czapkę sztruksową założyłam ale jak już kiedyś pisałam mieszkam nad morzem a
            tu strasznie wieje.Ale dziś Zbyszko był w cienkim polarze zamiast kurtki a ja
            nadal jeszcze widuję dzieci w kozakach i zimowych kurtkach
            • mama1_24 do wszystkich 14.03.07, 09:26
              założyłam ten wątek by dowiedzieć się jak robią inne mamy, bo kiedy ja ubrałam
              synkowi lżejszą kurteczkę, to inne matki, których dzieci były jeszcze w kurtkach
              zimowych patrzyły na mnie z politowaniem i zastanawiałam się czy tylko ja
              zmieniłam już ubranie.
              • mama_basienki Re: do wszystkich 14.03.07, 09:34
                A to fakt, ja nie wiem gdzie sa mamy ubierajace dzieci wiosennie, bo tam
                gdziem my chodzimy moja mala wczoraj (ubrana w bezrekawnik + polarek + czapka
                na czubku glowy, bo tak wlasnie chciala ja wczoraj nosic big_grinD) budzila groze a
                ja widzialam zgorszone miny mamus, tudziez babc (tych czesciej smile.

Ale zauwazylam tez,ze roznia sie dzieci wychodzace na spacer z mama i z babcia.
                Z babcia obowiazkowo czapeczka polarowa i szaliczek wink.
    • ania2425 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 14.03.07, 12:11
      u nas wiosenny płaszczyk już mniej więcej od lutego, w chłodniejsze dni
      zakładam pod spód sweter.
      Ostatnie dni już zupełnie bez czapki, w samej bluzie polarowej, a rajstopki to
      tylko do spódniczki smile)
      • kasiaitosia Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 14.03.07, 12:23
        Tosia nosi wiosenną kurteczką jest ona na polarku więc chyba jest jej ciepło
        czapeczka cienka, trzewiki i biega zadowolona smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka