wandzia24 04.07.07, 22:55 mamy grudzien 2006!!jak rozwijaja sie wasze pociechy, czy maja juz zabbki?moj kajtek nic, i niestety nic nie gaworzy, a wasze/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziuta775 Re: mamy grudzien 2006 06.07.07, 16:27 Witam!Tośka załapała się na 30 grudnia dobre i to!!! Na koncie mamy już dwie dolne jedyneczki, oraz pieknie brzmiące wypowiadane,śpiewane, krzyczane, mruczane "mamamama" Do tego "babababa" i babcia jest najszcześliwsza na świecie! Oraz wiele innych odgłosów wydawnaych w przeróżnych tonacjachGłównym środkiem przemieszczania są "turlanki" wiec... Witaj świecieWandziu nic sie nie martw! Każde dziecko ma swóje tempo rozwoju! Więc trzeba cierpliwie poczekać! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: mamy grudzien 2006 08.07.07, 13:50 no moje panienki to wczeniaki, maily byc z konca stycznia a zalapaly sie jeszcze na Swieta nie maja zębow i mimo slinienia i brania wszystkiego do buzi nie szykuje sie, by im w nablizszym czasie wyszly co do rozwoju: gugaja i sylabizuja juz dawno, potrafia smae do siebie gadac przez dluzszy czas. chetnie leza na boku, w czasie zabaw obracaja sie na boczki, a Lusia przekreca sie na brzuch i sie smiesznie wygina. czyli sie turlaja w lozeczkahc potrafia sie przekreceac wokol wlasnej osi. chetnie biora zabawki do rak, rzucaja nimi, machaja raczkami. sa bardzo ciekawe swiata i z pozycji na rekachw idza najwiecej. no i moga ciagnac mame za lancuszek przy jedzeniu lyzeczka nie chca sie skuic na samym jedzeniu, bo swiat wololo jest taki ciekawy... same nie siedza ale spokojnie podczas zabawy z lekkim podtrzymaniem sie utrzymaja. ale za czesto tego nie robie wyciagaja raczki do mnie, jak chca jesc, przyciagajac reke z lyzezka, nie chca - odpychaja. co tu jeszcze....wloskow prawie brak, Lusia ma troche wiecej niz Jasia. sa drobniejsze niz dzieci donoszone - chyba, choc i tak dla mnie za ciezke Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta775 Re: mamy grudzien 2006 09.07.07, 08:21 Cytrusowa moje gratulacje! Podwójne szczęście!Zawsze się zastanawiałam jak by to było z dwójka... ale ja nawet w myślach rady nie dajęDzielna kobieta z Ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: mamy grudzien 2006 14.07.07, 09:17 dzieki ziutka, dzieki roboty full, sama z malymi jestem, bo maz pracuje ale gdybym cofnela czas, od poczatku bylaby moja mama albo ja u rodzicow. a tak walcze sama. na szczescie male sa coraz wieksze, obejrzyj sobie sygnaturki pozdrawiam ps. ale mozna sie przyzwyczaic i teraz nie wyobrazam sobie jednego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
rytr Re: mamy grudzien 2006 19.07.07, 13:43 Moja córka też Antośka i podobnie urodzona: 28 grudnia Siedzi posadzona, pełza okrężnie do tyłu, turla się, staje sama w pozycji czworaczej, manipuluje zabawkami, unosi się na brzuszku na jednej ręce, gaworzy. nie ma zębów - moja starsza córka pierwszy ząb miała w wieku 18 miesięcy... Odpowiedz Link Zgłoś
tinaga Re: mamy grudzien 2006 27.09.07, 16:20 Moja córeczka też w ostatniej chwili załapała się na grudzień, urodziła się 31.grudnia. Ma już dwa dolne siekacze, górną jedynke i dwójki, czyli mamy już pięć ząbków . Pozatym siedzi sama już ponad dwa miesiące, raczkuje i to tak że trudno ją złapać , wstaje przy czym tylko się da. W książeczce pokazuje kwiatka, biedronkę, motylka,nosek i oczko też. Tak szybko mi dziewczyna urosła, że już nie pamietam jak była taka malutka, dlatego uwieczniamy każdą chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
emila200612 Re: mamy grudzien 2006 04.10.07, 14:05 witam cię wandziu moja córka urodziła się 16.12.2006 i rowniez niema ząbków nie raczkuje ledwo co siedzi gdy ją posadze bez trzymania ale lekarz mówi ze rozwija się dobrze wazy 8100 gdy miała 5 miesięcy miała nie dowage i od tamtego czasu jestem u lekarza częsciej niz zwykle. od dwoch tygodni strasznie głosno krzyczy najchętniej tata i Agata to jej siostra mama nie mówi wcale czasem powie mi niania gdy cos chce np zabawke ale najwazniejsze ze jest zdrowa ani sie nie obejrzymy a nasze pociechy będą biegać pozdrawiam cie i twojego maluszka Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: mamy grudzien 2006 17.10.07, 20:47 zmienilo sie troche u nas, male maja po dwa zeby od kilku mscy i jakos nowe nie chca wyjsc, choc gdzies sie tam kryja raczkuja, Lalka stje i trzymana za raczki chodzi. takze rozwoj moich malych nabral rozpedu Odpowiedz Link Zgłoś