Dodaj do ulubionych

Buty na koślawość stóp.

21.03.07, 22:00
Witam!
Szukam butów rozmiar 23 dla dziewczynki. Ortopeda zalecił żeby były za kostkę,
sznurowane i wąskie w pięcie, bo córka ma bardzo wąską nóżkę. Buty postępu są
okropne, Bartki za szerokie w pięcie, zalecał Nemo (nigdzie nie mogę znaleźć)
albo Elefanten - spotkałam tylko w Diechmannie, ale kiepściutki wybór. Możecie
coś poradzić? Jestem z Warszawy.

Obserwuj wątek
    • r0sie Re: Buty na koślawość stóp. 22.03.07, 01:16
      hm
      • r0sie Re: Buty na koślawość stóp. 22.03.07, 01:17
        Moze kup po prostu buciki ortopedyczne, dostepne w sklepach ze sprzetem
        rehabilitacyjnym.
      • agular Nemo są w smyku i koszt chyba od 200zl 22.03.07, 10:00

• alpepe Re: Nemo są w smyku i koszt chyba od 200zl 22.03.07, 10:23
          ??? W ub, roku kupiłam córce, koszt ok.90 zł.
    • alpepe Re: Buty na koślawość stóp. 22.03.07, 07:54
      Nemo są w Smykach, Postępy są też super, ale mało który sklep jest sprowadza,
      nie wiem czemu, ale przeferowany jest model: buty sprzątaczki. Jeszcze są buty
      MEMO, drogie, ładne, ale ciężko o te wszystkie piękne modele, które są na
      stronie internetowej.
    • paulaula Re: Buty na koślawość stóp. 22.03.07, 08:19
      Ja z doświadczenia polecam buty MEMO. Można znależć na stronie sklepy, my
      kupowaliśmy w sklepie zaopatrzenia medycznego. Kupuje się sandałki, w których
      dziecko chodzi po domku i latem po dworze. Poza tym mojej córce biomechanik
      robił specjalne wkładki trzymające stópkę, które można wkładać do trzewiczków
      czy kozaczków.Wkładki robił "pod stopę dokładnie", po wcześniejszym badaniu na
      urządzeniu o nazwie podoskop.Też bardzo polecam.Z doświadczenia wiem też
      (koślawość leczyłyśmy ładnych kilka lat, bo na efekty trzeba niestety czekać,
      tym dłużej im później zaczynamy), że bardzo ważne są ćwiczenia i to nie tylko
      na rehabilitacji w szpitalu czy przychodni, ale w domu. Poza usztywnieniem
      jakie daje bucik, by stopa nie krzywiła się dalej trzeba jak najbardziej
      wzmacniać nie tylko mięśnie stopy, ale i łydki, by trzymały wszystko i tylko w
      ten sposób można stopki naprawić. Aby wróciły do normy stópka musi też
      pracować, im wada mniejsza tym rzadziej w sztywnych butach a więcej na miękim
      podłożu na bosaka.Bardzo pomaga rowerek.Jeśli chodzi o kapcie w domu, ale
      lżejsze, bo MEMO sa dość ciężkie to dobre są też takie paputki z firmy Daniel,
      bardzo podobne do postępu, ale dużo ładniej wykonane i leciutkie. Moja młodsza
      córeczka jako maluszek w takich chodziła, bo takie prawdziwe ortopedyczne nie
      były potrzebne. Można je też kupić na Allegro bo widziałam.Moja córka choć
      zaczęłyśmy dopiero jak miała 7-8 lat, wyszła na prostą i stopy sa niemal o.k.
      (byłyby całkiem, gdyby stopa przez ostanie 2 lata tak bardzo nie urosła, ma 14
      lat i rozmiar 40), ale wiem że i to da się zrobić.W razie pytań pisz na adres
      gazetowy, hętnie coś podpowiem. Pozdrawiam
      • mama_basienki Re: Buty na koślawość stóp. 22.03.07, 08:24
        To badanie i wkladki mozna zrobic na Bemowie (my tam, robilysmy) wkladka
        kosztowala mnie 80 zl. Sklep nazywa sie AAchilles (sa tam rehabilitanci
        odrazusmile. Bezplatnie kontroluja stopke co 2-3 miesiace(bylysmy w lutym idziemy
