Dodaj do ulubionych

menu roczniaka

03.06.07, 12:32
pytalam juz na forum "jedzenie" nikt jednak nie udzielil mi odpowiedzi...
co jedza i jak czesto wasze roczniaki? czy podajecie juz budynie i inne
rzeczy robione na krowim mleku? ile wypada posilkow mlecznych? bardzo prosze
o odpowiedz. corka ma niecale 11 miesiecy i juz sama nie wiem co moze juz
jesc a czego nie i co zaczac wprowadzac po 1 urodzinach?...
Obserwuj wątek
    • gosika78 Re: menu roczniaka 03.06.07, 14:50
      Zwykłego mleka jeszcze nie podawałam ale niebawem spróbuję (córka nie jest alergikiem), od jakiś 2 miesięcy wcina jogurty naturalne i twarożki.
      Oprócz tego mojej produkcji gęste zupy lub słoiczkowe i jeśli się dla niej nadaje to nasz obiad. Mleko modyfikowane 2 lub 3 razy dziennie w zależności od tego ile innych nabiałowych rzeczy jadła danego dnia.
    • jotemka Re: menu roczniaka 03.06.07, 14:53
      beniusia79 napisała:

> pytalam juz na forum "jedzenie" nikt jednak nie udzielil mi odpowiedzi...
      > co jedza i jak czesto wasze roczniaki? czy podajecie juz budynie i inne
      > rzeczy robione na krowim mleku? ile wypada posilkow mlecznych? bardzo prosze
      > o odpowiedz. corka ma niecale 11 miesiecy i juz sama nie wiem co moze juz
      > jesc a czego nie i co zaczac wprowadzac po 1 urodzinach?...

Wpisz w wyszukiwarkę "jadłospis roczniaka" i sprawdz w 2007 i 2006 roku, jest
      tego cała masa. Moj mając rok jadł to, co my (jemy generalnie zdrowo) plus 2
      posiłki mleczne.
      • beniusia79 Re: menu roczniaka 03.06.07, 15:17
        smile
        • kasia2705 Re: menu roczniaka 04.06.07, 06:50
          Nasz synek (13mcy) od pewnego czasu dostaje produkty mleczne (2 posilki
          dziennie), zupki sloiczkowe, a czesto tez nasze obiady (ziemniaczki z sosikiem,
          troche mieska i warzywka) a hitem jest chleb razowy z serkiem filadelfia smile
    • an1000 Re: menu roczniaka 04.06.07, 09:49
      Krowiego mleka nie poleca sie przed skonczeniem 2 lat, ale jogurty itp. moze
    • agnieszkaela Re: menu roczniaka 04.06.07, 10:38
      Ile dziewczyn tyle opini. Malo tego-eksperci tez nie sa zgodni. Na forum sporo
      o tym bylo, ale ja bym bardziej wierzyla jakis portalom o dzieciach. Znajdziesz
      mnostwo artykulow na ten temat w internecie.
      W Holandii gdzie mieszkam uwaza sie ze dziecko po roku moze jesc wszystko. I w
      praktyce czesto takie maluszki wcinaja to co i rodzice cztyli np frytki smile
      W poradni dzieciecej nie polecaja juz podawnia mleka modyfikowanego.
      W Polsce wiekszosc zaleca ostroznosc.
      Ja wybralam cos po srodku. Zaczelam podawac mleko krowie wlasnie uzywane do
      zrobienia budyniu, nalesnikow. Mleko modyfikowane w kaszkach dzieciecych, bo
      pic nigdy moj syn nie chcial mleka. Za to pije duzo jogurtow. Je wlasciwie
      wszystko, ale pilnuje aby byly to zdrowe, urozmaicone i malo pikantne posilki.

Przykladowe menu mojego dziecka-
      po wstaniu kubek jogurtu do picia
      9.00 sniadanie-jajecznica/omlet/kanapka/zupa mleczna/kielbaski/musli lub platki
      sniadaniowe
      12.00 drugie sniadanie-owoce/drozdowka i sok przecierowy/salatka owocowa/kanapka
      15.00 zupa warzywna
      17.00 wtedy my jemy obiad wiec i syn z nami-dostaje to co my z drugiego dania
      19.00 kolacja-nalesniki/tosty/kaszki/zapiekanki

• beniusia79 Re: menu roczniaka 04.06.07, 11:56
        no wlasnie, ja mieszkam w niemczech i tu mleko krowie podaje sie juz po 1 roku.
        o podawaniu mleka krowiego dopiero po 2 lub 3 roku zycia nikt tu nie slyszal...
        na razie chcialam zaczac robic malej grysik i budyn na krowim mleku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka