mama1_24 12.03.07, 09:14 no właśnie zakładacie już swoim 1,5 rocznym pociechom kurtki wiosenne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asinek68 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 09:36 no właśnie !! A roczniakom nie chodzącym ?? A czapki też wiosenne czy dalej polarowe ?? Odpowiedz Link Zgłoś
wiolk77 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 09:38 no włąsnie też sie zastanawiał, póki co zamieniliśmy zimową puchatą kurtkę na cieniutki kożuszek (taki z Geanta, kupiony na jesień) no i mały na razie sie nie przegrzewa, mamy wiosenna kurteczkę ale cienką no i pod nią musielibyśmy zakład dodatkową bluze i wtedy wychodzi grubiej niż ten cienki kożuszek... mysle ze musi się zrobic jeszcze troche cieplej bo póki co w weekend u nas był jeszcze zimny wiatr mimo że ładne słonko świeciło ... Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 09:43 Oprocz weekendu (bylo zimno) od momentu, kiedy jest cieplo nosi kurtke sztruksowa bez zadnych ocieplen. Czapka z cienkiej bawelny lub czapki brak. Ubieram ja tak, jak siebie, tzn. jezeli ja zmienilam kurtke na wiosenna, to corka tez czlowiek Odpowiedz Link Zgłoś
mama_basienki Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 09:51 Tak, nosi od czwartku, tylko taka ieplejsza wiosenna, bo znowu chora. Czapke miala polarkowa, ale dzis zalozymy grubsza bawelniana. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 13:22 Moj chodzil w żinsowej, ale dzisiaj na rower dalam mu cienka blzuke pluz bluze , czapeczka z daszkziem, ale spodnie i rajstopy pod spodem jeszcze, choc adidaski juz na nogach Zgrzac sie nei zgrzeje bo babcia o to zadba - ze mnie zmarzluch to ja go cieplej ubieram Odpowiedz Link Zgłoś
lazania3 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 13:29 moje dzieci już tydzień chodzą ubrane po wiosennemu. Odpowiedz Link Zgłoś
lilian_ka Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 14:10 Czy kurtke wiosenna? Ja sie dzis zastanawialam czy nei zalozyc bezrekawnika na polarowa bluze, bo o 10 rano bylo 11 st i slonce. I zalowalam potem ze tego nie zrobilam, bo bylo bardzo goraco, mala (1,5 roku) prawie ze sie spocila, a rozpieta kurteczka to na pewno gorsze rozwiazanie niz bezrekawnik, ktory chroni klatke piersiowa. Ale na placu zabaw widzialam dzieci ubrane w zimowe kurtki... Biedactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 14:33 U nas już czas na bluzy zamiast kurtek. Jest 16 stopni ciepła - prawdziwa wiosna. Co za różnica 1,5 roku czy 3,5 roku jeśli dziecko już na własnych nogach wędruje ? Czapek nie zakładam jeśli temperatura jest powyżej 10 stopni ciepła, chyba żeby wiał lodowaty wiatr mimo dość wysokiej temperatury - wtedy zakładam kaptur od bluzy. Rajstop też nie zakładam jeśli jest dodatnia temperatura, chyba, że jest jak w zdaniu wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
pchliczek Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 14:38 Mnie właśńie przerażenie ogarnia jak widzę dzieciaki w piaskownicy. Mój synek w bluzie rozpiętej, czapeczce przeciwsłonecznej bo żar z nieba a dzieciaki - kurtki pozapinane pod szyję, szaliki, czapki czasem nawet polarowe a mamy porozpinane w sweterkach. Czasem tak się zastanawiam czy im się wydaje, że dzieci to z jakiejś innej materii czy co? Skoro dorosłym jest gorąco i się rozpinają i w czapkach nie chodzą to czemu dziecko opatulać tak bardzo Naprawdę współczułam dzieciakom w tych czapach i szalikach p. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 14:53 Moje dzieci tej zimy miały na sobie kurtki zimowe jeden raz, jak padał śnieg. Teraz zmieniamy wiosenne kurtki na bluzy polarowe Odpowiedz Link Zgłoś
kanna My (generalnie) nie nosimy kurtek... 12.03.07, 15:43 .. poza zima i szczgólnymi okazjami. Mam kilka polarów w róznej grubosci i bezrekawniki i z tego komponuje moim dzieciom (2 i 4) ubranka wiosenno- jesienne. Taki ubiór jest wygodniejszy, mniej sztywny, a jak cos - to spokojnie jedna wartstwę mozna zdjąć. I co najwazniejsze - polar rewlacyjnie sie pierze i błyskawicznie schnie. dzis malutka pojechała do babi, ubrana w body i rajstopki + spodenki z polaru, cienki polarek z kapturem i grubszy na wierzch. Buty wiosenne. jak jej bedzie za cieplo, to mama cos jej zdejmie i sie mała nie przegrzeje. pozd. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
edyta7705 Re: My (generalnie) nie nosimy kurtek... 12.03.07, 15:46 Mój dwulatek przy słonecznej marcowej pogodzie nosi wiosenna krteczkę i sztruksową czapeczkę.......no ale on nie lubi się grubo ubierać i zawsze mu ciepło. Myślę że nie warto przegrzewać dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 19:46 a co to jest kurtka wiosenna? ja po prostu polar i ew. wiatrochron. chyba wasze dzieci nie chodzą jeszcze w zimowych??? przy kilkunastu stopniach??? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: my dzis bez 12.03.07, 20:43 kurtek, same polarki+bezrekawniki(21M); ale dzs byl ladny dzien a gdyby nie ten wiatr to juz wogole lato...ja tez juz bez kurtki wiec tym bardziej biegajace dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 21:41 A jak Wy się ubieracie? Ja chodzę w cienkiej bluzce i polarku, więc nie widzę wskazań do ubierania dziecka o wiele cieplej. Czapkę nosi bawełnianą, spodenki dresowe i cienki płaszczyk na cieniutkim polarze na bluzkę. Jeszcze nie zdarzyło się, by była zimna pod ubrankiem (zimne ręce to żaden wyznacznik, ja nawet w upał miewam zimne ręce) lub spocona. I trochę jestem w szoku, że zamiast wyjrzeć przez okno i zdecydować, pytacie o to na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 22:24 Mój 2-latek od tygodnia biega w półbucikach i kurtce wiosennej = materiał wierzchni + polarowa podszewka Dodam, że mieszkamy nad morzem i tu nie jest tak ciepło jak w głębi kraju Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 12.03.07, 22:41 ja też mieszkam nad morzem i już ubieram mojego w kurtkę wiosenną,chustkę pod szyję i sztruksową czapeczkę.Buty też wiosenne.Ale rajstopki jeszcze ubieram. Odpowiedz Link Zgłoś
kacha55 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 08:48 Ło matko, to mnie tu lincz czeka )Muszę się przyznać, że moje "maleństwo" w zimowej do wczoraj śmigało, ale ta zima była taaakaa zimna, że nie mam wyrzutów bo kurtka puchowa nie była. Ja się kurde naprawdę boję tego sezonu przejściowego bo zawsze coś załapie i dlatego jestem ostrożna o córkę, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 09:04 złapac to niestety najłatwiej z przegrzania)) ostrozność ci powinna podpowiadać, że wbrew pozorom łatwiej dziecko zachoruje z przegrzania niz z chłodu. kurtkę jednak radze zdjąć) Odpowiedz Link Zgłoś
azja811 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 12:58 Mój syn 1,5 roczny dziś biega w samej bluzie, adidasach i bez czapki. Odpowiedz Link Zgłoś
an_qa Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 13:37 Ja juz zakladam wosenna, ale pod spod body i polarek albo sweterek. A czapke bawełniana, i juz tylko cienkie rajtuzki (tzn normalne, nie z frotki) i zwykle spodnie. Do tego trzewiczki. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 13:51 co prawda nie mam już półtoraroczniaka, ale przy takiej pogodfzie jak dzis to nie załozyłabym żadnej kurtki.. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 14:06 Tak, i taką cieńszą polarową czapeczkę bo nie mam żadnej wiosennej. Dopiero muszę kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 17:33 Ludzie, co Wy z tymi czapkami macie. Jak zauważyłam, to ta czapkowa moda tylko w Polsce i na Ukrainie tak obficie panuje. Rozumiem cienkie coś do ochrony przed słońcem, ale czapka z polaru czy bawełny po to, żeby ciepło było przy takich temperaturach jakie aktualnie mamy ? Nosz kurde, wychodzę na spacer i tam niemal wszystkie dzieci jeszcze w czapach pomykają - polarowe, włóczkowe z pomponem, bawełniana wiązana pod brodą. Co jest, Wasze dzieci to z innej planety że ubieracie je inaczej niż siebie ? Dziecko chodzące szybciej się zgrzeje, bo tymi małymi nóżkami musi za swoją mamą nadążyć. Wy też w czapkach jeszcze chodzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 18:21 dokkładnie, tak rodaczki w anglii rozpoznaje)) dzieci w innych krajhach ich nie nosza i zapaleń ucha nie mają)) Odpowiedz Link Zgłoś
dominika0808 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 20:14 dokladnie tak samo jest w USA...my z mezem zawsze smiejemy sie ,ze na odleglosc po czapkach mozna poznac ktore to polskie dzieciaki...tutaj zadko kiedy amerykanskie mamy zakladaja swoim pociechom cos na glowe...a ja przyznaje ze zakladam ale tylko jak wieje mocny wiatr no i w lecie chustke bo przy 50 stpniach Celcjusza mozna latwo udaru dostac... Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 13.03.07, 20:42 ja czapkę sztruksową założyłam ale jak już kiedyś pisałam mieszkam nad morzem a tu strasznie wieje.Ale dziś Zbyszko był w cienkim polarze zamiast kurtki a ja nadal jeszcze widuję dzieci w kozakach i zimowych kurtkach Odpowiedz Link Zgłoś
mama1_24 do wszystkich 14.03.07, 09:26 założyłam ten wątek by dowiedzieć się jak robią inne mamy, bo kiedy ja ubrałam synkowi lżejszą kurteczkę, to inne matki, których dzieci były jeszcze w kurtkach zimowych patrzyły na mnie z politowaniem i zastanawiałam się czy tylko ja zmieniłam już ubranie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_basienki Re: do wszystkich 14.03.07, 09:34 A to fakt, ja nie wiem gdzie sa mamy ubierajace dzieci wiosennie, bo tam gdziem my chodzimy moja mala wczoraj (ubrana w bezrekawnik + polarek + czapka na czubku glowy, bo tak wlasnie chciala ja wczoraj nosic D) budzila groze a ja widzialam zgorszone miny mamus, tudziez babc (tych czesciej . Ale zauwazylam tez,ze roznia sie dzieci wychodzace na spacer z mama i z babcia. Z babcia obowiazkowo czapeczka polarowa i szaliczek . Odpowiedz Link Zgłoś
ania2425 Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 14.03.07, 12:11 u nas wiosenny płaszczyk już mniej więcej od lutego, w chłodniejsze dni zakładam pod spód sweter. Ostatnie dni już zupełnie bez czapki, w samej bluzie polarowej, a rajstopki to tylko do spódniczki ) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaitosia Re: czy już czas na kurtki wiosenne? 14.03.07, 12:23 Tosia nosi wiosenną kurteczką jest ona na polarku więc chyba jest jej ciepło czapeczka cienka, trzewiki i biega zadowolona ) Odpowiedz Link Zgłoś