        ponownie w majusmile).
        Tylko buty u nich dosyc sporo kosztuja i sa sztywne strasznie (podeszwa).
        Ale wkladke mozna zrobic tam, bo rzeczywiscie zajma sie dzieckiem.
        Acha, badanie jest bezplatne. smile
    • bea-ta Re: Koslawośc stóp 22.03.07, 10:04
      to ogolne i potoczne oklreślenie. Co dokładnie jest dziecku? Mamy z najczęściej
      koślawość stępów,stopy koślawo- płaskie,stopy płasko-koślawe,stopy podłużnie
      płaskie. Do tych wad może dołaczyc sie koślawośc kolan - niestety wszysko idzie
      jak po sznureczku- jedna wada pociaga za sobą druga. W zalezności od rodzaju
      wady jest odpowiednie postepowanie- wkładki i zwykłe buty, buty ortopedyczne i
      tu ortopeda powinien dokładnie określic co to ma być za but ortopedyczny, czy
      wada nie jest tak duża i może byc bucik normalny, ale o odpow. warunkach.
      Często wada spowodowana są złym obuwiem- za szerokim., za krótkim, xle
      dopasowanym do stopy.
      Bartki wg. mnie pod kontem wad stop sa lepsze niz Elefanteny- te ostatnie sa
      dośc szerokie, niewyprofilowane( ale do 3rz nie musza być). Druga rzecz
      najlepsze buty dla dziecka małego sa za kostke, ze sztywnym zapietkiem i
      sznurowane( wyjatkowo na rzepy 3 i wiecej), bo tylko sznurowany but najlepiej
      sie dopasowuje do stopy szczegolnie waskiej czy szczupłej. Rzepami tak nie
      ciagniesz bucika. Jak but jest za szeroki to wtedy pieta i cała stopa rotuje na
      bok- do wnetrza, robi sie i płaskostopie i koślawośc stępu.
      Buty Memo masz tu- przeczytaj dokładnie opis buciuków- wada ich - sa cięzkie
      niestety w porównaniu z innym obuwiem np. Postepami, ktore Ci się nie podobaja,
      a tu nie o podobanie chodzi a zdrowie dziecka. Mój syn tez całe zeszłe lato i
      wiosne przechodził w Postepach- koslawośc kolan, po domu chodzi w nich cały czas
      i po domu buty powinny byc najlepsze i najwłaściwsze- najwiecej czasu dziecko
      spędza w domui choc wcale nie podobało mi sie to i nie pasowało do ubrania, to
      buty zrobiły swoje i to najważniejszesmile
      www.memoinfo.pl/idea.php?art=34Tombut;
      www.tombut.com.pl/
      Postęp- spójrz buty profilaktyczne:
      www.sklep-buciki.pl/sklep/
      Pozdr., Beata
      • iwona281 Re: Koslawośc stóp 22.03.07, 12:10
        Dziękuję wszystkim za rady. Może nie do końca dobrze się wyraziłam. Córka nosi w
        domu buty postępu z obcasem zrobionym specjalnie dla niej wg zalecenia ortopedy.
        Ortopeda powiedziała mi, że małe dzieci nie powinny nosić wkładek tylko mieć
        podeszwę buta odpowiednio wyprofilowaną i tak też ma. Buty na wiosnę nie muszą
        być ortopedyczne (widocznie wada nie jest taka duża) tylko mogą być normalne,
        ale powinny być za kostkę i sznurowane, żeby dobrze trzymały stopę. I takich
        właśnie nie mogę znaleźć. Nie chcę jej kupować brzydkich butów ortopedycznych
        jeśli nie trzeba. Znalazłam takie tylko Bartki, ale one są szerokie w pięcie i
        córce noga się w nich przesuwa zamiast się prosto trzymać. Czy ma ktoś może
        jakieś propozycje?
    • monique_alt Re: Buty na koślawość stóp. 22.03.07, 14:49
      A może buciki "Gucio"?
      www.buciki.pl
      (w zakładce sklepy masz podane 3 sklepy w Warszawie gdzie mozna je dostać).

Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka