buidka 13.07.07, 08:44 Moj synek (niecałe 2,5 roku) zaczał strasznie płakać w nocy, czasem mam wrażenie, że tak sie skręca, wije z bólu. Jak pytam go, czy coś go boli, to mówi, że nogi. Myślicie, że to mogą być bóle wzrostowe? Wasze dzieci tak mają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
perse1 Re: bóle wzrostowe ? 13.07.07, 12:32 kurcze , nie wiem, ale gdzies chyba czytałam,ze to dotyczy raczej starszych dzieci,moze jednak poradz sie lekarza, skoro masz wrazenie,ze tak go boli?pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx-x Re: bóle wzrostowe ? 13.07.07, 13:52 Ja też słyszałam że to w późniejszym czasie się objawia, ale moja Ola też się skarży na bóle nóżek a zwłaszcza stóp i to w nocy. Lekarka nic nie poradziła bo wszystko niby jest w porządku Odpowiedz Link Zgłoś
gabac Re: bóle wzrostowe ? 13.07.07, 14:19 Bóle wzrostowe: - występują w dwóch okresach - u dzieci pomiędzy 3. a 5. oraz między 8. a 12. rokiem życia i to zarówno u chłopców, jak i u dziewczynek; - dotyczą, wg amerykańskich źródeł, od 25 do 40% dzieci; - są odczuwane w kończynach po obu stronach, głównie w nogach; - obejmują z reguły przód uda, okolice znajdujące się pod kolanem (z tyłu) oraz podudzie (mięśnie łydki); - pojawiają się późnym wieczorem albo w nocy - wybudzają dziecko ze snu; - dzień dużego wysiłku fizycznego może zwiększyć prawdopodobieństwo ich wystąpienia; - trwają średnio od 10 do 30 minut, ale u niektórych dzieci odczuwane są krócej lub dużo dłużej - do paru godzin; - ból jest określany jako "głęboki" i dotkliwy; wiele dzieci odczuwa z jego powodu średnio nasilony dyskomfort, u innych jest on naprawdę silny; rzadko występuje codziennie, częściej zaś od czasu do czasu - co parę dni, miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
agata322 Re: bóle wzrostowe ? 19.07.07, 13:30 Może ukąsił go kleszcz , później w powikłaniach bolą stawy ..../ badanie na boreliozę / Odpowiedz Link Zgłoś
alexxa6 Re: bóle wzrostowe ? 19.07.07, 13:48 dziecko rośnie bez bólu ,jeżeli jego organizm jest zdrowy. vanilla-cafe.net/ Odpowiedz Link Zgłoś