renia1807 16.04.07, 12:46 córka ma 15,5 mies, ciemiączko ma prawie zarośnięte, daje jej jeszcze po 1 kropli D3 codziennie do ilu miesięcy powinno się podawać? wiem , powinnam zapytać lekarza, ale pytam was z ciekawości czy jeszcze dajecie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bomba001 Re: jak długo wit D3 16.04.07, 12:53 musi c na to pytanie odpowiedziec lekarz, i to dobry. my nie jemy zywnosci wzbogacanej wit d3, znaczy kaszki mleko, duzo na powietrzu i do 18 msc zycia. teraz odrobina w cebionie multi ktory podaje. Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: jak długo wit D3 16.04.07, 13:01 My przestaliśmy dawać, jak mały miał 1,5 roku. Akurat była wiosna, słoneczko świeciło i lekarz stwierdził, że nie ma już potrzeby podawania D3. Wystarczą spacery. Odpowiedz Link Zgłoś
wronka33 Re: jak długo wit D3 16.04.07, 13:18 Niedawno się przeprowadziliśmy i zmieniłam pediatrę. u tego nowego byłam z Małą na bilansie dwulatka. Była zdziwiona ż nie podaję już wit D3. Ona twierdzi, że powinno dziecko ją przyjmować do 18 roku życia... I bądź tu mądry... Skoro sami lekarze maja odmienne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: jak długo wit D3 16.04.07, 15:23 Zamierzam zadać to pytanie na najbliższej wizycie pediatrze. Większość na tym forum szczyci się niemal tym, że nie podaje już witaminy D3, bo nie potrzeba. Ja też nie podają już dodatkowo, ale moja córcia cały czas pije chociaż mleko modyfikowane. Kilka dni temu przeczytałam o wynikach badań w Polsce, według których ponad 90% trzylatków ma niedobory tej witaminy (nie był to bynajmniej artykuł sponsorowany, uprzedzając wszelkie złośliwości). I bądź tu człowieku mądry, ja w każdym razie rozważam zrobienie odpowiednich badań i zależnie od ich wyniku, będę wiedziała co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: jak długo wit D3 16.04.07, 20:15 u mnie w przedszkolu u starszaka 80% dzieci ma krzywicze zmiany... badanie sponsorowane przez ue...nie wiem, dlaczego wiekszosc nie podaje, ja podaje tran starszakowi 6 lat, lub preperat multiwitaminowy, ktory ma d3. u nas w polsce stosunkowo niewielka jest przejrzystosc czy co, nie chodzi tylko o szerokosc geograficzna. podaje, profilaktycznie, corka 1,5 roku w preparacie multi, jak pada jest przeziebiona to caly czas daje kropelke co 2 dni czy co. ciemie zarosniete, ale jest to sprawa zgomadzenia wapnia na cale zycie. dzieci majace zmiany krzywicze rosna na doroslych na doroslych sklonnych do osteoporozy, do zlaman etc. tak ze nie jest to tylko sprawa urody... szkilet rosnie do 18-20 roku zycia, dlatego p[owinno sie do tej pory podawac... Odpowiedz Link Zgłoś
olamazur Re: jak długo wit D3 16.04.07, 15:27 Mój syn ma prawie dwa lata, cały czas podajemy 2 krople, tak zaleciła lekarka. Niejasno pamiętam, że mówiła, że jeszcze długo mamy dawać. Odpowiedz Link Zgłoś
hillroad Re: jak długo wit D3 16.04.07, 15:31 moja córa ma prawie trzy lata i jeszcze dostaje po 1 kropli co 3-4 dni. zalecenie lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
efka30 Re: jak długo wit D3 16.04.07, 16:27 Kuba ma 19 m-cy.Od miesiaca nie podaję.W zimie pytalam lekarki powiedziala,że nie podaje sie D3 dzieciom powyzej roku , no ale mozna w zimie podawac.to podawalam przez zime.Na wiosne przestalam.Mały ma zarośnięte ciemionko. Z ust innego/dobrego/ lekarza usłyszałam,że woli odrobine krzywicy niz przedawkowanie D3 bo konsekwencje są poważne. Odpowiedz Link Zgłoś
honoratawww Re: jak długo wit D3 16.04.07, 20:20 Mój mały też ma 15,5 mieś. (jest z 29 grudnia) ja daje Vibowit co drugi dzień a co drugi 2 kropelki witaminy.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś