Dodaj do ulubionych

antybiotyk i temperatura

01.07.07, 16:37
Mój 3,5 letni synek od tygodnia jest chory.
Tydzien temu we wtorek lekarz stwierdzil zapalenie węzłów chłonnych.
Dostał antybiotyk ( Agumentin). Mimo to do dnia dzisiejszego utrzymuje
sie temperatura teraz np 37,5. Od wczoraj nie przekraczak 38 ale jednak
jest to jakaś temperatura.

Czy to znaczy że antybiotyk słabo działa?? Jak długo może sie utrzymywać temperatura podczas kuracji antybiotykowej??
Obserwuj wątek
    • vatum Re: antybiotyk i temperatura 01.07.07, 16:45
      Jeżeli to było tydzień temu, we wtorek to już dawno powinnaś być na kontroli po kuracji antybiotykowej, więc nie masz co tu pytać bo do tej pory to już mógł złapać kolejna infekcję - w końcu to 12 dni...
      • cotelle24 Re: antybiotyk i temperatura 01.07.07, 16:57
        nie 12 dni
        26 czerwca był u lekarza. Czyli teraz idzie 6 dobra antybiotyku
        • kasia-kasienka Re: antybiotyk i temperatura 01.07.07, 17:30
          zanieś do badania kał na pasożyty, dziecko mogło połknąć jaja w przedszkolu lub
          piaskownicy a nawet z truskawkami/kapustą pekińską, większość z nas nie
          dopuszcza takiej możliwości ale to bardzo częsta przypadłość wśród dzieci i
          powoduje właśnie niewyjaśnione gorączki, powiększenie węzłów chłonnych, duszący
          kaszel nocny, niespokojny sen z mówieniem włącznie, częste infekcje krtani,
          zapalenia oskrzeli i masę reakcji alergicznych, bladość cery, zapalenia
          spojówek, poszerzone źrenice
          • jakowicz Re: antybiotyk i temperatura 02.07.07, 11:08
            moja córka miała rozpoznana angine dostała augumentin a temperatura nawet 38
            st. utrzymywala się przez 5 dni , lekarz zmienił antybiotyk na klacid i juz po
            pierwszym dniu nowego antybiotyku córka przestała gorączkować
    • mama_pysiaczkow Re: antybiotyk i temperatura 02.07.07, 12:04
      powodów moze byc kilka
      1) nie działa antybiotyk - mało prawdopodobne bo Augmentin (amoksycylina)
      działa bardzo dobrze na większosc bakterii - antybiotyk działa po 3 dobach -
      jezeli temperatura jest nadal powyzej 38 to znak, ze nie zadziałał.
      2) powiekszone wezły chłonne wcale nie musiały oznaczac bakterii tylko wirus a
      na wirusy antybiotyki nie działają.
      3) badanie krwi da odpowiedź na wiele nurtujacych Cię pytań - przy utrzymującej
      sie gorączce podczas antybiotykoterapi to standardowe badanie - idź do lekarza.
      4) a ostatnia kwestia to ta, ze dziecko dostało za małą dawkę antybiotyku - ja
      miałam 3 razy przypadek ze źle zapisaną dawką. Skutecznie zostałam wyleczona z
      zaufania do pediatrów i obecnie sama sprawdzam czy dawka jest własciwa.

Pozdrawiam
      4)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka